Deal News Online

undefined

Συναγερμός λόγω κοροναϊού και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Συσκέψεις και καταγραφή επιπτώσεων τις επόμενες ημέρες

 

Επί ποδός οι αρχές της χώρας για τον κοραναϊό, όμως δεν είναι μόνο το σύστημα Υγείας που σηκώνει την νέα δοκιμασία για τον πλανήτη, λόγω της επιδημίας, αλλά και η οικονομία. Τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα έσπειραν και τον πανικό στο οικονομικό επιτελείο με αποτέλεσμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να επικρατεί πανικός.

 

Προγραμματίζονται για τις επόμενες ημέρες συσκέψεις προκειμένου να γίνονται καταγραφές των επιπτώσεων και των ζημιών που θα προκύψουν από την επιδημία του κοροναϊού στη χώρα μας.

 

Πρώτος στόχος, σύμφωνα με δημοσίευμα του iefimerida.gr η  ακριβής καταγραφή των επιπτώσεων από τον κοροναϊό σε όλα τα “ευαίσθητα” πεδία της οικονομίας και στη συνέχεια η λήψη αποφάσεων για το αν και σε ποια έκταση πρέπει να ενεργοποιούνται τα μέτρα, που ήδη έχουν σχεδιαστεί με βάση σενάρια που εκπονήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΓΛΚ, λαμβάνοντας υπόψιν τη διεθνή εμπειρία από ανάλογα “χτυπήματα”. “Η πεποίθηση μας είναι ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό” αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο iefimerida, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο προς εφαρμογή το 1ο “μπουκέτο” μέτρων, ανάλογα με το σενάριο που θα επιλεγεί.

 

“Η ενεργοποίηση θα γίνεται βήμα- βήμα και δεν θα ανακοινώνεται το παραμικρό πριν από την ενεργοποίηση”, τονίζουν οι ίδιες πηγές, αναδεικνύοντας την παράμετρο του “ηθικού κινδύνου”, δηλαδή των ενεργειών από επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, που δεν θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες. Τα μέτρα ΔΕΝ θα είναι γενικευμένα αλλά ανά επιχείρηση κι ίσως ανά περιοχή, με ένα βασικό κριτήριο: καμία μείωση θέση πλήρους απασχόλησης απ’ όσους θα ενισχύονται/αποζημιώνονται. Στόχος είναι να μην προκληθούν αναταράξεις στον πυρήνα της οικονομίας, ωστόσο δημιουργούνται ερωτήματα για το προσωπικό ξενοδοχείων ή και εστιατορίων, που είναι και εποχικό.

 

Τα εναλλακτικά σενάρια, που έχουν εκπονήσει στο ΓΛΚ, φτάνουν ακόμα και σε ακραίες παραδοχές για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις στην οικονομία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αυτά τα σενάρια ΔΕΝ θα επηρεάσουν το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου ήτοι δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτό, παρά μόνο εάν τον Απρίλιο- που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες- οι εξελίξεις είναι αρνητικές, επιβεβαιώνοντας τα δυσμενή σενάρια εργασίας.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ήδη η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τα οικονομικά επιτελεία των υπολοίπων κρατών- μελών, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος ακόμα και για τα πιο ακραία σενάρια. Αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στους Κοινοτικούς Κανόνες περί φυσικών καταστροφών, που καλύπτουν και τις περιπτώσεις επιδημιών, σημειώνοντας αφενός ότι υπάρχει η δυνατότητα/στόχευση για αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αφετέρου ότι τέτοιου είδους δαπάνες εξαιρούνται ούτως ή άλλως από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος με τους κανόνες της Eurostat.

 

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο crash test θα είναι ο υπολογισμός των επιπτώσεων από τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε περιοχές, που ήδη εγείρουν ζήτημα αποζημιώσεων και διευκολύνσεων για τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Το μοντέλο της Thomas Cook είναι αυτό που κατά βάση θα χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες του ΓΛΚ, ωστόσο το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο καθώς ο κύκλος των δραστηριοτήτων που επηρεάζονται είναι ευρύτερος.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Υγεία & Διατροφή

Η Gilead σχεδιάζει χορήγηση της ρεμντεσιβίρης με εισπνεόμενα διαλύμματα

Η Gilead σχεδιάζει χορήγηση της ρεμντεσιβίρης με εισπνεόμενα…

Η φαρμακοβιομηχανία Gilead Sciences Inc αναπτύσσει νέες φαρμακομορφές, περιλαμβανομένων και εισπνεόμενων δόσεων, για ευκολότερη λήψη...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.