Deal News Online

undefined

Κατερίνη: Εγκατάσταση δυο αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών

Δύο Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές (ΑΜΚ) εγκαταστάθηκαν και τίθενται σε λειτουργία στον δήμο Κατερίνης στο πλαίσιο του έργου BIOWASTE.

 

Η εγκατάσταση και άμεση λειτουργία των δύο Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών (ΑΜΚ) αφενός στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και αφετέρου στον χώρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, συνιστά ένα καθοριστικό βήμα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τη διαλογή τους στην πηγή και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας,

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δήμος, πρόκειται για καλές αποδεδειγμένα πρακτικές χρησιμοποίησης σύγχρονων και αποτελεσματικών εργαλείων για τη μείωση των αποβλήτων, απόρροια συμμετοχής του Δήμου Κατερίνης ως επικεφαλής εταίρος, στο έργο BIOWASTE: «Αξιοποίηση Συστημάτων Πληρώνω ότι Πετώ και Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές στη Διαχείριση Βιοαποβλήτων Τουριστικών Περιοχών», του Προγράμματος Interreg IV Balkan Mediterranean 2014 – 2020.

 

Συγκεκριμένα, με στόχο να παραλαμβάνονται απευθείας τα παραγόμενα βιοαπόβλητα από το Γενικό Νοσοκομείο και το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο αντίστοιχα, χωρίς να απαιτείται η συλλογή τους από τον Δήμο Κατερίνης, έγινε παράλληλα με την εγκατάσταση και θα εξακολουθήσει και το προσεχές διάστημα, ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των κομποστοποιητών από την ανάδοχο εταιρεία στο προσωπικό και τους χρήστες, στους χώρους που προαναφέρθηκαν.

 

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται, ότι, το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα μειωθεί αισθητά (π.χ. εξοικονόμηση πόρων από τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων κ.α.), ενώ οι φιλικές προς το περιβάλλον, ολοκληρωμένες αυτές μονάδες κομποστοποίησης θα αποτελέσουν και μια καλή επιλογή επεξεργασίας στην πηγή.

 

Για τον Δήμο Κατερίνης ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 407.044,00 ευρώ και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% (85% από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 15% από Εθνικούς Πόρους). Υπολογίζεται ότι οι δύο μονάδες αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών (ACU) θα μπορούν να επεξεργάζονται μέχρι και 120tn οργανικών απορριμμάτων ετησίως. Οι αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε ό,τι αφορά την τεχνολογία της κομποστοποίησης, καθώς πρόκειται για μικρές κλειστές ολοκληρωμένες μονάδες κομποστοποίησης, με έλεγχο εκλυόμενων οσμών και διασταλαζώντων υγρών.

 

Μέσα από την υλοποίηση του έργου θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί ένα λεπτομερές σύστημα Πληρώνω Ότι Πετώ / Pay as you throw (PAYT) για τον Δήμο Κατερίνης, με βάση την ανάλυση πληροφοριών και των τοπικών δεδομένων. Επιπλέον, θα διεξαχθεί πλήρης και λεπτομερής περιβαλλοντική αξιολόγηση, καθώς και τεχνικοοικονομική αξιολόγηση (συμπεριλαμβανομένης ανάλυσης κόστους-ωφέλειας) με στόχο τον προσδιορισμό του πραγματικού περιβαλλοντικού οφέλους του προτεινόμενου συστήματος, καθώς και των πραγματικών οικονομικών στοιχείων από την πραγματοποίηση ενός τέτοιου συστήματος σε πλήρη κλίμακα.

 

Τέλος, θα αναπτυχθεί διαδικασία επέκτασης του BIOWASTE σε ολόκληρο τον δήμο. Το κύριο αποτέλεσμα του έργου BIOWASTE είναι ένα σύστημα διαχωρισμού πηγών στερεών αποβλήτων, που στοχεύει τόσο στον κλάδο της φιλοξενίας, όσο και σε μικρές και αποκεντρωμένες κοινότητες, οι οποίες αποτελούν το πυρήνα οργανικών αποβλήτων, με την επιτόπια επεξεργασία τους να διαδραματίζει σημαντικό και βασικό ρόλο.

 

«Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες ως βασικά εργαλεία για την εφαρμογή ορθολογικών μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων ευθυγραμμιζόμαστε με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, που εμπεριέχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συνιστούν μια καθημερινή πρόκληση για όλους μας. Βήμα βήμα με στόχο και σχέδιο και με γνώμονα την διασφάλιση του συμφέροντος των δημοτών εργαζόμαστε μεθοδικά για έναν δήμο με σεβασμό στο περιβάλλον», δήλωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος. 


protoselida

World Business

Διακόπτεται η παραγωγή της μπύρας Corona

Διακόπτεται η παραγωγή της μπύρας Corona

Θα διακόψει προσωρινά την παραγωγή της μπύρας Corona ο μεξικανικός όμιλος Grupo Modelo ύστερα από...

Media

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19 δεν λένε την αλήθεια

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19…

Η εξάπλωση του Covid-19 μετριέται συχνά με το πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πόσοι έχουν...

Τεχνολογία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές (βίαιο ή σεξουαλικό) περιεχόμενο θεωρείται ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ενώ...

Περιβάλλον

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έκαναν τη γη να τρέμει λιγότερο

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έκαναν τη γη να…

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, έχουν αρχίσει να...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.