Deal News Online

undefined

Χρηματοδοτήσεις 590 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2020 Προτεινόμενο

Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας

 

Χρηματοδότηση 590 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δοθεί μέσα στο 2020 ύστερα από κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Η ενέργεια θα πραγματοποιηθεί μέσω δύο νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης.

 

Η ανάρτηση Κορκίδη

 

Αυτό σημειώνει σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης διευκρινίζοντας ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθούν το 2020 από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

 

Οι σχετικοί πόροι, είναι πλέον "δεσμευμένοι", όπως σημειώνει, καθώς ήδη μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το ποσό του 1,04 δισ. ευρώ.

 

Το συνολικό ποσό μάλιστα που θα συγκεντρωθεί ενδεχομένως να προσεγγίσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, καθώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα συσταθούν από κοινού με τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να συνεισφέρουν περίπου άλλα τόσα.

 

Ποια είναι τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα

 

Η εξειδίκευση των χρηματοδοτικών εργαλείων αναμένεται να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα, όμως δύο εξ αυτών έχουν προδιαγραφεί με αντίστοιχες κοινές αποφάσεις των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, που υπογράφηκαν στο τέλος του 2019.

 

Ειδικότερα, πρόκειται για το πρόγραμμα "Δημιουργία Χρηματοδοτικών Εργαλείων", στο οποίο θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ από την ΕΑΤ, και το πρόγραμμα "Στήριξη της Επιχειρηματικότητας Μέσω Εναλλακτικών Μορφών Χρηματοδότησης", προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ. Συνολικά, για τα δύο αυτά προγράμματα θα διατεθούν σε όρους δημόσιας δαπάνης 590 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ από την επιχορήγηση του 1,040 δισ. προς την ΕΑΤ θα διατεθούν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα.

 

Το πρόγραμμα "Δημιουργία Χρηματοδοτικών Εργαλείων" αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω πιστωτικών γραμμών και ανακυκλούμενων πιστώσεων για τη χρηματοδότηση χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών. Τα δάνεια που θα χορηγούνται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι κεφαλαίου κίνησης ή δάνεια ανανέωσης ή αντικατάστασης παλαιότερης τεχνολογίας εξοπλισμού με σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον, εξοπλισμό. Μέσω των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου αναμένεται η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η αύξηση της απασχόλησης, η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων, η ανάπτυξη εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και η δημιουργία υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, αλλά και στις νεοφυείς επιχειρήσεις που διατηρούν εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια τη στιγμή της χρηματοδότησης.

 

Η εναλλακτική χρηματοδότηση, έρχεται με το πρόγραμμα "Στήριξη της Επιχειρηματικότητας Μέσω Εναλλακτικών Μορφών Χρηματοδότησης" και στοχεύει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, όπως ενδεικτικά factoring, leasing, βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο κίνησης και "trade finance".

 

Αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων

 

Σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία, μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, καθώς και για επενδύσεις σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την αντικατάσταση παλαιότερης τεχνολογίας εξοπλισμού, με νέες, φιλικότερες προς το περιβάλλον, οικονομικότερες και ενεργειακά αποδοτικότερες τεχνο-μηχανολογικές υποδομές, καθώς και για την αύξηση της παραγωγής και τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών τόσο στην εγχώρια, όσο και τις διεθνείς αγορές.

 

Χρηματοδότηση «παραναυτιλιακών» επιχειρήσεων

 

Επίσης, ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι από το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ανακοινωθεί ότι, το προσεχές διάστημα, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΥΝΝΠ και ΕΑΤ για την ανάπτυξη δράσεων για τη θαλάσσια οικονομία και χρηματοδότησης των "παραναυτιλιακών" επιχειρήσεων, όπως η ναυπηγοεπισκευή και οι εφοδιασμοί πλοίων.

 

«Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και η ρευστότητα στην αγορά εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για τη πραγματική οικονομία της χώρας μας και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να συμβάλει ως εναλλακτική λύση» καταλήγει η σχετική ανάρτηση σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


World Business

Τουρκία: Ανάκαμψη «χωρίς φρένο» για τον μεταποιητικό τομέα

Τουρκία: Ανάκαμψη «χωρίς φρένο» για τον μεταποιητικό τομέα

Δεν ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο η ανάκαμψη στον μεταποιητικό κλάδο της Τουρκίας καθώς η  αύξηση των...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Ματαιώνεται ο Μαραθώνιος Αθήνας 2020

Ματαιώνεται ο Μαραθώνιος Αθήνας 2020

Ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε και επίσημα την οριστική ματαίωση του φετινού Μαραθωνίου Αθήνας, ο οποίος είχε προγραμματιστεί...

Υγεία & Διατροφή

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κορωνοϊού

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για…

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της φάσης II του πειραματικού...

Τουρισμός

Κλειστά 8 στα 10 ξενοδοχεία στους Δελφούς

Κλειστά 8 στα 10 ξενοδοχεία στους Δελφούς

Μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα ξενοδοχεία που κατάφεραν να ανοίξουν την φετινή τουριστική χρονιά με...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.