Deal News Online

undefined

ΟΗΕ: Τα ανθρώπινα δικαιώματα "δέχονται επιθέσεις" σε όλο τον κόσμο

Την ανησυχία του για "τις επιθέσεις εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" σε ολόκληρο τον κόσμο εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ενώ επισήμανε "τα ανησυχητικά επίπεδα γυναικοκτονιών" κατά την παρουσίαση του σχεδίου του για παγκόσμια δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να θέτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο του έργου τους, αν θέλουν να προστατεύσουν τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και το μέλλον του πλανήτη μας, υπογράμμισε ο Γκουτέρες στην έναρξη της ετήσιας διάσκεψης του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

 

"Οι φόβοι ενισχύονται" και "τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται επίθεση" παντού, τόνισε ο Γκουτέρες εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό κατήρτισε στο σχέδιο και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει "δράση" για να αντιστρέψει αυτή την τάση.

 

Στην ομιλία της ενώπιον του Συμβουλίου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ επίσης ζήτησε να αναληφθεί αμέσως δράση προκειμένου να μην κληροδοτήσουμε "στους νέους μας και τα παιδιά τους μια τεράστια, ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κρίσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπερδεύονται και επιδεινώνονται".

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε σε καμία χώρα συγκεκριμένα στην ομιλία του, αν και έκανε αναφορές, μεταξύ άλλων, στην κρίση στη Συρία και την τύχη των μεταναστών που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

 

Επίσης υπογράμμισε την περίπτωση "των αμάχων που είναι εγκλωβισμένοι σε περιοχές όπου μαίνεται πόλεμος, λιμοκτονούν και βομβαρδίζονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου", ενώ κατήγγειλε "τη διακίνηση ανθρώπων, που επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου".

 

Ο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για "τον περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών, τον ανησυχητικό αριθμό γυναικοκτονιών, τις επιθέσεις εναντίον υπέρμαχων των δικαιωμάτων των γυναικών και τους νόμους και τις πολιτικές που διαιωνίζουν την υποταγή και τον αποκλεισμό" των γυναικών.

 

"Η βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών είναι η πιο διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", υπογράμμισε.

 

Καταπιεστικοί νόμοι

 

"Οι καταπιεστικοί νόμοι πολλαπλασιάζονται, με ολοένα και περισσότερους περιορισμούς για την ελευθερία της έκφρασης, της θρησκείας, της συμμετοχής, της συνάθροισης", επεσήμανε ο Γκουτέρες.

 

Επίσης αναφέρθηκε στην ενίσχυση του λαϊκισμού, επικρίνοντας την "διαστρεβλωμένη πολιτική των αριθμών" που συνίσταται "στο να διαιρεί τους ανθρώπους για να πολλαπλασιάζει τις ψήφους" και να "υπονομεύει το κράτος δικαίου".

 

"Οι δημοσιογράφοι, οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι οικολόγοι ακτιβιστές –κυρίως οι γυναίκες—γίνονται στόχος ολοένα και περισσότερων απειλών, τη στιγμή μάλιστα που η δράση τους είναι απαραίτητη για την άσκηση της δικαιοσύνης", πρόσθεσε.

 

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί "τη μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του είδους μας" και θέτει σε κίνδυνο "τα ανθρώπινα δικαιώματα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη", τόνισε ο Γκουτέρες.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπερασπίστηκε εξάλλου "τις θρησκευτικές μειονότητες και τους αυτόχθονες" που διώκονται όπως και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θύματα "εγκλημάτων μίσους".

 

Ο Γκουτέρες έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις ότι δεν είναι αρκετά αυστηρός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι αποφεύγει να επικρίνει ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα.


protoselida

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Υγεία & Διατροφή

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck επιβεβαίωσε σήμερα ότι συμφώνησε να εφοδιάσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Περιβάλλον

Μεγάλη απειλή τα drones στις προστατευομενες περιοχες

Μεγάλη απειλή τα drones στις προστατευομενες περιοχες

Οι Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Λίμνης Κερκίνης και Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικήςμαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία...

Τουρισμός

Austrian Airlines: Διπλασιασμός θερινών πτήσεων

Austrian Airlines: Διπλασιασμός θερινών πτήσεων

"Ολική επαναφορά" επιδιώκει η αεροπορική εταιρεία Austrian Airlines, καθώς δημοσίευσε το εναπομένον πρόγραμμα θερινών πτήσεων,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.