Οικονομία

Κρίσιμες επαφές κυβέρνησης-Θεσμών Προτεινόμενο

Στο στόχαστρο τα πλεονάσματα

 

Ξεκινούν σήμερα οι κρίσιμες επαφές κυβέρνησης-Θεσμών στην Αθήνα, με φόντο τα πλεονάσματα και τις εξελίξεις στις  Βρυξέλλες.

 

Ο πρώτος "απολογισμός" αναφορικά με τα ελληνικά αιτήματα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ώστε να εφαρμοσθούν οι επιπλέον μειώσεις φόρων/εισφορών αλλά και η πρόσθετη τόνωση των επενδύσεων θα φανούν αργότερα, σε υψηλότερο επίπεδο: στην επόμενη σύνοδο των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

 

Στις 6 Φεβρουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες συνεδριάζει το Euroworking Group έχοντας πλέον άμεση "εικόνα" για την πρόοδο στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και για την πορεία του προϋπολογισμού και της ανάπτυξης. Έτσι, αναμένεται να φανεί πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες όχι μόνο σε τεχνοκρατικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

 

Σημειώνεται ότι η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα έχει αντικείμενο την 5η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και τα προαπαιτούμενα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Θα οδηγήσει σε μία έκθεση των θεσμών που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπής και προς το παρόν σχεδιάζεται να ανακοινωθεί (μαζί με το υπόλοιπο πακέτο εγγράφων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου) στις 26 Φεβρουαρίου.

 

Θα πρέπει να επικυρωθεί πολιτικά στο Eurogroup του Μαρτίου για να ξεκινήσει μία ακόμα κάθοδος των Θεσμών στην Αθήνα για την 6η αξιολόγηση (σ.σ. η οποία συνδέεται με πακέτο "δόσεων" και τις αποφάσεις για πλεονάσματα).

 

Οι επαφές στην Αθήνα


Έχει προγραμματιστεί για σήμερα ένας συνολικός γύρος επαφών με συντονιστή τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που θα θέσει και τα ελληνικά αιτήματα περί πλεονασμάτων. Θα γίνει συνολικός απολογισμός των συζητήσεων που προηγήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο αλλά και των ανοιχτών πεδίων προς συζήτηση.

 

Επί τάπητος θα τεθούν τα μεγάλα δημοσιονομικά θέματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2020 και των ενδεχόμενων "κινδύνων" τους οποίους ενέχει σύμφωνα με τη θέση των Θεσμών, του ζητήματος της απομείωσης των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες, αλλά και των κρατικών εγγυήσεων προς το τραπεζικό σύστημα (ένα θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαιτέρως τους θεσμούς).

 

Τα εν λόγω ζητήματα θα συζητηθούν παρουσία του επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλη Αργυρού (σ.σ. που εκπροσωπεί τη χώρα στο EWG, αλλά και του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Γενικού Λογιστηρίου Θοδωρή Σκυλακάκη.

 


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή