Deal News Online

Τι μάθαμε από 4 δισεκατομμυριούχους

Τα επενδυτικά και επιχειρηματικά «μυστικά» της χρονιάς που έφυγε από τους κορυφαίους

 

Το 2020 βρίσκει τον πλανήτη με μόλις 2.604 δισεκατομμυριούχους, δηλαδή το 0,0002% του παγκόσμιου πληθυσμού, με περίπου το 67% αυτών να είναι αυτοδημιούργητοι. Στη διάρκεια του έτους που έφυγε, κάποιοι από αυτούς τους αυτοδημιούργητους, μοιράστηκαν μαζί μας μυστικά για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο βρήκαν την επιτυχία. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να πορευθείς το 2020;

 

Ο «μάγος της Omaha», Warren Buffett, λέει ότι η επιτυχία και οι καλύτερες επενδύσεις δεν έχουν να κάνουν με τα χρήματα. «Με διαφορά η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις, είναι στον εαυτό σου», είπε ο Buffett εξηγώντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να μάθεις «να επικοινωνείς καλύτερα τόσο γραπτώς, όσο και από κοντά».

 

Αυτό, εξηγεί ο κορυφαίος, ίσως, επενδυτής όλων των εποχών, θα αυξήσει την αξία σου κατά τουλάχιστον 50%. «Αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τον άλλο, είναι σαν να χαιρετάς ένα κορίτσι στο σκοτάδι. Τίποτα δεν θα συμβεί. Πρέπει να μπορείς να περάσεις στους άλλους τις ιδέες σου».

 

Ο «μάγος» έχει ένα ακόμα tip: Αυτό είναι να αρχίσεις να περιποιείσαι το σώμα και το νου σου όσο είσαι ακόμα νέος. «Παίρνεις ακριβώς ένα μυαλό και ένα σώμα σε αυτό τον κόσμο και δεν μπορείς να αρχίσεις να τα περιποιείσαι όταν είσαι 50. Μέχρι τότε, θα έχεις σκουριάσει αν δεν έχεις κάνει τίποτα. Γι’ αυτό, έχει τεράστια σημασία. Και, αν επενδύσεις στον εαυτό σου, κανείς δεν μπορεί να σου το πάρει αυτό», είπε ο επενδυτής ο οποίος έχει περιουσία άνω των 89 δισεκατ. δολαρίων. Αν και επισημαίνει πως «επιτυχία είναι να φτάνεις στα 65 ή τα 70 και πιο μετά και οι άνθρωποι που θες να σε έχουν αγαπήσει, να σε αγαπούν».

 

Ο δημιουργός του κολοσσού που λέγεται Amazon, ξεκίνησε να δημιουργεί την εταιρία του πουλώντας βιβλία από το γκαράζ του σπιτιού του, στο Σιάτλ, το 1994. Σήμερα, η περιουσία του ξεπερνά τα 111 δισεκατ. δολάρια. Όλα αυτά τα χρόνια, έμαθε ότι έχει τεράστια σημασία να είναι κανείς ανοιχτός και έτοιμος να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του:

 

«Ό,τι κατάλαβα είναι ότι οι άνθρωποι που είναι σωστοί, αλλάζουν γνώμη ακόμα και χωρίς να έχουν νέα δεδομένα. Έχουν τα ίδια δεδομένα που είχαν στην αρχή, όμως ξυπνούν και αναλύουν ξανά τα πράγματα όλη την ώρα και φτάνουν σε ένα νέο συμπέρασμα και τότε, αλλάζουν γνώμη». Κατά τον Bezos, οι άνθρωποι που συνήθως είναι οι νικητές της ζωής δούλεψαν σκληρά για να αναγνωρίσουν ότι οι προκαταλήψεις και οι εμμονές τους κρατούν πίσω.  Και έτσι, οι επιχειρήσεις τους είναι πιο δημιουργικές, ευέλικτες και πιο επιτυχημένες.

 

Στα 64 του, ο Bill Gates είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία 113 δισ. δολαρίων. Όμως, όντας δισεκατομμυριούχος λέει πως βρήκε τρόπους να κρατά τον εγωισμό του χαμηλά, απ’ όταν έγινε ζάμπλουτος, σε ηλικία 31 ετών. Λέει ότι παραμένει ταπεινός, κάνοντας απλά πράγματα, όπως το πλύσιμο των πιάτων μετά το φαγητό και πηγαίνοντας τα παιδιά στο σχολείο, ενώ έχει και ανθρώπους που τον... επιτηρούν, όπως τη σύζυγό του, Melinda και τον καλύτερό του φίλο, Warren Buffett. «Αν δουν ότι... φουσκώνω από εγωισμό, με προσγειώνουν λιγάκι», εξηγεί.

 

Ο ιδρυτής της Alibaba λέει ότι το «μυστικό» είναι να κάνεις χαρούμενους τους ανθρώπους που εξυπηρετείς. Και να επιμένεις. Το έχει αποδείξει, καθώς απορρίφθηκε από 30 δουλειές πριν γίνει καθηγητής αγγλικών και πριν συλλάβει την ιδέα που σήμερα του έχει δώσει περιουσία 46 δισ. δολαρίων. Ο Ma λέει ότι έχει σημασία να χρησιμοποιείς τις δεξιότητες που έχεις. Όταν ξεκίνησε την Alibaba δεν είχε ιδέα από τεχνολογία, μάρκετινγκ και νομικά θέματα. «Ήξερα όμως από ανθρώπους. Όταν ξοδεύεις χρόνο στους ανθρώπους που εξυπηρετείς, όταν είναι χαρούμενοι, τότε κερδίζεις»!

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.