Deal News Online

undefined

Η κινέζικη τεχνολογική υπεροχή κατά του κοροναϊού

Προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αναγνώρισης προσώπου και πολλά ακόμα συστήματα παρακολούθησης τελευταίας λέξης της τεχνολογίας έχει ρίξει στη μάχη κατά του κοροναϊού η Κίνα, βοηθώντας σημαντικά στην αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με άρθρο στην China Daily τoυ Λου Τσουανγκίνγκ, της Global Cyberspace Governance.

 

Ο πρόεδρος του "κίτρινου γίγαντα", Σι Τζινπίνγκ, έχει καλέσει τον τεχνολογικό τομέα να συμβάλει στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Μεταξύ άλλων, απολυμαντικά ρομπότ, «έξυπνα» κράνη, drones με θερμικές κάμερες, τεχνολογίες υγείας χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση συμπτωμάτων κοροναϊού, εύρεση νέων θεραπειών και παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού, που έχει ως τώρα μολύνει πάνω από 90.000 ανθρώπους ανά τον κόσμο.

 

Σύμφωνα με το BBC, αρκετές κινεζικές εταιρείες έχουν αναπτύξει αυτοματοποιημένες τεχνολογίες για ανέπαφες παραδόσεις, ψεκασμό με απολυμαντικά και βασικές διαγνωστικές λειτουργίες. Η Pudu Technology, με έδρα στη Σεντζέν, κανονικά ειδικεύεται σε ρομπότ για τη βιομηχανία της εστίασης, ωστόσο φέρεται να έχει εγκαταστήσει συσκευές της σε πάνω από 40 νοσοκομεία ανά τη χώρα για να βοηθούν το ιατρικό προσωπικό.

 

Με έδρα επίσης στη Σεντζέν, η MicroMultiCopter, αναπτύσσει drones για τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών και τη λήψη θερμικών εικόνων, ενώ συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν στη διάγνωση της ασθένειας και την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης ενός εμβολίου. Ο κολοσσός του e-commerce, Alibaba, υποστηρίζει πως το νέο της σύστημα διάγνωσης με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίζει μολύνσεις κοροναϊού με ακρίβεια 96%, και ο ιδρυτής της, Τζακ Μα, έχει ανακοινώσει πως το φιλανθρωπικό του ίδρυμα, Jack Ma Foundation, θα κάνει δωρεά 2,15 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίου.

 

Από την άλλη, όπως υποστηρίζει ο Έλιοτ Ζάαγκμαν, που ασχολείται με θέματα κινεζικής τεχνολογίας και είναι ένας εκ των συντελεστών του China Tech-Investor podcast, πρέπει να έχουμε υπ' όψιν πως ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, τα ΜΜΕ της χώρας αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για προβολή των τεχνολογικών επιτευγμάτων της χώρας- και δεν αποκλείεται πολλές από τις ιστορίες για προηγμένα τεχνολογικά μέσα που βοηθούν στη μάχη κατά του ιού να είναι στην ουσία κυρίως επιδείξεις.

 

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί ότι πέρα από τα ρομπότ και τα drones, η Κίνα χρησιμοποίησε και το εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης των πολιτών της για να ελέγξει τα μολυσμένα άτομα και να επιβάλει καραντίνες. Οι κάμερες αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούνται ανά τη χώρα, και πολλές εταιρείες αναβαθμίζουν τις τεχνολογίες τους ώστε να μπορούν να αναζητούν άτομα με πυρετό σε πλήθη και να αναγνωρίζουν άτομα που δεν φορούν μάσκες.

 

Η SenseTime, εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρει πως το λογισμικό ανέπαφης μέτρησης θερμοκρασίας της χρησιμοποιείται σε σταθμούς μετρό, σχολεία και άλλους χώρους σε Πεκίνο, Σαγκάη και Σεντζέν. Η εταιρεία επίσης υποστηρίζει πως διαθέτει ένα εργαλείο αναγνώριση προσώπων, ακόμη και αν φορούν μάσκες. Για αντίστοιχα προϊόντα κάνει λόγο και άλλη μια κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, η Megvii. Όπως αναφέρει η κινεζική ταμπλόιντ εφημερίδα Global Times, αξιωματούχοι στην πόλη Τσενγκντού έχουν εξοπλιστεί με «έξυπνα» κράνη που μπορούν να μετρούν τη θερμοκρασία ατόμων σε ακτίνα πέντε μέτρων.

 

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική φαίνεται να είναι η χρήση των κινητών, καθώς οι πολίτες της Κίνας επιστρέφουν σταδιακά στις δουλειές τους: Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εφαρμογή Alipay Health Code, που υποδεικνύει άτομα με πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα, ανάλογα με το αν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να μπαίνουν σε δημόσιους χώρους ή να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους. Η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιεί big data για να εντοπίζει πιθανούς φορείς του ιού, σύμφωνα με τους developers της (Ant Financial) και χρησιμοποιείται ήδη σε πάνω από 200 κινεζικές πόλεις. Η Tencent, η εταιρεία πίσω από το WeChat, έχει λανσάρει κάτι παρόμοιο, που ενημερώνει τον χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον άρρωστο.


protoselida

World Business

Διακόπτεται η παραγωγή της μπύρας Corona

Διακόπτεται η παραγωγή της μπύρας Corona

Θα διακόψει προσωρινά την παραγωγή της μπύρας Corona ο μεξικανικός όμιλος Grupo Modelo ύστερα από...

Media

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19 δεν λένε την αλήθεια

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19…

Η εξάπλωση του Covid-19 μετριέται συχνά με το πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πόσοι έχουν...

Τεχνολογία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές (βίαιο ή σεξουαλικό) περιεχόμενο θεωρείται ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ενώ...

Περιβάλλον

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έκαναν τη γη να τρέμει λιγότερο

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έκαναν τη γη να…

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, έχουν αρχίσει να...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.