Κόσμος

Reuters: Οι αντιδράσεις των εταιρειών στον κορωναϊό

Τις αντιδράσεις των μεγάλων εταιρειών στην εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη συγκέντρωσε το πρακτορείο Reuters σκιαγραφώντας τις επικείμενες οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.

 

* Η Electrolux ανακοίνωσε ότι η επιδημία θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο εάν οι κινέζοι προμηθευτές της επηρεαστούν περαιτέρω και ότι ήδη εφαρμόζει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

 

* Η H&M ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο των καταστημάτων της στην Κίνα – περίπου 45 – θα πλήξει τις πωλήσεις τον Ιανουάριο. Η εταιρεία ανέφερε ότι εισάγει «πολύ» από την Κίνα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει διαταραχθεί η αλυσίδα εφοδιασμού της λόγω και των άλλων πηγών.

 

* Η κινεζική Baidu δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το τέταρτο τρίμηνο και πρότεινε στους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι.

 

* Η Hyundai Motor δήλωσε ότι σχεδιάζει να σταματήσει την παραγωγή ενός μοντέλου της στην Νότια Κορέα για να αντιμετωπίσει την διακοπή του εφοδιασμού που προκαλεί η εκδήλωση του ιού.

 

* Η Jaguar και η Land Rover, θυγατρικές της Tata Motors, αναμένουν ότι η επιδημία θα επηρεάσει την παραγωγή στην Κίνα καθώς και τα κέρδη τους.

 

* Η Japan Airlines δήλωσε ότι το ένα τέταρτο των κρατήσεων για πτήσεις στην Κίνα ακυρώθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες.

 

* Η Levi Strauss έκλεισε περίπου τα μισά της καταστήματα στην Κίνα και δήλωσε ότι θα υποστεί βραχυπρόθεσμα πλήγμα.

 

* Η LG Display ανακοίνωσε ότι δεν είχε κλείσει ακόμη κανένα από τα εργοστάσια στην Κίνα, αλλά προειδοποίησε ότι το ξέσπασμα αύξησε την αβεβαιότητα για τους προμηθευτές.

 

* Η McDonald's, η οποία έκλεισε αρκετές εκατοντάδες από τα περίπου 3.300 καταστήματά της στην Κίνα, ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αντίκτυπος στα κέρδη θα είναι «αρκετά μικρός» εάν ο ιός περιοριστεί στην Κίνα.

 

* Η γαλλική Remy Cointreau προειδοποίησε ότι οι πιθανές επιπτώσεις από την εκδήλωση της επιδημίας θα είναι σημαντικές λόγω της μεγάλης έκθεσής της εταιρείας στην Κίνα.

 

* Οι κρουαζιέρες Royal Caribbean Cruises, οι οποίες ακύρωσαν τρία ταξίδια των κινεζικών γραμμών τους, μείωσαν τις προβλέψεις κερδών της για το 2020 κατά περίπου 10 σεντ ανά μετοχή και υπολογίζουν επιπλέον μείωση κατά 10 σεντ, εφόσον οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί διαρκέσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

 

* Η αυτοκινητοβιομηχανία Sangyong Motor ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του εργοστάσίου της στην πόλη της Νότιας Κορέας Pyeongtaek από τις 4 Φεβρουαρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου.

 

* Η Samsung Electronics δήλωσε ότι έχει παρατείνει τις διακοπές λόγω του κινεζικού Νέου Έτους σε κάποια εργοστάσιά της, συμμορφούμενη με τη σύσταση της κινεζικής κυβέρνησης, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί στον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στην εταιρεία.

 

* Η κατασκευάστρια μπαταριών Samsung SDI, θυγατρική της Samsung, της οποίας το πελατολόγιο περιλαμβάνει την Volvo, προειδοποίησε για πλήγμα στα κέρδη τριμήνου.

 

* Η κατασκευάστρια memory chips, SK Hynix, η οποία διαθέτει ένα εργοστάσιο παραγωγής στην πόλη Wuxi της ανατολικής Κίνας, ανακοίνωσε ότι η επιδημία δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή της, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εφόσον η κατάσταση παραταθεί.

 

* Η Starbucks, έκλεισε περισσότερα από τα μισά από τα περίπου 4.300 καταστήματά της στην Κίνα, καθυστέρησε την προγραμματισμένη ενημέρωση των προβλέψεών της για το 2020 και ανακοίνωσε ότι αναμένει ένα σημαντικό, αλλά προσωρινό πλήγμα.

 

* Η Tesla προειδοποίησε ότι μια καθυστέρηση 1-1,5 εβδομάδων στην παραγωγή του εργοστασίου της στην Σαγκάη θα μπορούσε να πλήξει ελαφρώς τα κέρδη τριμήνου. Το εργοστάσιο είναι κλειστό μετά τις συστάσεις τις κινεζικής κυβέρνησης. Η Tesla δήλωσε ότι αξιολογεί το εάν θα επηρεαστεί η αλυσίδα παραγωγής των αυτοκινήτων της που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Καλιφόρνια.

 

Κλείσιμο καταστημάτων – εργοστασίων:

 

* Η Apple ανακοίνωσε ότι θα κλείσει όλα τα επίσημα καταστήματά της και τα εταιρικά γραφεία της στην ηπειρωτική Κίνα έως τις 9 Φεβρουαρίου.

 

* Η Google της Alphabet έκλεισε προσωρινά όλα τα γραφεία της στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.

 

* Η Deere & Co ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει προσωρινά τις εγκαταστάσεις της στην Κίνα έως ότου η εταιρεία κρίνει σκόπιμο την επαναλειτουργία τους.

 

* Οι Αμερικανοί κατασκευαστές χειρουργικών μασκών, συμπεριλαμβανομένων των 3M, Owens & Minor και Alpha Pro Tech, αυξάνουν την παραγωγή τους λόγω της ζήτησης στην Κίνα αλλά και σε όλο τον κόσμο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας.

 

* Η Toyota Motor έκλεισε τα εργοστάσια της στην Κίνα μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου.

 

* Η Walt Disney έκλεισε τα θέρετρα και τα θεματικά της πάρκα στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ.

 

* Η ιαπωνική Fast Retailing έκλεισε τα περίπου 100 καταστήματα Uniqlo στο Ουχάν.

 

* Η ΙΚΕΑ έκλεισε και τα 30 καταστήματά της στην Κίνα.

 

* Η Swatch έκλεισε πέντε καταστήματα στο Ουχάν, η Yum China έκλεισε κάποια από τα καταστήματα KFC και Pizza Hut στην πόλη, η Luckin Coffee έκλεισε τα καφέ της και η AB Inbev ανέστειλε την παραγωγή στο ζυθοποιείο της.

 

* Η Imax ανακοίνωσε την καθυστέρηση στις κυκλοφορίες νέων ταινιών στην Κίνα.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή