Deal News Online

undefined

Ελένη Ράικου: Ο Παπαγγελόπουλος ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο

Η δεύτερη κατάθεση για την υπόθεση Novartis

 

Η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, στη δεύτερη, κατά σειρά ημέρα, κατάθεσης της, ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής δεν χαρακτήρισε απλά «Ρασπούτιν» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά επίσης τον κατηγόρησε για πρόκληση ζημίας στο ελληνικό δημόσιο.

 

Η κα Ράικου θεωρεί τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο υπαίτιο μεγάλης ζημίας του ελληνικού δημοσίου, ενόψει του κινδύνου να απωλέσει το ελληνικό κράτος αποζημίωση για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis, όπως έχει γίνει με άλλες χώρες.

 

«Το Δημόσιο έχασε, με τη στάση Παπαγγελόπουλου, εκατομμύρια ευρώ»

 

Η Ελένη Ράικου, που εμφάνισε ως εκτελεστικό βραχίονα του κ. Παπαγγελόπουλου, την διάδοχό της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, φέρεται να κατέθεσε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης, μετά την παραίτηση της από τη θέση της, θα έχει συνέπεια να χαθούν εκατομμύρια για το ελληνικό δημόσιο, από τη Novartis, αφού δεν προχώρησε η έρευνα για τα εμβάσματα, ύψους 118 εκατ. ευρώ, από τη Novartis σε χιλιάδες γιατρούς, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

 

«Το Δημόσιο έχασε, με τη στάση Παπαγγελόπουλου, εκατομμύρια ευρώ. Ζημίωσε το κράτος η συμπεριφορά του, γιατί εξέτρεψε την υπόθεση σε πολιτική κατεύθυνση και όχι εκεί που τα στοιχεία οδηγούσαν», φέρεται να κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή της Βουλής όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

 

Μάλιστα σημείωσε ότι «τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Novartis αλλά να στήσει πολιτικά πρόσωπα».

 

Και σήμερα, η Ελένη Ράικου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε «σχέδιο ηθικής της εξόντωσης διότι δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου». Ένα σχέδιο που, όπως φέρεται να είπε, φθάνει μέχρι και την «κατασκευή του εγγράφου» που διαβιβάστηκε στην επιτροπή της Βουλής, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η κατάθεσή της, και αφορά εμβάσματα που φέρονται να μπήκαν σε κοινό λογαριασμό με τον γιατρό σύζυγό της.

 

«Περιγράφηκαν κακουργηματικές πράξεις», παρατηρούσαν μετά το πέρας της κατάθεσης της κ. Ράικου, βουλευτές - μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. «Τελικά το μόνο σημαντικό προέκυψε ήταν τα εμβάσματα στον σύζυγό της, στρατιωτικό γιατρό, που έπαιρνε χρήματα από τη Novartis, για κλινικές μελέτες», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η παραίτηση

 

Η αντεισαγγελέας Εφετών αναφέρθηκε στις συνθήκες της παραίτησής της, τον Μάρτιο του 2017, μετά από δημοσίευμα που την στοχοποιούσε. Η περιγραφή της θεωρείται κομβικής σημασίας, δεδομένου ότι τότε στην παραίτησή της δεν είχε καταγγείλει για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όσα κατήγγειλε αρκετό καιρό μετά. Η καθυστέρηση καταγγελίας του κ. Παπαγγελόπουλου από την Ελένη Ράικου είναι ζήτημα για το οποίο τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν και την κατηγορούν για έλλειμμα αξιοπιστίας.

 

«Πρέπει να ήταν επτά, οκτώ η ώρα το βράδυ, ήμασταν ακόμα στο γραφείο από τις επτάμισι το πρωί- με πήραν τηλέφωνο κάποιοι συνάδελφοι από την Εισαγγελία Εφετών και μου είπαν ότι προβαλλόταν στα ΜΜΕ, σε διαφημιστικό τρέιλερ βίντεο, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας DOCUMENTO με τίτλο: «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο». Τότε βεβαιώθηκα ότι επιχειρείτο εναντίον μου σχέδιο ηθικής μου εξόντωσης, επειδή αρνήθηκα να υποκύψω στις απαιτήσεις, στην εκβίαση του Παπαγγελόπουλου», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου και πρόσθεσε: «Επρόκειτο πραγματικά για συμβόλαιο θανάτου μου -έτσι αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή- ηθικής, πνευματικής και φυσικής μου εξόντωσης. Μου ήρθε στο μυαλό τι είχε υποστεί, τι είχε πάθει η κ. Τσατάνη, που όταν της είπε ότι δεν θα κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της και τον κατήγγειλε, της τοποθέτησαν και εκρηκτικό μηχανισμό. Γνώριζα ότι ήταν αδίστακτος και ότι χρησιμοποιούσε κάθε αθέμιτο μέσο για την υλοποίηση των στόχων του. Δεν ήξερα τι θα επακολουθήσει. Αισθάνθηκα εκβιαζόμενη και ταυτοχρόνως θεσμικά απροστάτευτη. Μόνος ένας άφρων θα παρέμενε στη θέση του αυτή μετά απ' όλα όσα είχαν συμβεί και τα μηνύματα που είχε λάβει».

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως είπε, συνέταξε και την παραίτησή της. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο η Ελένη Ράικου περιγράφει το αίσθημα φόβου που την κυρίευσε:

 

«Κάτω, λοιπόν, από το βάρος, από την πίεση του φόβου και της ανασφάλειας, κάθισα μέσα στο βράδυ, μέσα στα μεσάνυχτα, δύο-τρεις η ώρα, έγραψα τη γνωστή -αυτή που έχετε δει- επιστολή, την οποία κατέθεσα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη μέρα, με την οποία ζήτησα την αντικατάστασή μου από τη θέση του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς. Ταυτοχρόνως, επειδή καταλάβαινα τι ακριβώς συνέβαινε, με όλα αυτά που είχα υποστεί -γιατί ήταν πολλά- έδωσα στη δημοσιότητα την επιστολή αυτή, προκειμένου να αναχαιτίσω το εγκληματικό του σχέδιο. Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν οι πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος μου. Ήμουν από το 1993 στο Δικαστικό Σώμα. Μέχρι το 2017 δεν είχε ουδεμία πειθαρχική διαδικασία κινηθεί σε βάρος μου».

 

Ο Ρασπούτιν

 

Στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής, η κ. Ράικου αναφέρθηκε και στις συνθήκες (σ.σ. δημοσιεύματα και πειθαρχικοί έλεγχοι) κάτω από τις οποίες οδηγήθηκε να κατονομάσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν» των αντιθεσμικών μεθοδεύσεων και πρακτικών.

 

«Ο στόχος των δημοσιευμάτων ήταν διπλός: Αφενός η πλήρης ηθική δική μου απαξίωση και αφετέρου η ενίσχυση, μέσω σύγκρισης, του κύρους, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της Τουλουπάκη και να προστεθεί εγκυρότητα στις ενέργειές της, γιατί έτσι θα εμφανιζόταν ότι εγώ απέκρυπτα στοιχεία, κατά την έρευνα της υπόθεσης NOVARTIS σε βάρος πολιτικών προσώπων, ενώ εκείνη τη διερευνούσε, αναδεικνύοντας δωροδοκίες πολιτικών», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου.

 

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τότε, λοιπόν, ήταν που κάποιοι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ, που τους γνωρίζω πάνω από δέκα χρόνια -γιατί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ήμουν από ένα σημείο στην Ποινική Δίωξη και μετά ήμουν και προϊσταμένη και τους γνωρίζω πάνω από δέκα χρόνια- με πήραν τηλέφωνο. Εκεί, στα πλαίσια συζήτησης, τους ανέφερα κάποια περιστατικά και κρίσεις μου για τον Ρασπούτιν, εννοώντας φυσικά τον Παπαγγελόπουλο, οι οποίοι δημοσιογράφοι, μη μπορώντας να το μεταφέρουν ως επίσημες δηλώσεις μου, ανέγραψαν περί κύκλων. Παρεμπιπτόντως, ο Ρασπούτιν, εγώ γνώριζα ότι έμεινε στην Ιστορία ως το πρόσωπο που σχεδίαζε και μεθόδευε καταστάσεις που παγίδευαν οποιονδήποτε στεκόταν εμπόδιο στις θελήσεις του, δημιουργώντας ένα σάπιο σύστημα εξουσίας. Ήταν ένας σκευωρός της ενεργού πολιτικής. Εγώ έτσι τον γνώριζα τον Ρασπούτιν».

 

Η σχέση με τον Δ. Παπαγγελόπουλο

 

Η κ. Ράικου διέψευσε κατηγορηματικά όσα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος έχει δημοσίως πει περί οχλήσεων της για την ανανέωση της θητείας στη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Φέρεται επίσης εκτενώς να περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκαν οι σχέσεις των δύο, ένα πλαίσιο προεχόντως υπηρεσιακό.

 

«Τον Παπαγγελόπουλο τον γνώρισα το 2000, όταν συνυπηρετήσαμε για ενάμιση χρόνο στο ίδιο τμήμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Το 2005 έως το 2006 τον είχα προϊστάμενο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Τότε ήταν πραγματικά που τον άκουσα να αυτοαποκαλείται "Ρασπούτιν" και από τότε μου είχε μείνει και το θυμόμουν», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου και πρόσθεσε: «Είχαμε μεταξύ μας μια ουδέτερη συναδελφική σχέση. Τον έλεγα "Δημήτρη". Με έλεγε "Ελένη". Δεν τον αποκάλεσα ποτέ "Μίμη", όπως τον αποκαλούν, απ' ό,τι λέει, οι φίλοι του. Από το 2000 έως το 2009 που υπήρξαμε συνάδελφοι -μετά έγινε Διοικητής στην ΕΥΠ- πρέπει να είχαμε συναντηθεί και με άλλους συναδέλφους μια - δυο φορές, οικογενειακώς, όπως συνηθίζεται, χωρίς να είχαμε ποτέ άλλου είδους σχέσεις. Δεν είχαμε ούτε καθημερινή επαφή ούτε τίποτα. Όταν ήταν υπουργός και για όσο διάστημα ήμουν εγώ εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς δεν συναντηθήκαμε ποτέ οικογενειακώς. Από την ώρα που αποχώρησα από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς και μέχρι σήμερα δεν ξαναμιλήσαμε ποτέ. Τον συνάντησα μόνο τυχαία το 2018 σε μία κοινωνική εκδήλωση, όπου παρευρεθήκαμε οικογενειακώς. Αυτή ήταν και η μοναδική συνάντηση που είχαμε για μια-δύο ώρες και σηκωθήκαμε και φύγαμε και τίποτα άλλο».

 

Τα εμβάσματα

 

Η αντεισαγγελέας Εφετών ρωτήθηκε και για τα εμβάσματα από τη Novartis σε κοινό λογαριασμό που διατηρεί με τον σύζυγό της γιατρό. «Μου ασκήθηκε πειθαρχική αγωγή για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης. Γιατί τάχα ο σύζυγός μου χρηματιζόταν από τη Novartis και εγώ ενώ το γνώριζα όλο αυτό το αποσιωπούσα. Διενεργήθηκε και γι' αυτό πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά από παραγγελία της κ. Δημητρίου. Και αυτή η υπόθεση αρχειοθετήθηκε», φέρεται να κατέθεσε η κ. Ράικου η οποία χθες δήλωσε στην επιτροπή ότι όλα τα πειθαρχικά που της ασκήθηκαν είχαν σκοπό «να κάμψουν το δικαστικό της φρόνημα» ή «να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση από το Σώμα».

 

Η κ. Ράικου διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο σύζυγός της απολάμβανε προνομίων από τη Novartis.

 

«Με ρωτάτε για εμβάσματα αλλά ξέρω για ένα έμβασμα», επέμεινε η κ. Ράικου, όπως επέμεινε ότι «ήταν για μία ερευνητική εργασία, καθ' όλα νόμιμη».


World Business

 O Banksy μας δείχνει  τον... Monet

O Banksy μας δείχνει τον... Monet…

Δημοπρατείται, μετά από παγκόσμιο τουρ η ερμηνεία του street artist επί του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.