Κόσμος

Πολωνία: Μάιο ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών

Στις 10 Μαΐου θα πραγματοποιήσει η Πολωνία τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της οι οποίες θα κρίνουν εάν οι κυβερνώντες εθνικιστές θα μπορέσουν να συνεχίσουν πολιτικές οι οποίες επικρίνονται από τις Βρυξέλλες και την αντιπολίτευση.

 

«Φέτος έχουμε πολύ σημαντικές εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ελζμπιέτα Βίτεκ, η πρόεδρος του κοινοβουλίου. 

 

Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα, για τις οποίες οι επικριτές του λένε πως έχουν περιθωριοποιήσει την Πολωνία στο εσωτερικό της ΕΕ. Ωστόσο μια ήττα του απερχόμενου Αντρέι Ντούντα, συμμάχου του PiS, θα απειλούσε την κυβερνητική ατζέντα, καθώς ο πρόεδρος έχει την εξουσία να ασκεί βέτο στους νόμους.

 

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

 

Ο Ντούντα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Μια έρευνα στο εβδομαδιαίο περιοδικό Polityka του δίνει 41,7% στον πρώτο γύρο. Αντίπαλοί του είναι η Μαλγκορζάτα Κιντάβα-Μπλόνσκα της κεντροδεξιάς Πλατφόρμας των Πολιτών και ο Ρόμπερτ Μπίντρον της συμμαχίας "Η Αριστερά".

 

Αν κανένας δεν λάβει περισσότερες από το 50% των ψήφων, ένας δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες αργότερα και τότε ο υποψήφιος που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θα εκλεγεί.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή