Τέλος το... πάρτι για τη Γερμανία

Διολισθαίνει προς στασιμότητα

 

«Το πάρτι τελείωσε». Αυτή είναι η φράση με την οποία ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW, Michael Huther, ερμηνεύει τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης για την πορεία που θα πάρει φέτος η γερμανική οικονομία. Οι απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων από 48 κλάδους δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας: Οι Γερμανοί έχουν συνειδητοποιήσει πως το 2020 θα είναι μια χρονιά που θα απέχει παρασάγγας από το «πάρτι» των προηγούμενων ετών.

 

Ο φόβος, βέβαια, είναι ότι το 2020 θα σηματοδοτήσει τον χρόνο που η γερμανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες είναι βέβαιοι πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, όπως όμως είναι και βέβαιοι πως δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά στασιμότητα, μετά από μια δεκαετή περίοδο ανάπτυξης, με προφανείς επιπτωσεις στην ευρύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

 

«Μια μακρά περίοδος ανάπτυξης, απασχόλησης και σταθερότητας φθάνει στο τέλος της. Από τις αρχές του 2018 η οικονομική ανάπτυξη ήταν περιορισμένη και τα τελευταία τρίμηνα καταγράφεται σαφής ύφεση. Αυτή θα είναι η εικόνα και τη νέα χρονιά. Δεν θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ, αλλά θα βιώσουμε μια επιβράδυνση στον βιομηχανικό κλάδο, που θα καταλήξει σε στασιμότητα», εκτιμά ο Huther, βασιζόμενος και στις απαντήσεις των Γερμανών επιχειρηματιών.

 

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου IW τονίζει ότι οι διεθνείς εξελίξεις «πληγώνουν» την εξαγωγική και βασιζόμενη στα βιομηχανικά προϊόντα γερμανική οικονομία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα -η κυβέρνηση καλύτερα- δεν έχει ορίσει ακόμα το κατάλληλο πλαίσιο για να διασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη. «Ακόμα και αν επιλυθεί η εμπορική διένεξη ΗΠΑ και Κίνας, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις, η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει δύσκολη.

 

Στις οικονομικές διενέξεις μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, η Ευρώπη δεν έχει βρει ακόμα το ρόλο της. Γεγονός πάντως είναι, ότι από την παγκοσμιοποίηση η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει πια να αποκομίσει οφέλη. Εμείς πρέπει να πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας, για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση».

 

Η έρευνα από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας IW ζητά παραδοσιακά από επιχειρήσεις 48 κλάδων τις εκτιμήσεις τους για τη χρονιά που διανύουμε και, φέτος το Ινστιτούτο συγκέντρωσε τις προβλέψεις, μεταξύ άλλων, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των βιομηχανιών μηχανολογικού εξοπλισμού, μετάλλων, χημικών προϊόντων και πετρελαιοειδών για την παραγωγή, την απασχόληση και τις επενδύσεις τo 2020.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Βασίλη Λογοθετίδη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Βασίλη Λογοθετίδη

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου κωμικού ηθοποιού Βασίλη Λογοθετίδη, που πέθανε...

Αθλητικά

Μάντσεστερ Σίτι: “Πολιτικά κίνητρα” στην τιμωρία της Uefa

Μάντσεστερ Σίτι: “Πολιτικά κίνητρα” στην τιμωρία της Uefa…

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μάντσεστερ Σίτι Ferran Soriano υποστήριξε ότι η διετής αποβολή της ομάδας...

Τουρισμός

MTC GROUP: Παρουσίαση αθλητικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

MTC GROUP: Παρουσίαση αθλητικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

Σε εκδήλωση-παρουσίαση με στόχο την ανάδειξη του αθλητικού Τουρισμού θα συμμετέχει η MTC GROUP...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.