Deal News Online

Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα πρώτη υιοθέτησε τα ποιοτικά καύσιμα Προτεινόμενο

Νέοι τρόποι χρηματοδότησης της Ναυτιλίας - Πού στρέφονται οι εφοπλιστές

 

Υπέρ των αυστηρών περιβαλλοντικών κανόνων στην παγκόσμια ναυτιλία δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ έδωσε και το στίγμα των χρηματοδοτήσεων, ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου συνεδρίου Maritime Congress με θέμα την πράσινη ναυτιλία και τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση.

 

Μάλιστα στάθηκε στην εφαρμογή του νέου καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (0,5% έναντι 3,5%).

 

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα πρώτα δείγματα από την εφαρμογή του νέου διεθνούς κανονισμού του ΙΜΟ για τα καύσιμα, που αφορά την παγκόσμια ναυτιλία», σημείωσε η κύριος Πλακιωτάκης και συνέχισε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι υπέρ της εφαρμογής αυστηρών περιβαλλοντικών κανόνων στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας».

 

Η Ελλάδα πρώτη υιοθέτησε τα ποιοτικά καύσιμα

 

«Στην τελευταία σύνοδο του IMO ως πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου, εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας όσον αφορά την διαθεσιμότητα, την ασφάλεια, την επάρκεια, την ποιότητα του νέου καυσίμου.

 

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησε την εφαρμογή ποιοτικών καυσίμων από τις πετρελαϊκές εταιρείες που προμηθεύουν το νέο καύσιμο. Θεωρούμε όμως απαραίτητη την παρακολούθηση της εφαρμογής του μέτρου στην πράξη, όπως και τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις σημαίες. Η περιβαλλοντική ατζέντα, πρέπει να συνοδεύεται από κανονισμούς οι οποίοι είναι και πρακτικοί, ρεαλιστικοί και εφαρμόσιμοι».

 

Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας στον τομέα του leasing

 

Σε ότι αφορά τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «πλέον αυτή στρέφεται προς ανατολάς. Με νέους τρόπους, είτε μέσω leasing είτε μέσω private equity, είτε μέσω μετατρέψιμων ομολογιακών.

 

Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι και εμείς ως χώρα λαμβάνοντας και τα μηνύματα της αγοράς, στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο εκσυγχρονίσαμε τη νομοθεσία μας, ακριβώς όσον αφορά στο κομμάτι του leasing, δηλαδή ελληνικής πλοιοκτησίας πλοία που χρηματοδοτούνται μέσω leasing μπορούν να νηολογηθούν στην Ελληνική σημαία, που είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και δεν προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

 

Γεγονός που δείχνει ότι και η ελληνική ναυτιλία αρχίζει να προσαρμόζεται με βάση τη διεθνή εμπειρία. Και θέλω να επισημάνω ότι και οι ελληνικές τράπεζες, στο μέτρο βέβαια που τους αναλογεί, μπορούν και φαντάζομαι θα το κάνουν το επόμενο διάστημα, να ενισχύσουν την ελληνόκτητη ναυτιλία».

 

«Η Ελλάδα βαδίζει σταθερά σε δρόμους ανάπτυξης»

 

Κλείνοντας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε ότι «πέρσι μιλούσαμε για έλλειψη ενός σταθερού και βιώσιμου περιβάλλοντος στο χώρο της οικονομίας. Έξι μήνες μετά την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σήμερα μιλάμε υπό άλλους όρους.

 

Αναγνωρίζεται πλέον, διεθνώς, το διαπιστώσαμε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα βαδίζει σταθερά σε δρόμους ανάπτυξης.

 

Το 2020 θα είναι ένα έτος προώθησης μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης του κυβερνητικού μας προγράμματος και σαφώς η ελληνική ναυτιλία, η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου, αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες, αφού δεν συμβάλλει μόνο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και στην ενίσχυση της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας».


Αθλητικά

ΚΟΕ: Παραμένει το αίτημα για ανοιχτές εγκαταστάσεις, ανοιχτά αθλήματα

ΚΟΕ: Παραμένει το αίτημα για ανοιχτές εγκαταστάσεις, ανοιχτά…

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με την αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων λόγω έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.