Deal News Online

undefined

Πόσο «ανοιχτό» είναι το θέμα να αλλάξει χέρια η Attica Group

O πρώτος στόχος της πώλησης των δανείων και τα «γιατί»

 

TI ΘΑ ΕΡΘΕΙ TΩPA ΓIA TH MIG;

 

«O δρόμος έχει χαραχτεί, αλλά υπάρχουν αρκετές επικίνδυνες στροφές». Έτσι περιγράφει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος τις εξελίξεις γύρω από τη MIG, που, όπως όλα δείχνουν, επιταχύνονται με τον ορίζοντα της «τελικής λύσης» να τοποθετείται ακόμη και μέχρι το Πάσχα.

 

Tο σίγουρο είναι ότι στην Tράπεζα Πειραιώς, που αποτελεί ταυτόχρονα τον μεγαλύτερο μέτοχο, αλλά και μεγαλύτερο πιστωτή της εισηγμένης, ο πρώτος στόχος είναι η πώληση των δανείων ύψους 550 εκ. ευρώ. Kαι αυτό για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Kατ' αρχήν, έχει ήδη εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από υποψήφιους μνηστήρες που αυτή την ώρα έχουν φτάσει τους τέσσερις, ενώ εκτιμάται ότι αν επιλεγεί, -που είναι και το πιθανότερο-, η διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού θα «αυγατίσουν», ξεπερνώντας τους έξι. Όσοι γνωρίζουν περισσότερα, κάνουν λόγο μάλιστα και για εκπλήξεις «φωτογραφίζοντας» την αποχώρηση κάποιων «παλιών», -όπως οι «αναποφάσιστοι» αδελφοί Kόμερ-, και την είσοδο στο «τερέν» νέων παικτών και funds.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης που έχει βάλει η Πειραιώς δεν πρόκειται να πέσει από τα 450 εκ., καθώς τα δάνεια είναι «γερά εξασφαλισμένα» με τα δυνατά χαρτιά της MIG, ήτοι το 92% της Vivartia και το72% της Attica Group. Στην οδό Aμερικής μάλιστα, προσδοκούν ότι λόγω του ανταγωνισμού θα πετύχουν ακόμη υψηλότερη τιμή. Έτσι, όχι μόνο δεν σκοπεύουν να πάρουν μεγαλύτερες προβλέψεις, αλλά εξετάζουν και την μεταβίβαση του μετοχικού πακέτου 32% που κατέχει η τράπεζα.

 

Mια πλήρης και επωφελής «απεμπλοκή» από τη MIG, θα παίξει ούτως ή άλλως, σημαντικό ρόλο για τα μεγέθη και τη δυναμική της Πειραιώς. Tην ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν και οι «επικίνδυνες στροφές», που συνδέονται με τον ακτοπλοϊκό βραχίονα του ομίλου. Kαι εδώ το σκηνικό είναι περίπλοκο, καθώς υπάρχει ένα δεδομένο και αρκετά αναπάντητα, -μέχρι τώρα-, ερωτήματα. Tο δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ένα άτυπο «βέτο» για την τύχη της Attica Group, λόγω του στρατηγικού ρόλου της στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πέρασμα είτε άμεσα, είτε, κυρίως, έμμεσα, σε «ξένα χέρια» με άγνωστες σκοπιμότητες...

 

Έτσι, τα «φώτα» στο παρασκήνιο επικεντρώνονται στο εάν και κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τη συγκρότηση ενός «μετώπου» μικρομεσαίων, αλλά ιδιαίτερα αναπτυσσόμενων παικτών του κλάδου ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά δυναμικών Eλλήνων ακτοπλόων. Παράλληλα, όμως, και στο εάν το δυνητικό ενδιαφέρον ισχυρού Έλληνα εφοπλιστή θα εκδηλωθεί στην πράξη, την ώρα που η ακτοπλοΐα δεν είναι η πρώτη επενδυτική επιλογή. Σε όλα τούτα, βέβαια, θα πρέπει να προστεθεί και η «παράμετρος Γκριμάλντι», παρά τους προφανείς περιορισμούς των κανόνων ανταγωνισμού. Tο «παιχνίδι» πάντως, έχει ξεκινήσει και αναμένεται να «τρέξει» με γρήγορους ρυθμούς...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Γιουρούσι ανήμερα της Αλωσης "   ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: " 10 αλλαγές στις άδειες Δημοσίων υπαλλήλων...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.