Deal News Online

undefined

Θεσσαλονίκη: «Αποδυναμωμένο» το Airbnb Προτεινόμενο

Αύξηση των τιμών στα ενοίκια - Περιορισμός ιδιοκατοίκησης

 

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview» η εικόνα που διαμορφώνεται στη συμπρωτεύουσα είναι ενοίκια «φωτιά», περιορισμός της ιδιοκατοίκησης και «αποδυναμωμένο» το φαινόμενο του Airbnb.

 

Παράλληλα η έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων ΝΑ Ευρώπης καταρρίπτει τον «μύθο» που θέλει τη ζήτηση για αγορά ακινήτων να έχει εκτοξευτεί.

 

Το 68%  είπε «όχι» σε αγορά/ενοικίαση τα επόμενα 2 χρόνια

 

Η έρευνα, την οποία παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της «Interview» Δημήτρης Βασιλειάδης, διενεργήθηκε στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σε δείγμα 805 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω.

 

Με βάση τα ευρήματα, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να προβεί σε αγορά ή ενοικίαση ακινήτου την επόμενη διετία και ποσοστό 88% απάντησε «όχι/μάλλον», στο ενδεχόμενο ανακαίνισης του σπιτιού του.

 

Υψηλές θεωρεί τις τιμές ενοικίων το 82%

 

Η έρευνα επαληθεύει την άποψη για αύξηση στις τιμές των ενοικίων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με το 82% να τις θεωρεί υψηλές, το 16% λογικές και το 2% χαμηλές. Σχετικά με τις τιμές πώλησης των ακινήτων, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι υψηλές, το 42% λογικές και το 13% χαμηλές. Πάντως, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (83%), απάντησε πως αναμένει αύξηση στις τιμές των ακινήτων, κυρίως στις περιοχές όπου μελλοντικά θα λειτουργήσει το μετρό Θεσσαλονίκης.

 

Το 70% δεν θα αξιοποιούσε το ακίνητό του μέσω «Airbnb»

 

Μεγάλη ή αρκετή δυσκολία δήλωσε ότι αντιμετώπισε το 75% των ερωτηθέντων, όταν χρειάστηκε να βρει κατάλληλο ακίνητο προς αγορά ή ενοικίαση, ενώ σε ό,τι αφορά το «Airbnb» ποσοστό 70% δήλωσε ότι εάν υπήρχε δυνατότητα δεν θα έβαζε το ακίνητό του σε σχετική πλατφόρμα προς ενοικίαση.

 

Σε ερώτηση για την παροχή μεσιτικών υπηρεσιών, το 75% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ/αρκετά ικανοποιημένο από τη χρήση τους, αν και στο «κυνήγι» αγοράς ή ενοικίασης ακινήτου, ποσοστό 42% δήλωσε ότι χρησιμοποίησε μεσίτη, έναντι 44% που κινήθηκε μόνο του και 14% που ενέργησε σε συνδυασμό (μόνο του και με βοήθεια μεσίτη). Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι ποσοστό 56% των ερωτηθέντων ιδιοκατοικεί, έναντι του 44% που ενοικιάζει. Επίσης, το 43% θεωρεί ότι ένα τριάρι είναι το καλύτερο σπίτι για να καλύψει τις ανάγκες του.

 

Πού οφείλεται η αύξηση στα ενοίκια

 

«Πράγματι αυξήθηκε σε ποσοστό 30% η τιμή των ενοικίων», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Κώστας Γεωργάκος, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε μείωση της ιδιοκατοίκησης, αλλά και σε μετακομίσεις από τις μεγάλες κατοικίες περιφερειακά της πόλης στο κέντρο.

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης Κώστας Χαϊτούδης, αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, επισήμανε ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε και λόγω της επιβάρυνσης του ΕΝΦΙΑ, που -όπως είπε- οδήγησε σε μεταβιβάσεις/πωλήσεις ακινήτων και στη μη αποδοχή κληρονομιών. Συμπλήρωσε, δε, ότι «είναι και αυτός ένας λόγος αύξησης των τιμών των ενοικίων, όπως και η διάθεση ακινήτων για εγκατάσταση προσφύγων από ΜΚΟ». Άλλος σημαντικός λόγος είναι η παύση ανοικοδόμησης την τελευταία 10ετία και η μεγάλη μείωση των ενοικίων στα προηγούμενα χρόνια ως και 60%.

 

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γεωργάκος επισήμανε ακόμα ότι οι τιμές αγοράς κατοικιών αυξήθηκαν έως 10%, εκτιμώντας ωστόσο πως «στο άμεσο μέλλον θα πέσουν, αφού σύντομα θα "πέσουν" στην αγορά περί τα 300.000 ακίνητα, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες δεσμευμένα, λόγω "κόκκινων" δανείων».

 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το «Airbnb», ο κ. Χαϊδούτης τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι μπορεί να αποδώσει στις περιοχές κοντά στο κέντρο και πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπιστώνουν ότι «οικονομικά δεν βγαίνουν με τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου τους, αφού συνεχίζουν να πληρώνουν λογαριασμούς και φορολογούνται».


World Business

 O Banksy μας δείχνει  τον... Monet

O Banksy μας δείχνει τον... Monet…

Δημοπρατείται, μετά από παγκόσμιο τουρ η ερμηνεία του street artist επί του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.