«Πώς θα δούμε 40 δολάρια το βαρέλι»

Ερευνητής μιλά για την πτώση της ιρανικής κυβέρνησης

 

Μετά από τους φόβους για εκτόξευση πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, εάν το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, με το Brent να κινείται στα 64 δολάρια την Τρίτη και τους περισσότερους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι φέτος η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί ανάμεσα στα 60 με 65 δολάρια, έρχεται μια διαφορετική άποψη: Ο πρόεδρος του ενεργειακού ερευνητικού ινστιτούτου, JBC Energy, Johannes Benigni, λέει ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού», θα μπορούσαν να σημειώσουν θεαματική πτώση, φτάνοντας κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι, εάν η ιρανική κυβέρνηση καταρρεύσει.

 

Στηρίζοντας την άποψή του στο ότι το Ιράν αυτή την περίοδο, εκτός από την οικονομική πίεση, αντιμετωπίζει και την κοινωνική δυσαρέσκεια μετά από την ακούσια κατάρριψη του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους, ο Benigni επισημαίνει, μιλώντας στο CNBC, ότι η χώρα θα μπορούσε «εύκολα» να προσθέσει 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου στην αγορά. Και, τα δεδομένα δείχνουν ότι η πρόβλεψή του δεν είναι παρακινδυνευμένη.

 

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη Κυριακή στο Ιράν, μετά από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ο στρατός της έχει την ευθύνη για την πολύνεκρη κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους, συνεχίζονται, ενώ σε δημόσιους χώρους, όπως πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται γραμμένα συνθήματα όπως «ψεύδονται ότι ο εχθρός μας είναι η Αμερική, ο εχθρός μας είναι εδώ».

 

Την ίδια ώρα, η οικονομία του Ιράν βρίσκεται υπό έντονη πίεση, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, ενώ ο Αμερικανός στρατηγός και σύμβουλος του πρώην προέδρου Barack Obama, James Jones, λέει ότι «ίσως να μην είναι politically correct να μιλάμε γι αυτό, όμως όλα δείχνουν πως οι άνθρωποι (στο Ιράν) σκέφτονται την πτώση του καθεστώτος».

 

Μια τέτοια αλλαγή, θα έχει δραματικές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας, λέει ο Benigni: «Για την αγορά πετρελαίου, σημαίνει ότι οι πιθανότητες να πέσουν στο επίπεδο των 40 δολαρίων είναι πολύ υψηλές. Θυμηθείτε ότι το Ιράν μπορεί εύκολα να προσθέσει στην αγορά 1,5 εκατ. βαρέλια σε μια πολύ μικρή περίοδο, χρονικά. Ίσως ακόμα και 2 εκατομμύρια βαρέλια και αυτό είναι πολύ πετρέλαιο».

 

Ο επικεφαλής της JBC Energy πάντως λέει ότι σε μια ευρύτερη κλίμακα, δεν υπάρχει μεγάλη προοπτική ανόδου για το Brent: «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε προς το παρόν 6 εκατομμύρια βαρέλια στο περιθώριο, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια έρχονται από το Ιράν. Αν έχεις περισσότερη πίεση στο Ιράν, ίσως μειώσεις 100, 200 χιλιάδες βαρέλια που πάνε στην Κίνα, αλλά δε σου δίνει μεγάλες προοπτικες ανόδου. Είναι μόνο η στρατιωτική αναμέτρηση που μπορεί να το κάνει αυτό».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Υγεία & Διατροφή

Κανόνες υγιεινής για προστασία από τον κοροναϊό

Κανόνες υγιεινής για προστασία από τον κοροναϊό

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να θωρακιστούν οι...

Περιβάλλον

Ολλανδική συνδρομή στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

Ολλανδική συνδρομή στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Ολλανδία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.