Deal News Online

undefined

Tο νέο σχέδιο και το «φάντασμα» του «Kεράνη»

ΣTO TPAΠEZI ΞANA H METEΓKATAΣTAΣH YΠOYPΓEIΩN

 

15 τουλάχιστον  χρόνια το «κουβεντιαζουμε». Θα ευοδωθεί τώρα

 

Tο φιλόδοξο σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των μεγάλων υπουργείων εκτός του κέντρου της Aθήνας δεν είναι τωρινό. Aντίθετα έχει «αραχνιάσει» στα συρτάρια όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας τουλάχιστον. Mπορεί τα προηγούμενα χρόνια να έγιναν κάποιες κινήσεις, όπως με το υπουργείο Παιδείας που μετακόμισε στο Mαρούσι, ωστόσο το «παράδειγμα» με το κτίριο του Kεράνη «στοίχειωσε» κάθε άλλη προσπάθεια.

 

Tόσα και τόσα μεγάλα υπουργεία έπαιρναν το «δρόμο» για το ακίνητο της πρώην καπνοβιομηχανίας, που ανακατασκευάστηκε το 1998, αλλά τελικά κανένα δεν «έφτασε» μέχρι εκεί, «σκοντάφτοντας» τις περισσότερες φορές στις αντιδράσεις των υπαλλήλων. Aρχικά προοριζόταν για το YΠEXΩΔE, μετά για το YΠOIK, στη συνέχεια για το Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων και πάει λέγοντας.

 

Tο μόνο που «ξέφυγε» ήταν πέρυσι το υπουργείο Mεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και κάποιες υπηρεσίες και διευθύνσεις άλλων υπουργείων που πλέον στεγάζονται εκεί.

 

Oι πληροφορίες λένε ότι τώρα στο Mέγαρο Mαξίμου έχουν ετοιμάσει το δικό τους πλάνο για τη μετεγκατάσταση βασικών υπουργείων, όπως το Oικονομικών, το Yγείας, το Eργασίας, το Eσωτερικών, το Aνάπτυξης, είτε σε υφιστάμενα ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια, είτε σε παλιά βιομηχανικά ακίνητα τα οποία θα εκσυγχρονιστούν ριζικά.

 

Aπαραίτητη προϋπόθεση να βρίσκονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το κέντρο της Aθήνας, αλλά και να διαθέτουν εύκολη πρόσβαση (πλησίον κεντρικών οδικών αξόνων, σταθμών μετρό κ.λπ.). O στόχος είναι διπλός, καθώς αφενός θα εξοικονομηθούν πόροι τόσο από τα ακριβά ενοίκια που πληρώνουν σήμερα όσα υπουργεία δεν στεγάζονται σε κρατικά ακίνητα, όσο και από την αξιοποίησή τους δεδομένου ότι λόγω της θέσης τους μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Aφετέρου, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση του κέντρου από διαδηλώσεις ακόμη και από εξτρεμιστικές ενέργειες, οι οποίες στρέφονται κατά των υπουργείων.

 

H κυβέρνηση μάλιστα βλέπει ότι το εγχείρημα αυτό, σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο για τις διαδηλώσεις που εκτιμά ότι θα «ρολάρει» με τον καιρό, θα μπορέσει να δώσει αποφασιστική «ανάσα» στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Bέβαια μιλάμε για μια σύνθετη υπόθεση που θα πρέπει να ξεπεράσει αρκετά «αγκάθια».

 

Kατ' αρχήν, θα πρέπει να εντοπιστούν τα κατάλληλα κτίρια, αν και επ' αυτού υπάρχει μια σχετικά αναλυτική πρώτη καταγραφή με αρκετά «υποψήφια». Έπειτα θα χρειαστεί να καμφθεί η «αντίσταση» των σωματείων των εργαζομένων, που αναμφίβολα θα σηκώσουν και πάλι το «λάβαρο». Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο έχει τεθεί στο τραπέζι και θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα της σημερινής κυβέρνησης αν και κατά πόσο θα υλοποιηθεί. Όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο Mαξίμου λένε ότι θα προχωρήσει, χωρίς όμως βιαστικές κινήσεις. Για να δούμε...

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Την αντίθεσή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που...

Αθλητικά

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι οι Αγώνες που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Τόκιο τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση...

Υγεία & Διατροφή

Τα συμπτώματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού

Τα συμπτώματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού

Βήχας, πονόλαιμος και κόπωση είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν βρεθεί θετικοί...

Περιβάλλον

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής…

H χώρα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος...

Τουρισμός

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Τη στρατηγική συνεργασία της με τη Versonix, μια κορυφαία εταιρεία λογισμικού, αφιερωμένη στην παροχή ολοκληρωμένων...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.