Deal News Online

undefined

Συνέδριο: Το μεσογειακό ελαιόλαδο ως βιολειτουργικό τρόφιμο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη», η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο τομέας Φαρμακογνωσίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργάνωσαν διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από την διεθνή κοινότητα. με στόχο να προβληθούν οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του μεσογειακού ελαιόλαδου που φέρει τον ισχυρισμό υγείας «Health Claim».

 

Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG MED «ARISTOIL» τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα του συνεδρίου, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν, «Το ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας Health claim (βιολειτουργικό τρόφιμο) – Αποτελέσματα πρόσφατων κλινικών ερευνών με χρήση ελαιόλαδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη στην αντιμετώπιση ασθενειών».

 

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Προέδρου του Ε.Ο.Ε.Σ. ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο οποίος παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου που αφορούν την εδαφική συνοχή μεταξύ των περιοχών του δικτύου, τα 100 και πλέον εθνικά και ευρωπαϊκά έργα που έχουν υλοποιηθεί, καθώς και τους άξονες δράσης των προγραμμάτων αυτών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας είναι εργαλεία ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών που χτίζουν συνεργασίες και προάγουν τη συνοχή, ενώ δίνουν προστιθέμενη αξία και ευνοούν τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

 

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος Συντονισμού του έργου ARISTOIL Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης παρουσίασε τις δραστηριότητες του προγράμματος ARISTOIL και τη δημιουργία του μεσογειακού cluster παραγωγών υψηλού φαινολικού ελαιολάδου.

 

Ο Καθηγητής της Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπης Μαγιάτης, έκανε μια σύνοψη των σύγχρονων μελετών σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου και τόνισε την πρώτη μελέτη παγκοσμίως σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη με ενδοφλέβια χρήση καθαρής ελαιοκανθάλης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ελληνικά ελαιόλαδα που ήδη ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στο χώρο του φαρμακείου και ιδίως στο ελαιόλαδο ATHENIAN, το πρώτο ελαιόλαδο παραγωγής από τον ελαιώνα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Η Καθηγήτρια, Μάγδα Τσολάκη, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης σε 50 ασθενείς με ήπια γνωστική δυσλειτουργία (αρχικό στάδιο νόσου Αλτζχάιμερ) κατά την οποία το υψηλό φαινολικό αγουρέλαιο Χαλκιδικής (Yannis) έδειξε σημαντική βελτίωση στις ψυχομετρικές αλλά και στις βιοχημικές εξετάσεις μετά από ένα χρόνο καθημερινής κατανάλωσης. Επίσης για πρώτη φορά παρουσίασε τα αρχικά θετικά αποτελέσματα από ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση με κατανάλωση υψηλού φαινολικού ελαιολάδου (Eliama).

 

Η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Auburn (ΗΠΑ), Amal Kaddoumi, παρουσίασε τις μελέτες που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ με ελληνικό ελαιόλαδο σε πειραματόζωα και στη μελέτη του μηχανισμού με τον οποίο η ελαιοκανθάλη μειώνει τα επίπεδα του τοξικού αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Επίσης ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται στις ΗΠΑ μελέτη σε τριάντα ασθενείς με νόσο Αλτζχάιμερ με ελληνικό ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκανθάλη (The Governor).

 

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα (ΗΠΑ), Khalid El Sayed, παρουσίασε πολύ σημαντικά αποτελέσματα από τη δράση των συστατικών του ελαιολάδου ελαιοκανθάλη και άγλυκο λιγκστροσίδη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού αλλά και σε μελέτες ασφάλειας στη χρήση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου.

 

H Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ανδρέα Παόλα Ρόχας, παρουσίασε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από την χρήση ελληνικού ελαιόλαδου υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκανθάλη (The Governor) σε 22 ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία σε στάδιο της νόσου που δεν απαιτούσε την έναρξη χημειοθεραπείας. Έξι μήνες μετά την έναρξη της διατροφικής παρέμβασης τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων επανήλθαν κατά μέσο όρο στα επίπεδα που ήταν έξι μήνες πριν την έναρξη της μελέτης.

 

Ο Καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Τζώρτζης Νομικός, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από την ευεργετική επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου στην ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων σε διαβητικούς ασθενείς και την έναρξη της πρώτης μελέτης σε διαβητικούς ασθενείς για την πρόληψη των θρομβώσεων με τη χρήση ελαιολάδου με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη (LIVA)

 

Η Δρ. Ελένη Μέλλιου, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία (WOCH), παρουσίασε χρήσιμες οδηγίες σχετικά με πως μπορεί ο καταναλωτής να ξεχωρίσει ένα υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο και πως μπορεί να το χρησιμοποιήσει σωστά στη μαγειρική. Επίσης παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντικό έργο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού WOCH για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών και τη διεθνή προβολή των παραγωγών υψηλού φαινολικού ελαιολάδου μέσω των βραβείων OLYMPIA Health & Nutrition awards.

 

Τέλος ο Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης, συντονιστής του έργου ARISTOIL, ανέπτυξε τις βασικές αρχές δημιουργίας του πρώτου eυρωπαϊκού Cluster για το μεσογειακό ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες, στο οποίο θα συμμετέχουν αρχικά οι 3.200 ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς μέλη του Aristoil Family, από τις 5 Ευρωμεσογειακές χώρες, Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Ιταλία και Ισπανία. 


Media

Αμφισβητεί τους αριθμούς της Ελλάδας για τον κορωνοϊό η Welt

Αμφισβητεί τους αριθμούς της Ελλάδας για τον κορωνοϊό…

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της γερμανικής εφημερίδας Welt , η...

Secret Money

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

MEGA PROJECT ΣTA ΣKAPIA

Σε αντίθεση με το «θολό τοπίο» που δημιουργεί το έλλειμμα του EΛAΠE, οι μεγάλοι εγχώριοι...

Αυτοκίνητο

Πρωτοποριακές υπηρεσίες Peugeot after sales

Πρωτοποριακές υπηρεσίες Peugeot after sales

Με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών της η Peugeot παρέχει ένα πρωτοποριακό πακέτο αναβαθμισμένων υπηρεσιών...

Τεχνολογία

WEF: Οι μισές δουλειές θα γίνονται από μηχανές έως το 2025

WEF: Οι μισές δουλειές θα γίνονται από μηχανές…

Οι μισές εργασίες θα εκτελούνται από αυτοματοποιημένες, «έξυπνες» και άλλες μηχανές έως το 2025, ενώ...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.