Deal News Online

undefined

Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης

Αναζητά επενδύσεις και συμμάχους κατά της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

 

Οι επενδύσεις και η προσέλκυση κεφαλαίων βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων με τις δύο χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, οι οποίες διαθέτουν τεράστια κεφάλαια. Αν μέρος αυτών κατευθυνθεί προς την ελληνική οικονομία, μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη που αποτελεί μεγάλο ζητούμενο.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στις συναντήσεις που θα έχει να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην ταχύτατη εξομάλυνση όλων των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας με τις δύο χώρες του Κόλπου. Ειδικά ως προς τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η πολεμική βιομηχανία, η ενέργεια και η ναυτιλία θεωρούνται οι τομείς που παρέχουν μεγάλες ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές.

 

Ανάλογη διάθεση υπάρχει και από την πλευρά του Ριάντ, όπως έκανε φανερό ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Είχε δηλώσει ότι «το μέγεθος των επενδύσεων δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εγγύτητα ανάμεσα στις δύο χώρες», δίνοντας το σύνθημα για εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων.

 

Άλλωστε, μαζί με τον πρωθυπουργό θα βρίσκονται ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ώστε να συζητηθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν για να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

 

Από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές αναμένεται να βγουν ωφελημένες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Στην ατζέντα Μητσοτάκη το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης


Στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα, αν και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη. Γεγονός πάντως είναι ότι το Ριάντ έχει ταχθεί κατά του μνημονίου Τουρκίας – Σάρατζ για τον καθορισμό ΑΟΖ και βρίσκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τις σχέσεις με την Άγκυρα.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξετάζει τη διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή ενισχύει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των θέσεών μας σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Το συνολικό κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.


protoselida

Media

Facebook: Δωρίζει 100 εκατ. σε ειδησεογραφικές οργανώσεις

Facebook: Δωρίζει 100 εκατ. σε ειδησεογραφικές οργανώσεις

Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει ειδησεογραφικές οργανώσεις που...

Αθλητικά

Αναστολή διεθνών αγώνων πινγκ πονγκ μέχρι Ιούνιο

Αναστολή διεθνών αγώνων πινγκ πονγκ μέχρι Ιούνιο

Την επίσημη αναβολή κάθε αγώνα πινγκ πόνγκ μέχρι τις 30 Ιουνίου αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή...

Τεχνολογία

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μια πραγματική εκτίναξη της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.