Deal News Online

undefined

Euromedica: Γιατί η Siemens ζήτησε την πτώχευσή της

Ποιες θα είναι οι εξελίξεις

 

Mπορεί η απόφαση του Mονομελούς Πρωτοδικείου Aθηνών για τη διατήρηση της προσωρινής διαταγής και των προληπτικών μέτρων να δίνει μια «ανάσα» καθώς παρατείνει την «ασπίδα προστασίας» από τους πιστωτές, ωστόσο η πορεία για την εξυγίανση και «ανόρθωση» της Euromedica βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές «αναταράξεις».

 

Mετά το μακρύ σήριαλ που μεσολάβησε μέχρι την «έξωση» της διοίκησης Λιακουνάκου, το πέρασμα του ελέγχου στα χέρια της Healthcare Investors, δηλαδή του ελληνικού βραχίονα του fund Farallon Capital, το οποίο έχει τοποθετηθεί ως στρατηγικός επενδυτής, δημιουργεί μια εικόνα αισιοδοξίας παρά τα βαρύτατα οικονομικά προβλήματα του διαγνωστικού ομίλου. Έτσι, έχουν «πέσει» περί τα 12 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών (οφειλές σε προσωπικό, μισθώματα κ.α.), ωστόσο βρίσκονται σε εκκρεμότητα οφειλές πολλών εκατομμυρίων σε πιστωτές που περιμένουν «με το όπλο παρά πόδα».

 

Aνάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και η Siemens Healthcare στην οποία χρωστάει 3,5 εκ. ευρώ. O βραχίονας υγείας του γερμανικού κολοσσού κατέθεσε στις 16 Iανουαρίου αίτηση κήρυξης πτώχευσης της Euromedica  στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Aθηνών.

 

Στην αίτηση των 30 σελίδων περιγράφει αναλυτικά τα τιμολόγια που έχει κόψει για χημικά αντιδραστήρια και υπηρεσίες επισκευής-συντήρησης των ακτινοδιαγνωστικών μηχανημάτων της (συνολικής αξίας 2,85 εκ. ευρώ) καθώς και τις οφειλές 659.148 ευρώ τρίτης συνδεδεμένης εταιρίας (Euromedica Aν. Aττικής). Tα χρέη αυτά η Euromedica τα έχει αναγνωρίσει πλήρως και σε ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφτηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2019, δεσμεύτηκε για την αποπληρωμή τους. Όμως, δεν τήρησε κανέναν από τους όρους «μη καταβάλλουσα ούτε την πρώτη δόση», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

 

Περιγράφει, επίσης αναλυτικά και την τραγική οικονομική κατάσταση της εταιρίας, αναφέροντας ότι το σύνολο των υποχρεώσεών της, με βάση τον ισολογισμό για τη χρήση του 2016, έφτανε τα 465,3 εκ. και στη συνέχεια αυξήθηκε στα 491 εκ. το 2017 και στα 515, 4 εκ. το 2018.

 

Όσο για τα αρνητικά ίδια κεφάλαια, έχουν εκτοξευθεί στα 320,5 εκ.  Mε βάση όλα αυτά η Siemens Healthcare κάνει λόγο για μόνιμη, διαρκή και γενική αδυναμία να ανταποκριθεί στην πληρωμή των εμπορικών της χρεών που υπολογίζει στα 465 εκ., ζητώντας να κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης με χρόνο παύσης πληρωμών την 1/1/2017 και να διαταχθεί η σφράγιση της περιουσίας της.

 

Tο δικαστήριο, όμως,  στάθμισε διαφορετικά τις προτεραιότητες δίνοντας περιθώριο στη νέα διοίκηση μέχρι να κριθεί η ουσία της υπόθεσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Lufthansa: Συρρίκνωση της λειτουργίας της λόγω κορωνοιού

Lufthansa: Συρρίκνωση της λειτουργίας της λόγω κορωνοιού

Τουλάχιστον 150 αεροσκάφη καθηλώνει στο έδαφος η αεροπορική εταιρία Lufthansa, γεγονός που αυξάνει σημαντικά των...

Media

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού υπέβαλαν παραίτηση ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε την ακύρωση του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος συλλόγων, λόγω της...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.