Αγορές

Η «εκεχειρία» Ουάσινγκτον-Τεχεράνης ρίχνει τις τιμές πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου παραμένει σταθερή μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο. Η υποχώρηση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης επέτρεψε στην αγορά να εστιάσει στην υπερπροσφορά του καυσίμου στην αγορά.

 

Η απειλή ενός άμεσου πολέμου έχει υποχωρήσει από την ημέρα που η Τεχεράνη επιτέθηκε με πυραύλους σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κάσιμ Σολεϊμανί την περασμένη εβδομάδα.

 

Ωστόσο, η κατάσταση στο Ιράν παραμένει ασταθής, καθώς ο πληθυσμός διαδηλώνει διαρμαρτυρόμενος για την εκ παραδρομής κατάρριψη του αεροσκάφους των Ουκρανικών αερογραμμών από τον ιρανικό στρατό.

 

Στη Λιβύη, οι αντιμαχόμενες φατρίες κάλεσαν την κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της εννέα μηνών σύγκρουσης.

 

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει και πάλι στα επίπεδα που ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου, με την αγορά να βλέπει ως μειωμένη την πιθανότητα ευρύτερης ανάφλεξης στον Περσικό Κόλπο.

 

Η υποβάθμιση του γεωπολιτικού ρίσκου που ενέχει η Μέση Ανατολή οφείλεται εν μέρει στην άφθονη προσφορά πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα αλλά και στον «χείμαρρο» νέας προσφοράς από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, όπως της Βραζιλίας, της Γουιάνας και της Νορβηγίας. Την αισιοδοξία ενισχύει η επικείμενη υπογραφή μιας περιορισμένης, εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

 

«Αν δεν προκύψει διακοπή της παροχής λόγω Ιράν, μαζί με την πρόσθετη εκτός ΟΠΕΚ παραγωγή η προσφορά θα υπερβεί άνετα τη ζήτηση, πιέζοντας πτωτικά τις τιμές», ανέφερε σε σημείωμα ο Στίβεν Ίνς, στρατηγικός στρατηγικής Ασίας και Ειρηνικού στην AxiTrader.

 

Το συμβόλαιο ποικιλίας West Texas με παράδοση το Φεβρουάριο ενισχύθηκε κατά 6 σεντς στα 59,10 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το πρωί. Η σύμβαση υποχώρησε 6,4% την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη βουτιά από τις 19 Ιουλίου.

 

Τα συμβόλαια Brent για παραδόσεις Μαρτίου παρέμειναν αμετάβλητα στα 64,98 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe αφού υποχώρησαν κατά 5,3% την περασμένη εβδομάδα.

 

Ενώ οι πιθανότητες επικείμενου πολέμου έχουν μειωθεί, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν παραμένουν καύσιμες. Η Τεχεράνη δήλωσε ότι θα σταματήσει να τηρεί τα όρια για τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.

 

Οι αγορές πετρελαίου υποτιμούν τους κινδύνους στη Μέση Ανατολή και μπορεί να είναι λάθος όταν υποθέτουμε ότι τα αντίποινα του Ιράν έχουν τελειώσει, δήλωσε ο Τζέισον Μπόρντοφ, επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή