Eurobank: Επενδυτικό «άνοιγμα» 500 εκατ. στο real estate Προτεινόμενο

Επενδυτικό πυλώνα τεσσάρων αξόνων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, βγάζει από το συρτάρι η Eurobank με στόχο την αξιοποίηση των 6.000 ακινήτων που έχουν συσσωρεύσει στο ενεργητικό της.

 

Το πλάνο δράσης έχει χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2022, και αφορά στη διαχείριση χαρτοφυλακίου ακινήτων το οποίο αντιστοιχεί σε αξία ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

 

Οι τέσσερις άξονες


Οι τέσσερις άξονες που θα αναπτυχθεί το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά: Αξιοποίηση ευκαιριών που δημιουργούν έσοδα, ανάπτυξη συνεργειών και δημιουργία ωφελειών για τους μετόχους, αύξηση της κεφαλαιακής αξίας της τράπεζας με ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, επίτευξη των στόχων που έχουμε αναλάβει έναντι του SSM- του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού για μείωση της έκθεσης του ομίλου στα ακίνητα.

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Σταύρος Ιωάννου, σε σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, η τράπεζα έχει βρεθεί με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων 6.000 ακινήτων αξίας ανω των 2,1 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα (ως ένα βαθμό) της κρίσης και των κόκκινων δανείων και κυρίως λόγω της συγχώνευσης με την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ.

 

Με βάση αυτή τη συμφωνία, η Eurobank απέκτησε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Grivalia, αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ αλλά και συμμετοχή κατά 25% στην Grivalia Hospitality. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλα και υπάρχουν αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για οικιστικά και τουριστικά ακίνητα και φυσικά για τους τομείς των γραφείων και εμπορικών χώρων.

 

Ο ίδιος τόνισε ότι η ποικιλομορφία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Eurobank επιβάλλει μια πιο σύνθετη, πολυεπίπεδη στρατηγική ανάπτυξης και αξιοποίησής του. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε δυο βασικούς πυλώνες:

 

α. στην ενεργή διαχείριση των ακινήτων που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικό προφίλ, ώστε η τράπεζα να αυξήσει τα έσοδα από μισθώσεις κατά την περίοδο διακράτησης αυτών των ακινήτων και

 

β. στην αποτελεσματική ρευστοποίηση χαρτοφυλακίων και μεμονωμένων ακινήτων, εκμεταλλευόμενη το υφιστάμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Ο κ. Γιώργος Χρυσικός, αντιπρόεδρος, ιδρυτής και managing partner της Grivalia Management Company επεσήμανε από την πλευρά ότι «το σχέδιο που ανακοινώσαμε πριν από ενάμιση χρόνο, για τη συγχώνευση της Grivalia Properties με την Eurobank, ήταν αρκετά φιλόδοξο και στην αρχή υπήρχε ένα μούδιασμα, ωστόσο στη συνέχεια η επενδυτική κοινότητα και οι ίδιοι οι μέτοχοι μας το αγκάλιασαν. Υπήρχε ένα μεγάλο ρίσκο ως προς την εκτέλεση του σχεδίου, ωστόσο τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε επιτυχώς διαχειριστεί αυτό το ρίσκο και η τράπεζα εντός μίας διετίας θα έχει έναν πολύ καθαρό ισολογισμό συγκρίσιμο και με τις ευρωπαϊκές τράπεζες».


protoselida

Περιβάλλον

Η Κλιματική Αλλαγή απειλεί με υποβάθμισξη πολλές περιοχές της Ελλάδας

Η Κλιματική Αλλαγή απειλεί με υποβάθμισξη πολλές περιοχές…

Τον κίνδυνο υποβάθμισης του πολύπλοκου αναγλύφου που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, επισήμανε ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.