Τράπεζες

Ξεπέρασε τις προσδοκίες το ομόλογο Tier II της Alpha Bank

Άντλησε πάνω από 5,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%

 

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier II της Alpha Bank. Το αρχικό επιτόκιο τοποθετήθηκε στο 5% με 5,25% ενώ, σύμφωνα με το Reuters, στη συνέχεια υποχώρησε αισθητά στο 4,25%. Η ζήτηση κινήθηκε πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ, κατά πολύ ψηλότερα από τα 500 δισ. ευρώ που σκόπευε να αντλήσει η τράπεζα μέσω της έκδοσης, με στόχο να τα διαθέσει για γενικούς εταιρικούς και χρηματοδοτικούς στόχους του Ομίλου.

 

Η έκδοση του Tier ΙΙ είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετούς διάρκειας με λήξη στις 13 Φεβρουαρίου του 2030, με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας. Αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από τη Moody's και την S&P αντίστοιχα.

 

Επόμενος στόχος της τράπεζας είναι η προσέλκυση διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων.

 

Η Alpha επιχειρεί να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ της επιτυχημένης έκδοσης του 15ετούς από το ελληνικό Δημόσιο αλλά και τη δυναμική που δημιούργησε το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων (Galaxy), καθώς και τις βελτιωμένες προοπτικές εν γένει της ελληνικής οικονομίας.

 

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Citi, Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest.

 

Υπενθυμίζουμε ότι όπως  έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα στοχεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 800 εκατ ευρώ εντός του 2020. Και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δεύτερη έκδοση μετά την ολοκλήρωση του Project Galaxy.

 

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή έκθεση του Keefe, Bruyette & Woods (KBW) για τις ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank αναδεικνύεται ως η μοναδική ελληνική τράπεζα με σύσταση «Οutperform» (υπεραπόδοση) και  ως η κορυφαία επιλογή του επενδυτικού οίκου ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες που μπορεί να επωφεληθεί με τον καλύτερο τρόπο από την περαιτέρω βελτίωση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, χάρη στη βέλτιστη αναλογία ποιότητας κεφαλαίων και σταθμισμένου ενεργητικού.

 

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η Alpha Bank διαθέτει:

 

– Ισχυρή οργανική κερδοφορία που οδηγεί στο υψηλότερο κεφαλαιακό απόθεμα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, προσαρμοσμένο (pro forma) για τις τιτλοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

– Την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων με τη μικρότερη συνεισφορά από αναβαλλόμενη φορολογία στον τραπεζικό τομέα (κάτω από 40%).

– Προοπτική υψηλής κερδοφορίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, λόγω καλύτερου επιτοκιακού περιθωρίου.

 

Επίσης ο οίκος αναθεωρεί σε  υψηλότερα επίπεδα και την τιμή στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank.

 

Πρώτη Καταχώρηση: Πέμπτη, 06. 02. 2020 - 09:03


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή