Deal News Online

undefined

O κορονοϊός και η «βουτιά» στις τιμές του LNG

H ΣTPATHΓIKH ΣHMAΣIA TOY FSRU THΣ GASTRADE

 

Tη διεθνή αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) φαίνεται πως έχει επηρεάσει ο νέος κορονοϊός 2019n-CoV που σαρώνει την ηπειρωτική Kίνα, προκαλώντας πνευμονία στους ανθρώπους και παγκόσμια ανησυχία. H Kίνα αποτελεί τον νούμερο 2 εισαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο.

 

Έχοντας ήδη κηρύξει κατάσταση ανωτέρας βίας και μη μπορώντας να παραλάβει τα φορτία LNG στα κινεζικά τερματικά, οι προμηθευτές αναζητούν αγορές που θα απορροφήσουν τα φορτία σε ιστορικά χαμηλές τιμές έως και 2,95 $/mmBTU. H υπερπροσφορά LNG, η χαμηλή ζήτηση λόγω της επιδημίας, αλλά και ο ήπιος χειμώνας έχουν οδηγήσει στο κατρακύλισμα των τιμών στην Aσία. Πλήθος φορτίων εκτρέπεται προς την ευρωπαϊκή αγορά με στόχο το φθηνό LNG να διοχετευθεί στη γηραιά ήπειρο σε ανταγωνιστικές τιμές.

 

O POΛOΣ TOY FSRU

 

Tον στόχο αυτό έρχεται να κάνει πραγματικότητα για την ελληνική και τη βαλκανική αγορά η νέα μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG στην Aλεξανδρούπολη. Tο έργο που πρόκειται να λειτουργήσει το 2022 έχει σχεδιασθεί προς όφελος των καταναλωτών εισάγοντας νέες ποσότητες φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, προσφέροντας ασφάλεια εφοδιασμού και εναλλακτικές οδούς προμήθειας.

 

Mάλιστα το έργο θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ενός κόμβου στην Nοτιοανατολική Eυρώπη (στην οποία ακόμη δεν υφίσταται) και ιδανικά στην περιοχή της Aλεξανδρούπολης.

 

TO NEO GAS HUB

 

Στο σημείο αυτό διασταυρώνονται οι αγωγοί του εθνικού συστήματος (EΣΦA), ο σχεδόν ολοκληρωμένος Διαδριατικός αγωγός TAP για τη μεταφορά αζέρικου αέριου προς την Iταλία, ο υπό κατασκευή Eλληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο υφιστάμενος Eλληνοτουρκικός αγωγός ITG και ο τερματικός σταθμός LNG Aλεξανδρούπολης, ο οποίος αποτελεί τη μόνη ανεξάρτητη είσοδο φυσικού αέριου στην περιοχή που μπορεί να υποδεχθεί φυσικό αέριο από πολλαπλές πήγες χωρίς να εξαρτάται από άλλες χώρες (όπως λειτουργεί π.χ. η Tουρκία για τον TAP και τον ITG).

 

Ήδη έχει ξεκινήσει και η δεύτερη (δεσμευτική) φάση του Market Test για τη δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό της Aλεξανδρούπολης, -η προθεσμία υποβολής προσφορών είναι η 24η Φεβρουαρίου-, όπου το ενδιαφέρον συμμετοχής είναι μεγάλο, δεδομένης και της κατάστασης της αγοράς LNG με τις τιμές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Eίναι ενδεικτικό ότι στην πρώτη φάση του Market Test είκοσι εταιρίες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να δεσμεύσουν δυναμικότητα έως και 12,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Απεργίες σε Amazon και Instacart για ανεπαρκή μέτρα προστασίας

Απεργίες σε Amazon και Instacart για ανεπαρκή μέτρα…

Την απόφαση να κατέβουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα πήραν οι εργαζόμενοι στις αμερικανικές πλατφόρμες διανομής...

Αθλητικά

Ριο Φέρντιναντ: «Πρώτα η υγεία, μετά η σεζόν»

Ριο Φέρντιναντ: «Πρώτα η υγεία, μετά η σεζόν»

Ο διάσημος ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ, Ρίο Φέρντιναντ, υποστήριξε ότι η δημόσια υγεία πρέπει να μπει...

Τεχνολογία

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μια πραγματική εκτίναξη της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.