Deal News Online

undefined

Ο «πονοκέφαλος» της Γερμανίας

Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως, μέχρι τότε, αυτά που απασχολούν το Βερολίνο είναι εάν θα είναι... ζωντανός ο GroKo. Ο λόγος για τον μεγάλο συνασπισμο των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD. Ο συνασπισμός φαίνεται πιο εύθραυστος από ποτέ, καθώς το SPD παλεύει να ανακάμψει μετά την εκλογή του νέου αριστερού διδύμου, του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και της Σάσκια Έσκεν.

 

Μπορεί βάσει έρευνας του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν και του Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (WZB), το 60% των μεταξύ τους συμφωνηθέντων θεμάτων να έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή να βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης, όμως στους πολλούς δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση. Μόλις το 20% των ψηφοφόρων των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων πιστεύει ότι θα τηρήσουν ένα μέρος τουλάχιστον των υποσχέσεών τους, ενώ επί του συνόλου των ψηφοφόρων μόνο ένας στους δέκα το θεωρεί ρεαλιστικό. Κατά τους ερευνητές αυτό οφείλεται «στον ευρύτατα διαδομένο σκεπτικισμό των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς, τα κόμματα και τους συνασπισμούς τους γενικώς.

 

Εάν αποτύχουν και καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, αυτό θα γίνει λίγο πριν από την ανάληψη της προεδρίας του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου από την Γερμανία την 1η Ιουλίου 2020. Το περιοδικό Spiegel διερωτάται εάν θα παραμείνει η Άγκελα Μέρκελ καγκελάριος μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ή θα προκηρυχθούν νέες εκλογές εξπρές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία κάθε άλλο παρά προοιωνίζεται εύκολη και γρήγορη. Υπάρχει εξάλλου και η εμπειρία των περασμένων εκλογών.

 

Τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει όμως η Γερμανία κατά την προεδρία της δεν είναι ούτε μικρά, ούτε εύκολα: Οικονομικά, Σύνοδος Kορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα στη Λειψία, Kοινωνική Ευρώπη, συνοχή των -πιθανόν μόνο- 27 κρατών-μελών της ΕΕ, τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το κλίμα. Και δεν θα μπορούν βέβαια, να αντιμετωπισθούν εάν υπάρχει εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Την αντίθεσή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που...

Αθλητικά

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι οι Αγώνες που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Τόκιο τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση...

Τουρισμός

ΞΕΕ & ΚΑΠΕ συνεργάζονται για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης ξενοδοχείων

ΞΕΕ & ΚΑΠΕ συνεργάζονται για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης…

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και ο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.