Πετρελαιοειδή και ηλεκτρισμός επιβράδυναν τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής Προτεινόμενο

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Eurobank για το 2019

 

Επιβράδυνση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής το 2019 λόγω πετρελαιοειδών και ηλεκτρισμού «βλέπουν» οι αναλυτές της Eurobank την ίδια ώρα που στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» σημειώνουν ότι πτωτικά κινήθηκε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

 

Πώς κινήθηκε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής

 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κινήθηκε πτωτικά το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2019. Συγκεκριμένα συρρικνώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2019 και κατά 3,9% σε σύγκριση, με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

 

Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 ο δείκτης παραγωγής στη βιομηχανία παρέμεινε στάσιμος σε ετήσια βάση καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 5 ετών. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι αυξήθηκε 1,7%.

 

Στον τομέα της μεταποίησης σημειώθηκε άνοδος 1,7%, ωστόσο, με επιβραδυνόμενο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (3,0%).

 

Η εικόνα στην Ευρωζώνη

 

Τέλος, για το ίδιο χρονικό διάστημα ο δείκτης παραγωγής μεταποίησης στην Ευρωζώνη ακολούθησε καθοδική πορεία, αντανακλώντας σε έναν βαθμό τη δυσμενή επίδοση της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας, σημειώνεται στο δελτίο της Eurobank.

 

Από που προέρχεται η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2017, το σύνολο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παράγεται στην ελληνική βιομηχανία προέρχεται κατά 78,9% από τη μεταποίηση, κατά 14,9% από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά 3,7% από τα ορυχεία & λατομεία και κατά 2,6% από την παροχή νερού.

 

Μεταποίηση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος «έριξαν» τη βιομηχανική παραγωγή

 

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα προαναφερθέντα μερίδια και τους ρυθμούς μεταβολής των επί μέρους δεικτών παραγωγής, προκύπτει ότι η πτώση που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2019 προέρχεται κυρίως από τη μεταποίηση και από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Αναλυτικά οι δείκτες παραγωγής στους δύο προαναφερθέντες τομείς συρρικνώθηκαν κατά -1,4% και -8,8% αντίστοιχα σε σύγκριση με το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2019 και κατά -0,9% και -14,8% αντίστοιχα σε σχέση με το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2018.

 

Τι μείωσε την παραγωγή στη μεταποίηση

 

Η μείωση της παραγωγής στη μεταποίηση προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την κατηγορία των πετρελαιοειδών, ενώ οι σχετικά καλές καιρικές συνθήκες στο τέλος του φθινοπώρου 2019 δύναται να εξηγήσουν πέραν άλλων παραγόντων τη συρρίκνωση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, επισημαίνεται στο "7 Ημέρες Οικονομία".

 

Αμετάβλητος ο δείκτης παραγωγής στη βιομηχανία το 11μηνό

 

Για το σύνολο του 11μήνου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019, ο δείκτης παραγωγής στη βιομηχανία έπειτα από αύξηση 1,7% το προηγούμενο έτος παρέμεινε αμετάβλητος σε ετήσια βάση.

 

Η εν λόγω επίδοση ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω πτώσης του δείκτη παραγωγής στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά -4,7% από -1,6% πέρυσι και της επιβράδυνσης στη μεταποίηση στο 1,7% από 3,0% το 2018.

 

Η τελευταία εστιάζεται κυρίως στις αρνητικές μεταβολές που καταγράφηκαν στους κλάδους των πετρελαιοειδών (-8,7%), των μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (-5,2%) και των βασικών μετάλλων (-2,2%). Από την άλλη πλευρά, θετική ήταν η επίδοση στους κλάδους των φαρμακευτικών, των χημικών, των τροφίμων και των πλαστικών.

 

Θετική η εικόνα των τελευταίων ετών

 

Παρά τη στασιμότητα του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής και την επιβράδυνση στη μεταποίηση στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019, η γενική εικόνα των τελευταίων ετών είναι θετική. Σε ότι αφορά το σύνολο της βιομηχανικής παραγωγής, προηγήθηκαν 4 συναπτά έτη με θετικούς ρυθμούς μεταβολής, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η σωρευτική αύξηση 9,1% την περίοδο 2015-2019.

 

Ανθεκτικότητα παρουσιάζει ο τομέας της μεταποίησης

 

Ο τομέας της μεταποίησης αποτέλεσε την ατμομηχανή της προαναφερθείσας επίδοσης. Ξεκινώντας την ανοδική του πορεία ένα χρόνο νωρίτερα, ενισχύθηκε συνολικά 14,6% (2014-2019).

 

Λαμβάνοντας υπ' όψιν το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και τον εξαγωγικό χαρακτήρα πολλών τομέων της ελληνικής μεταποίησης, η συνολική επίδοση του κλάδου παρουσιάζει ανθεκτικότητα.

 

Η αύξηση του μεριδίου των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών ως προς το σύνολο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παράγεται στην ελληνική οικονομία – με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα – συνδέεται άμεσα με την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της μεταποίησης, καταλήγουν οι αναλυτές της Eurobank.


protoselida

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Βασίλη Λογοθετίδη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Βασίλη Λογοθετίδη

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου κωμικού ηθοποιού Βασίλη Λογοθετίδη, που πέθανε...

Αθλητικά

Μάντσεστερ Σίτι: “Πολιτικά κίνητρα” στην τιμωρία της Uefa

Μάντσεστερ Σίτι: “Πολιτικά κίνητρα” στην τιμωρία της Uefa…

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μάντσεστερ Σίτι Ferran Soriano υποστήριξε ότι η διετής αποβολή της ομάδας...

Τουρισμός

MTC GROUP: Παρουσίαση αθλητικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

MTC GROUP: Παρουσίαση αθλητικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

Σε εκδήλωση-παρουσίαση με στόχο την ανάδειξη του αθλητικού Τουρισμού θα συμμετέχει η MTC GROUP...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.