Deal News Online

undefined

Η Ελλάδα προσπαθεί να καταπολεμήσει το «brain drain» Προτεινόμενο

DW: 4 στους 10 Έλληνες δεν θέλουν να γυρίσουν

Την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το brain drain περιγράφει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle περιγράφοντας τόσο τις κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και την αντίδραση των Ελλήνων του εξωτερικού.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα μήνες μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η δεξιά κυβέρνηση της χώρας φαίνεται ότι δημιουργεί το πεδίο για την επαναυποδοχή του κύματος brain drain πίσω στη χώρα.

 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της DW η δεξιά της χώρας φαίνεται ότι δημιουργεί το πεδίο για την επαναυποδοχή του κύματος brain drain πίσω στη χώρα.

 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται η στάση των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό και σκέφτονται να γυρίσουν ή έχουν γυρίσει ήδη στην Ελλάδα, με σκοπό να βρουν δουλειά ή να ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις.

 

Όπως σημειώνεται κάποιοι κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας τις νέες ευκαιρίες που θα προκύψουν.

 

«Rebrain Greece»

 

Η προσοχή πέφτει στο πρόγραμμα που παρουσίασε στις αρχές Δεκεμβρίου ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα με όνομα «Rebrain Greece». Σε πρώτο χρόνο, η πλατφόρμα στοχεύει στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού υψηλού επιπέδου κατάρτισης, με εκκίνηση τον Φεβρουάριο το 2020.

 

Στο ψηφιακό μητρώο θα καταγράφονται οι Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι θα «κουμπώσουν» με ανάγκες στην αγορά εργασίας πάνω στις νέες τεχνολογίες.

 

Σε ποιους απευθύνεται η πιλοτική δράση «Ελλάδα Ξανά»

 

Συγκεκριμένα, η πρώτη πιλοτική δράση «Ελλάδα Ξανά» θα απευθύνεται σε επιστήμονες για τουλάχιστον ένα έτος, μεταπτυχιακού επιπέδου, ηλικίας 25-40 ετών προκειμένου να εργαστούν ως πρόσθετο προσωπικό σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα, με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες με έμφαση στους τομείς των νέων επαυξημένων τεχνολογιών, όπου παρατηρείται σχετική έλλειψη. Η ελάχιστη αμοιβή τους καθορίζεται στις 3.000 €, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της ελάχιστης αμοιβής για ένα χρόνο, με υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 τουλάχιστον μήνες.

 

Έλληνες του εξωτερικού σχολίασαν ότι πρόκειται για μια καλή κίνηση τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τη χώρα. Ωστόσο εμφανίζονται κάπως διστακτικοί καθώς θέλουν να δουν περισσότερα πεπραγμένα από την νέα κυβέρνηση για να πάρουν την απόφαση να γυρίσουν.

 

Οι κινήσεις της κυβέρνησης με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τα σχέδια για επενδύσεις στοχεύουν στην δημιουργία τέτοιου είδους θέσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια η οικονομία να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς έπειτα από οχτώ χρόνια λιτότητας.

 

Ένα σημάδι είναι και ότι για το ελληνικό χρηματιστήριο, η συνολική κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε 33% κατά 14 δισ. ευρώ το 2019.

 

Συμφέρουσες προσφορές σε Έλληνες του εξωτερικού από 10 εταιρείες

 

Μέχρι τώρα 10 εταιρείες έχουν καταθέσει προτάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο με προσοδοφόρες προσφορές εργασίες για Έλληνες του εξωτερικού.

 

«Περιμένουμε ότι οι προτάσεις θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, και πρόσθεσε πώς πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δεν έχει ξαναγίνει και ότι το υπουργείο είναι αισιόδοξο για την πορεία του.

 

Επιπλέον όπως αναφέρει η DW, Έλληνες αξιωματούχοι άφησαν παράθυρο σχετικά με πιθανές αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο πρόγραμμα για περαιτέρω προνόμια και για κάλυψη περισσότερων εργαζομένων.

 

«Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να δούμε τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων» πρόσθεσε ο αξιωματούχος του υπουργείου.

 

470.000 άτομα έφυγαν από τη χώρα λόγω κρίσης

 

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 470.000 άτομα έφυγαν από τη χώρα έπειτα από την κρίση του 2008, με τους μισούς να υπολογίζεται ότι πρόκειται για εργαζόμενους με επαγγελματικές δεξιότητες που έχουν βρει δουλειά σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, και τα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα μέχρι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιστοιχίζεται από συνεργάτες που προέρχονται από τεχνολογικούς κολοσσούς.

 

4 στους 10 δεν θέλουν να γυρίσουν

 

Ωστόσο, έρευνες που επικαλείται η DW υποστηρίζουν ότι 4 στους 10 Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα λόγω κρίσης, δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω, ενώ οι μισοί από αυτούς θα δέχονταν να γυρίσουν μόνο αν υπάρξουν σταθεροί μισθοί και καλές συνθήκες εργασίας.


protoselida

Secret Money

Η μεγάλη μέρα του ΕΧΕ

Η μεγάλη μέρα του ΕΧΕ

Για τις 17 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η «μεγάλη μέρα» για το opening του Eλληνικού Xρηματιστηρίου...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.