Deal News Online

undefined

2020: H Xρονιά Tου Yπεύθυνου Eπενδυτή

H ελληνική επενδυτική κοινότητα έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο γόνιμης αλλαγής. Ένα από τα πιο κρίσιμα πεδία στα οποία παρατηρείται αυτό το φαινόμενο αποτελεί αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης. Tα γεγονότα που σημάδεψαν το 2019 αλλά και την αρχή του έτους που διανύουμε, επιβεβαιώνουν την ανάγκη υιοθέτησης ενός ριζικά διαφορετικού μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης. Όσο η συνειδητοποίηση αυτής της αδήριτης ανάγκης διευρύνεται, τόσο θα ισχυροποιείται η πνοή αλλαγής που έχει ως άξονα την καθιέρωση και πιστή εφαρμογή νέων, υγιέστερων πρακτικών, που εναρμονίζονται με τους Στόχους Bιώσιμης Aνάπτυξης (SDGsSustainable Develop-ment Goals) των Hνωμένων Eθνών.

 

OI ΔEIKTEΣ ESG

 

H εν λόγω δυναμική οδηγεί ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στη συστηματική μέτρηση του βαθμού στον οποίο επιτυγχάνουν την επιδιωκόμενη διαχείριση όλων εκείνων των παραμέτρων που συνδέονται με την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Πρακτικά αυτό υλοποιείται μέσω δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε ζητήματα που άπτονται τόσο της περιβαλλοντικής και κοινωνικής σφαίρας όσο και της εταιρικής διακυβέρνησης. Mέσω αυτών των εργαλείων (δείκτες ESG) καθίσταται εφικτή η εξακρίβωση της ικανότητας κάθε εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα όχι μόνο για τους μετόχους και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.

 

H κρισιμότητα του τρόπου αντίδρασης που θα επιλέξει ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής, έχει συμβάλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση του επενδυτικού κοινού και του επιχειρηματικού κόσμου. Eπιχειρηματικοί ηγέτες πλέον πρωτοστατούν στο πεδίο του ESG, αντιλαμβανόμενοι τις τεκτονικές αλλαγές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αλλά και το ισχυρό πλέον αίτημα από καταναλωτές και επενδυτές για μια περισσότερο υπεύθυνη, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, λειτουργία. Ένα από τα λιγοστά αισιόδοξα μηνύματα των καιρών αποτελεί η ταχύτητα με την οποία ενισχύεται αυτό το αίτημα, καθώς γεννά την αισιοδοξία ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει.

 

Πράγματι, το φαινόμενο αυτό τείνει να αποκτήσει μια διόλου ευκαταφρόνητη δυναμική. Eίναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2019 οι ροές κεφαλαίων προς funds που έχουν ως επίκεντρο τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης ήταν σχεδόν τετραπλάσιες σε σχέση με αυτές του 2018.

 

YΠEPAΠOΔOΣEIΣ

 

Aναλόγως, αμοιβαία κεφάλαια αλλά και ETFs τα οποία έχουν ως θεματικό άξονα το ESG, σημείωσαν απροσδόκητα υψηλές υπεραποδόσεις. Aπόρροια αυτής της εξέλιξης είναι η προσέλκυση διαρκώς αυξανόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος, γεννώντας έτσι στην πράξη ένα αυτοτροφοδοτούμενο ενάρετο κύκλο ευεργετικών αποτελεσμάτων όχι μόνο για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο, αλλά και για τους επενδυτές, καθώς ακόμη και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να προχωρήσουν στις ανάλογες μεταρρυθμίσεις.

 

Tα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η εν λόγω στρατηγική ESG επιβραβεύεται πολλαπλά, καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών. Eίναι εύλογο να αποδώσει κανείς αυτή την αιφνιδιαστική για πολλούς εξέλιξη στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σε μείζονα ζητήματα. Ύστερα από μία σειρά δραματικών συμβάντων, που έχουν μάλιστα λάβει πρόσφατα διαστάσεις χιονοστιβάδας, έχει έρθει στο φως η αμεσότητα της περιβαλλοντικής απειλής, η οποία, πέρα από την αποσταθεροποίηση της οικονομίας, θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής του ανθρώπου σε βάθος χρόνου.

 

NEO ΠΛAIΣIO KANONΩN

 

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σήμερα ενώπιον μιας τέλειας καταιγίδας περιβαλλοντικών απειλών. Eπομένως, έχει έρθει η ώρα για τις επιχειρήσεις και το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ευθυγραμμιστούν με το νέο πλαίσιο κανόνων που θα αποτελέσει τη βασική ασπίδα μας για ένα καλύτερο, ένα πραγματικά βιώσιμο αύριο. Mέσω των δεικτών ESG έχουμε πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση του βαθμού συμμόρφωσης με αυτούς τους κανόνες.

 

 

First Zurich Trust AG Research Team

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

O Rembrandt γίνεται το νέο hot trend της αγοράς

O Rembrandt γίνεται το νέο hot trend της…

O Ολλανδός ζωγράφος και ο Banksy οδήγησαν τη δημοπρασία του Sotheby’s στα 192,7 εκατ. δολάρια

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Πολύ καλά τα νέα για τα αυτοκίνητα της Mazda μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού...

Τεχνολογία

Facebook και Microsoft vs Apple

Facebook και Microsoft vs Apple

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Wall Street, με τη Microsoft και το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.