Οικονομία

Την Παρασκευή η συνεδρίαση της Διυπουργικής για απολιγνιτοποίηση

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Χατζηδάκη και Θωμά με τους Δημάρχους των λιγνιτικών Δήμων

 

Ύστερα από την συνάντηση που είχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς με τους δημάρχους των ενεργειακών Δήμων της χώρας έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές.

 

Μάλιστα η συνεδρίαση θα γίνει παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου της ΕΕ ενώ στόχος της Επιτροπής είναι η εκπόνηση του σχεδίου για την επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

 

Ο υπουργός και ο υφυπουργός τόνισαν ακόμη ότι:

 

-      Σύντομα, θα ορισθεί Συντονιστής υψηλού επιπέδου, ο οποίος, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα συμβάλει τόσο στην εκπόνηση του Σχεδίου Μετάβασης, όσο και στην επίβλεψη της εφαρμογής του.

 

-      Στη Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής της Παρασκευής θα συμμετάσχει και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κα Ελίζα Φερέιρα, η οποία θα παρουσιάσει τις αποφάσεις του Κολλεγίου των Επιτρόπων  για το θέμα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει ήδη συνεδριάσει για το ζήτημα αυτό την προσεχή Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.

 

-      Ειδικότερη μέριμνα θα ληφθεί για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης σε όλες τις λιγνιτικές πόλεις στους ενεργειακούς Δήμους της χώρας, έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες κατά τη διάρκεια της απολιγνιτοποίησης.

 

-      Κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι η καταβολή, το συντομότερο δυνατόν - των οφειλών, μέσω του επονομαζόμενου «λιγνιτικού πόρου» από τη ΔΕΗ.

 

Στη συνάντηση μετείχαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ -  ΜΠΕ, ο δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λάζαρος Μαλούτας,  ο δήμαρχος Αμυνταίου,  κ. Άνθιμος Μπιτάκης, και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή