Υπεγράφη ελληνογαλλική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ναυπηγικής

Υπεγράφη συμφωνία για την ενίσχυση των ναυπηγικών κλάδων Ελλάδας – Γαλλίας ανάμεσα στην Ένωση ναυπηγικών βιομηχανιών της Γαλλίας (GICAN) και τον Σύνδεσμο Ελλήνων κατασκευαστών αμυντικού υλικού (ΣΕΚΠΥ).

 

Ταυτόχρονα εκδήλωσε υπογραφής σειράς συμφωνιών μεταξύ γαλλικών και ελληνικών παραγόντων και φορέων της βιομηχανίας και της έρευνας φιλοξένησε στις 13 Φεβρουαρίου η Πρεσβεία της Γαλλίας.

 

Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας Μακρόν - Μητσοτάκη

 

Ο Patrick Maisonnave, Πρέσβης της Γαλλίας, στο πλαίσιο των προοπτικών που διανοίγονται, χαιρέτισε τις απαρχές μιας καρποφόρας συνεργασίας σε επίπεδο στρατηγικής και ασφάλειας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, κατόπιν της πρωτοβουλίας του Γάλλου Προέδρου της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανακοινώθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο Παρίσι.

 

«Στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης, πέραν των πολιτικών διαβουλεύσεων και των κοινών ασκήσεων, ανακοινώθηκε επιπροσθέτως η πρόθεση για ενισχυμένη βιομηχανική συνεργασία. Οι συμφωνίες αυτές αντιπροσωπεύουν το απαραίτητο πρώτο στάδιο για την οικοδόμησή της. Συμπεριλαμβάνοντας και ερευνητικούς οργανισμούς, δεν προετοιμάζουμε μόνο το έδαφος για θετικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και για την τεχνολογική αριστεία, η οποία, συνδυαστικά με το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, αποτελούν τη βάση της στρατιωτικής αξίας και της δημιουργίας μιας 'Ευρώπης της άμυνας'».

 

Οι συμφωνίες προβλέπουν τρεις άξονες:

 

- Τη συμμετοχή των Ελλήνων εταίρων στις βιομηχανικές δραστηριότητες κατασκευής φρεγατών και άλλων σκαφών, καθώς και συντήρησής τους

 

- Την αναβάθμιση της Ελλάδας σε κέντρο ναυτικής καινοτομίας, συμπεριλαμβάνοντας την παραγωγή και συντήρηση 'ψηφιακών' φρεγατών τελευταίας τεχνολογίας

 

-    Την προβολή των ελληνικών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στο σύνολό τους

 

Με ποιους υπέγραψε η Naval Group

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Naval Group υπέγραψε συμφωνίες με εννέα Έλληνες εταίρους του βιομηχανικού και ακαδημαϊκού χώρου, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόσκτησης δύο φρεγατών άμυνας και παρέμβασης FDI (κλάση Belh@rra) για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η Thales και η MBDA, που επίσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις φρεγάτες, υπέγραψαν και αυτές συμφωνίες με βιομηχανικούς ομίλους.

 

Alain Guillou: Στόχος μία μακροπρόθεσμη σχέση με την ελληνική βιομηχανία

 

Ο Alain Guillou, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Naval Group, ανέφερε τα εξής: «Επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση με την ελληνική βιομηχανία και να προετοιμάσουμε την καινοτομία του μέλλοντος, μέσω της ανάπτυξης συνεργατικών έργων Έρευνας & Ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα με το ΕΜΠ για τα σύνθετα πρόσθετα υλικά και την ενέργεια, με το Πανεπιστήμιο Πατρών για τα drones, και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης σχετικά με τη ρομποτική και το εργοστάσιο 4.0.

 

Κατ' αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι ευκαιρίες για τους ερευνητές και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και τη δημιουργία τεχνολογικού πλούτου προς στήριξη του βιομηχανικού ιστού στο ναυτικό τομέα».

 

Αντιπρόεδρος GICAN: Να αδράξουν την ευκαιρία οι επιχειρήσεις του κλάδου

 

Ο Louis Le Pivain, αντιπρόεδρος της GICAN, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε στην Αθήνα για την υπογραφή αυτής της ιδρυτικής πράξης για τη συνεργασία των κατασκευαστών ναυπηγικού αμυντικού υλικού των δύο χωρών.

 

Οι εταιρείες μας, και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης του κλάδου, πρέπει πλέον να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρει η συμφωνία, συμμορφούμενες με τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής άμυνας και τις διμερείς δεσμεύσεις Ελλάδος και Γαλλίας».

 

Ο κατάλογος των συμφωνιών:

 

- Η NAVAL GROUP ENTREPRISES υπέγραψε με τις εταιρείες AKMON, ELFON, MEVACO, METKA, MILTECH, και TELETEL, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

 

- Η THALES MBDA υπέγραψε με τις SSA και MILTECH

 

- Η MBDA υπέγραψε με τη MILTECH

 

- Η GICAN υπέγραψε με τη SEKPY

 

Επόμενη συνάντηση στο Industry Day


Οι τρεις γαλλικές εταιρείες, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους Έλληνες εταίρους τους για την Industry Day που θα διοργανωθεί στην Ελλάδα σε μερικές εβδομάδες.


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Τεχνολογία

ΕΕΤΤ: Οι προκλήσεις των δικτύων 5G

ΕΕΤΤ: Οι προκλήσεις των δικτύων 5G

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, μίλησε την προηγούμενη...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.