Ο «πονοκέφαλος» της Γερμανίας

Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως, μέχρι τότε, αυτά που απασχολούν το Βερολίνο είναι εάν θα είναι... ζωντανός ο GroKo. Ο λόγος για τον μεγάλο συνασπισμο των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD. Ο συνασπισμός φαίνεται πιο εύθραυστος από ποτέ, καθώς το SPD παλεύει να ανακάμψει μετά την εκλογή του νέου αριστερού διδύμου, του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και της Σάσκια Έσκεν.

 

Μπορεί βάσει έρευνας του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν και του Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (WZB), το 60% των μεταξύ τους συμφωνηθέντων θεμάτων να έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή να βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης, όμως στους πολλούς δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση. Μόλις το 20% των ψηφοφόρων των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων πιστεύει ότι θα τηρήσουν ένα μέρος τουλάχιστον των υποσχέσεών τους, ενώ επί του συνόλου των ψηφοφόρων μόνο ένας στους δέκα το θεωρεί ρεαλιστικό. Κατά τους ερευνητές αυτό οφείλεται «στον ευρύτατα διαδομένο σκεπτικισμό των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς, τα κόμματα και τους συνασπισμούς τους γενικώς.

 

Εάν αποτύχουν και καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, αυτό θα γίνει λίγο πριν από την ανάληψη της προεδρίας του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου από την Γερμανία την 1η Ιουλίου 2020. Το περιοδικό Spiegel διερωτάται εάν θα παραμείνει η Άγκελα Μέρκελ καγκελάριος μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ή θα προκηρυχθούν νέες εκλογές εξπρές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία κάθε άλλο παρά προοιωνίζεται εύκολη και γρήγορη. Υπάρχει εξάλλου και η εμπειρία των περασμένων εκλογών.

 

Τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει όμως η Γερμανία κατά την προεδρία της δεν είναι ούτε μικρά, ούτε εύκολα: Οικονομικά, Σύνοδος Kορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα στη Λειψία, Kοινωνική Ευρώπη, συνοχή των -πιθανόν μόνο- 27 κρατών-μελών της ΕΕ, τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το κλίμα. Και δεν θα μπορούν βέβαια, να αντιμετωπισθούν εάν υπάρχει εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Τεχνολογία

ΕΕΤΤ: Οι προκλήσεις των δικτύων 5G

ΕΕΤΤ: Οι προκλήσεις των δικτύων 5G

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, μίλησε την προηγούμενη...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.