Deal News Online

undefined

Λήγουν οι προθεσμίες για τους δασικούς χάρτες

Μόλις 10 χιλιάδες αντιρρήσεις σε σύνολο 170 χιλιάδων

 

Οκτώ ημέρες περιθώριο προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους επί των δασικών χαρτών έχουν οι ενδιαφερόμενοι σε επτά περιοχές της Αττικής. Ειδικότερα, στις 27 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων σε Νέα Ερυθραία, Θρακομακεδόνες, Ζεφύρι, Πεύκη, Λυκόβρυση, Ψυχικό και Μεταμόρφωση. Για τους κατοίκους εξωτερικού η καταλυτική ημερομηνία είναι η 18η Μαρτίου 2020.

 

«ΤΑ ΝΕΑ» πέρα από τις περιοχές όπου τελειώνουν οι προθεσμίες παρουσιάζουν και αυτές στις οποίες ξεκινά η ανάρτηση σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το πακέτο με τις 258 περιοχές όπου εντός του μήνα προχωρεί η μερική κύρωση των δασικών χαρτών μαζί με τα μέτρα που προωθούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να τρέξει πιο γρήγορα η εξέταση των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.

 

Ειδικότερα, σε 12 ημέρες (δηλαδή στα τέλη Φεβρουαρίου) ξεκινά η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε Καστοριά, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Λέσβο, Σάμο, Ηράκλειο και Λασίθι. Και σταδιακά έως τον ερχόμενο Ιούνιο ξεκινά η ανάρτηση στις Περιφερειακές Ενότητες Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Γρεβενών, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Ικαρίας, Λήμνου, Χίου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Ανδρου, Νάξου, Θήρας (Δήμος Ιητών), Πάρου, Ρεθύμνου και Χανίων. Ταυτόχρονα, εντός του μήνα, όπως προαναφέρθηκε, προχωρεί η μερική κύρωση των δασικών χαρτών σε 258 περιοχές σε όλη τη χώρα (βλέπε πίνακα).

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, μόλις 10 χιλιάδες αντιρρήσεις – σε σύνολο 170 χιλιάδων – που έχουν υποβληθεί επί των δασικών χαρτών έχουν εξεταστεί τα τελευταία δύο χρόνια (!).

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος (μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ), «εάν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ως έχουν, οι αντιρρήσεις θα ολοκληρωθούν σε 27 χρόνια…».

 

Ενδεικτικό του πόσο πολύπλοκο είναι το θέμα, είναι το γεγονός πως από την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται πως ακόμη κι αν γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις (κάποιων εκ των ιδιοκτητών), θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την περιφέρεια όπου ανήκουν τα ακίνητά τους (!).

 

Τι σχεδιάζεται

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζουν το πρόβλημα κι αυτός είναι ο λόγος που προωθούν μια σειρά από μέτρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις εξέταση των αντιρρήσεων.

 

Οι παρεμβάσεις θα κατατεθούν προς συζήτηση μέσα στο επόμενο διάστημα. Ετσι, σε πρώτη φάση, ο ενδιαφερόμενος δεν θα περιμένει (όπως προαναφέρθηκε) να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την περιφέρεια. Μόλις εξετάζεται η αντίρρηση και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του όπως ο ίδιος νομίζει και όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

 

Την ίδια ώρα, προωθείται η αύξηση των τριμερών Επιτροπών Αντιρρήσεων (από 142 που είναι σήμερα σε 300). Και θα δίνονται κίνητρα για τη συγκρότησή τους αφού η αμοιβή των μελών των Επιτροπών θα συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν.

 

Επιπλέον, συντάσσεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπει το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών. Αυτό γίνεται προκειμένου να μπει ένας φραγμός στις διεκδικήσεις του Δημοσίου και να προστατευτούν οι περιοχές όπου έχουν γίνει αναδασμοί και οι αγρότες καλλιεργούν χωράφια παίρνοντας ακόμη και επιδοτήσεις.

 

Τι ισχύει για την υποβολή αντιρρήσεων


Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, όσοι θέλουν να υποβάλουν αντίρρηση επί του δασικού χάρτη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους 120 ημέρες για να το κάνουν. Μετά το προαναφερόμενο διάστημα ακολουθεί η μερική κύρωση του δασικού χάρτη.

 

Διευκρινίζεται πως οι αντιρρήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχει αναπτύξει το Κτηματολόγιο και διατίθεται στην ιστοσελίδα του (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr).

 

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται για το σύνολο ή μέρος των εκτάσεων δασικού/χορτολιβαδικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται εντός γεωτεμαχίου/πολυγώνου επί του οποίου ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον. Για κάθε γεωτεμάχιο υποβάλλεται μια ηλεκτρονική φόρμα αντίρρησης, πλην της περίπτωσης που για τμήμα αμφισβητούμενης έκτασης υποβάλλεται η υποβολή της αντίρρησης ατελώς.

 

Σημειώνεται πως αντιρρήσεις που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης στον βασικό χάρτη (π.χ. τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού κ.λπ.) εξαιρούνται της καταβολής του ειδικού τέλους. Στις περιπτώσεις υποβολής αντιρρήσεων ατελώς, αυτές δεν υποβάλλονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ (Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών), εντός της σχετικής προθεσμίας, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, προκειμένου οι αντιρρήσεις να κατοχυρωθούν, κατ’ εξαίρεση, από το προσωπικό του ΣΥΑΔΧ.

 


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Υγεία & Διατροφή

Η Gilead σχεδιάζει χορήγηση της ρεμντεσιβίρης με εισπνεόμενα διαλύμματα

Η Gilead σχεδιάζει χορήγηση της ρεμντεσιβίρης με εισπνεόμενα…

Η φαρμακοβιομηχανία Gilead Sciences Inc αναπτύσσει νέες φαρμακομορφές, περιλαμβανομένων και εισπνεόμενων δόσεων, για ευκολότερη λήψη...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.