Deal News Online

undefined

ΓΣΕΒΕΕ: Ζητάει σύγκληση αρμόδιας επιτροπής για κόκκινα δάνεια Προτεινόμενο

Οι ανησυχίες και τα ερωτηματικά που γεννάει ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια

 

Ο νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια («Ηρακλής») έχει εγείρει πολλά ερωτηματικά σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ η οποία με επιστολή της ζητάει τη σύγκληση αρμόδιας επιτροπής προκειμένου να δοθούν απαντήσεις.

 

Ο κίνδυνος μεταβιβασμού εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι μία από τις ανησυχίες της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και το νέο θεσμικό καθεστώς που δημιουργείται, με τη διαδικασία της τιτλοποίησης των δανείων.

 

Απαντήσεις στον ελληνικό λαό πρέπει να δώσουν σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ τόσο τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και οι εταιρείες διαχείρισης  μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και τις Κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜΕΡΑ 25, απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής για απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

 

Αναλυτικά στην επιστολή η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει:

 

«Η ψήφιση από την Ελληνική Βουλή και η δημοσίευση σε ΦΕΚ (4649/2019) του νόμου με την ονομασία «Πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» (Ηρακλής), που αφορά την παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό Δημόσιο προς τις τράπεζες για την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης θα συμβάλει στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.

 

Υπολογίζεται ότι θα επιτρέψει τη μείωση των ΜΕΔ ακόμη και κατά 40%. Κι έτσι θα δημιουργηθούν οι όροι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, επιλύοντας το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.»

 

Ερωτηματικά εγείρονται σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ

 

«Εγείρονται ωστόσο ορισμένα ερωτηματικά, που αφορούν θέματα διαφάνειας.

 

Στα τιτλοποιημένα δάνεια τα οποία θα διαθέσουν προς πώληση οι τράπεζες θα περιλαμβάνονται δάνεια διαφορετικού βαθμού πιστοληπτικής αξιολόγησης. Εξ ου και η διάκριση σε ομολογίες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, όπως ορίζονται στο άρθρο 2, με το ελληνικό Δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις στις «ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που πρέπει προηγουμένως να λάβουν κατηγορία αξιολόγησης ΒΒ-, Ba3, BB, BBL ή υψηλότερη», όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 του νόμου.

 

Τούτου δοθέντος ποιες διαβεβαιώσεις παρέχουν οι τράπεζες ότι δεν θα μεταβιβάζουν και εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε κάθε τιτλοποίηση να εξασφαλίζει κατά το δυνατόν "υψηλότερη" αξιολόγηση και να γίνεται πιο ελκυστική στην αγορά και να εξασφαλίζει καλύτερη τιμή;»

 

Ο κίνδυνος μεταβιβασμού εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με ΜΕΔ

 

«Ο κίνδυνος κατά τη ΓΣΕΒΕΕ είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να μεταβιβάσουν και εξυπηρετούμενα δάνεια, επικαλούμενες την ανάγκη αποφυγής του κινδύνου κατάπτωσης των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μάθουν εκ των υστέρων ότι το δάνειο τους έχει εκχωρηθεί από την τράπεζα σε τρίτο και στη συνέχεια να εκτεθούν σε αδικαιολόγητες πιέσεις και κινδύνους.»

 

Ανησυχίες για τη διαδικασία τιτλοποίησης των δανείων

 

«Επίσης, εύλογες ανησυχίες δημιουργούνται σχετικά με τις συνέπειες του νέου θεσμικού καθεστώτος που δημιουργείται, με τη διαδικασία της τιτλοποίησης των δανείων και τη δραστηριοποίηση των εταιρειών είσπραξης απαιτήσεων, εφόσον αυτό που χρειάζεται σήμερα η ελληνική οικονομία δεν είναι ο αφελληνισμός των επιχειρήσεων, αλλά η εξυγίανση και η υποστήριξή τους, ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη.»

 

Σύγκληση αρμόδιων επιτροπών για διερεύνηση ερωτημάτων

 

«Το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όπως περιγράφει το άρθρο 6 του ν. 4649/2019, το ελληνικό Δημόσιο θα εκδίδει πράξεις παροχής εγγύησης προς τους ομολογιούχους υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας για τις τιτλοποιημένες απαιτήσεις, ύψους έως 12 δισ. ευρώ, νομιμοποιεί το ενδιαφέρον της Ελληνικής Βουλής να προκαλέσει σύγκληση των αρμόδιων επιτροπών προς διερεύνηση των σχετικών ερωτημάτων.»

 

Εξηγήσεις από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ

 

«Επιβάλει επίσης, την υποχρέωση των εκπροσώπων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers) όπως αυτές αδειοδοτούνται βάσει της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδας ΠΕΕ 118/19.5.2017 να παραστούν στη συνεδρίαση και να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις προς τον ελληνικό λαό κι εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες που πιθανά να εκτεθούν από τις αλλαγές του νέου νόμου.»


protoselida

World Business

Bombardier: «Τσεκούρι» σε 2.500 θέσεις εργασίας

Bombardier: «Τσεκούρι» σε 2.500 θέσεις εργασίας

Την περικοπή του εργατικού δυναμικού της μονάδας κατά  κατά 2.500 υπαλλήλους, καθώς η πανδημία πλήττει...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αυτοκίνητο

Η Peugeot Τζηνόπουλος παραδίδει τα πρώτα e-208 στην Κοζάνη

Η Peugeot Τζηνόπουλος παραδίδει τα πρώτα e-208 στην…

Η PEUGEOT Τζημόπουλος εγκαινιάζει την ηλεκτροκίνηση στην πόλη της Κοζάνης, παραδίδοντας τα πρώτα e-208 στην...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Περιβάλλον

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν έντονα και φέτος φθάνοντας σε επίπεδα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.