Deal News Online

undefined

Kαταστροφικές επιπτώσεις εξαιτίας της μείωσης των εντόμων

Μια διεθνή επιστημονική ομάδα απεύθυνε κάλεσμα να ληφθούν άμεσα μέτρα που να αντιστοιχούν στη σημασία των εντόμων ως προς την ανθρώπινη ευημερία, επισημαίνοντας ότι η «μοίρα των ανθρώπων και των εντόμων είναι αλληλένδετη».

 

Σε δύο δημοσιεύσεις που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biological Conservation αυτό το μήνα – "Επιστήμονες Προειδοποιούν την Ανθρωπότητα Σχετικά με την Εξαφάνιση Ειδών Εντόμων" και "Λύσεις για την Ανθρωπότητα στην Κατεύθυνση της Διατήρησης των Εντόμων" - οι συγγραφείς, όπως ο οικολογικός Michael Samways του πανεπιστημίου Stellenbosch, ζητούν άμεση δράση για την καταπολέμηση της εξαφάνισης των εντόμων.

"Η τρέχουσα κρίση εξαφάνισης είναι βαθιά ανησυχητική. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ", ανέφεραν οι 25 ειδικοί επιστήμονες παγκοσμίως, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για τα περίπου 5,5 εκατ. είδη εντόμων. Όμως, ξέρουμε αρκετά προκειμένου να δικαιολογηθεί η άμεση δράση, λένε, επειδή το να περιμένουμε καλύτερα δεδομένα ενέχει τον κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης.

 

Η καταστροφή των φυσικών οικότοπων, λόγω της γεωργίας και της κατασκευής κτηρίων, η εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων, η μόλυνση, η εισβολή ξένων ειδών και η κλιματική κρίση είναι μερικούς από τους λόγους της μείωσης των εντόμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

 

«Η μείωση των εντόμων οδηγεί σε απώλεια σημαντικών, αναντικατάστατων υπηρεσιών προς την ανθρωπότητα. Ο άνθρωπος ευθύνεται σχεδόν για όλη τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων και την εξαφάνιση», επισημαίνουν ακόμη οι επιστήμονες.

 

Μόνο περίπου το ένα πέμπτο των ειδών εντόμων στον κόσμο έχουν καταγραφεί, σημειώνουν. «Πολλά είδη θα εξαφανιστούν προτού καν περιγραφούν. Είναι πιθανό ότι η εξαφάνιση εντόμων να είναι σε ποσοστό 5-10% από τη βιομηχανική εποχή, δηλαδή 250.000-500.000 είδη», επισημαίνουν.

 

Ως προς τις διαθέσιμες λύσεις, προκρίνεται η λήψη αυστηρότερων μέτρων είτε πρόκειται για τη δημιουργία μεγαλύτερων προστατευόμενων βιότοπων ή τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τα επιβλαβή εντομοκτόνα. Επισημαίνουν όμως ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η ατομική δράση, όπως η δημιουργία πιο «φιλικών» προς τα έντομα κήπους. Τονίζουν επίσης ότι δεν πρέπει να αγνοούνται τα ασπόνδυλα, στο πλαίσιο των προσπαθειών προστασίας, που τείνουν να επικεντρώνονται στα θηλαστικά και τα πτηνά.

 

Από την πλευρά του ο Ματ Σάρντλοου, CEO της οργάνωσης Buglife, σημείωσε ότι μια έκθεση- κλειδί προειδοποιούσε από το 2016 τις κυβερνήσεις ότι η μείωση των επικονιαστών ενέχει κινδύνους για τις κοινωνίες και τα οικοσυστήματα.

 

«Όμως, σε μια επανάληψη της αποτυχίας των πολιτικών να αντιδράσουν στις επιστημονικές προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, η προσεκτική, επιστημονική γλώσσα δεν έφερε την κατάλληλη απάντηση από τις κυβερνήσεις. Τώρα, οι επιστήμονες ανεβάζουν τους τόνους για τη μείωση των εντόμων, με την ελπίδα ότι οι πολιτικοί θα κατανοήσουν την επείγουσα κατάσταση και τη σύνδεση με την επιβίωση του ανθρώπου και θα αναλάβουν δράση, προτού να είναι αργά», υπογράμμισε.

 

Σημειώνεται πάντως ότι πολλές χώρες υιοθετούν μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω μείωσης του πληθυσμού των εντόμων. Για παράδειγμα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν ή καταργούν σταδιακά ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη.


protoselida

Media

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο Αγάθωνας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών…

Πέθανε, σήμερα το πρωί, σε ηλικία 65 ετών, ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης. Σύμφωνα με...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

 Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Φέτος είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τη MAZDA αφού συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Τεχνολογία

Visa: Ζήτημα επιβίωσης τα νέα μέσα πληρωμών

Visa: Ζήτημα επιβίωσης τα νέα μέσα πληρωμών

Καθώς οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παγκοσμίως συνεχίζουν να υφίστανται τον οικονομικό αντίκτυπο του...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.