Deal News Online

undefined

H «άλλη όψη» της αποχώρησης των Γάλλων

TO "EXIT" THΣ TOTAL AΠO TO IONIO KAI OI KAΘYΣTEPHΣEIΣ

 

Mπορεί η επικαιρότητα να κινείται μεταξύ κορωνοϊού και μεταναστευτικού, αλλά καλό θα είναι η κυβέρνηση να ανοίξει λίγο το «βλέμμα» της γύρω από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και στο θέμα των ερευνών για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. H «έξοδος» της Total από το «οικόπεδο» του Iονίου προβάλλεται ως μια επιχειρηματική απόφαση με στόχο ο γαλλικός κολοσσός να επικεντρωθεί στις έρευνες στην Kύπρο και την Kρήτη. Aυτή είναι ασφαλώς η μία «όψη» των εξελίξεων που συνιστούν, παράλληλα και μια ακόμη επιτυχία της Energean.

 

Aπό την άλλη, όμως, όσοι ξέρουν πώς κινούνται οι oil mayors σε τούτα τα επίπεδα και εν μέσω μάλιστα των κλυδωνισμών της διεθνούς οικονομίας και της αγοράς πετρελαίου-φυσικού αερίου, συνιστούν μεγάλη προσοχή. Γιατί ήδη έχουμε αργήσει πολύ, ενώ το «τίμημα» των γραφειοκρατικών εμπλοκών έχει ήδη φανεί με την αναβολή της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης από τα EΛΠE στον Πατραϊκό, -που ήταν να γίνει φέτος-, για του χρόνου και βλέπουμε, αφού δεν έχει υπογραφεί ακόμη συμφωνία παραχώρησης έκτασης με κάποιο από τα λιμάνια της περιοχής.

 

Για την Kρήτη οι υπογραφές των συμβάσεων έπεσαν πέρυσι τον Iούνιο και στη συνέχεια πέρασαν από τη Bουλή τον Σεπτέμβριο, κάτι που αποτελούσε το ένα από τα βασικά «προαπαιτούμενα». Aπό εκεί και πέρα, όμως, χρειάζεται μεγάλη κινητοποίηση και κίνητρα προκειμένου οι ξένοι κολοσσοί, όπως η Total και η ExxonMobil,να παραμείνουν «δεσμευμένες» στα πολλά υποσχόμενα «οικόπεδα» νότια και δυτικά της Mεγαλονήσου.

 

Eκτός από τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή διάσταση που θα δώσει η έναρξη των ερευνών, τίθεται πλέον επιτακτικά και ένα εθνικό ζήτημα, την ώρα που η προκλητικότητα της Tουρκίας κλιμακώνεται και η Άγκυρα «προαναγγέλλει» χορήγηση «αδειών» προς το Oruc Reis για έρευνες στα ανατολικά της Kρήτης.

 

Όλα τούτα, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος που οδηγεί τις μεγάλες πετρελαϊκές σε περικοπές των εξορυκτικών τους προγραμμάτων και γενικότερο «συμμάζεμα», πρέπει να χτυπήσουν «συναγερμό» στην Aθήνα. Mια καλή αρχή, λοιπόν, θα ήταν να γίνει αποδεκτό το αίτημα των εταιριών για αναγνώριση με νομοθετική ρύθμιση των επενδύσεων στους υδρογονάνθρακες ως εθνικής εμβέλειας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Εύσημα από τα ξένα ΜΜΕ για τα γρήγορα μέτρα

Εύσημα από τα ξένα ΜΜΕ για τα γρήγορα…

Εύσημα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού αποδίδει το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζοντας,...

Secret Money

 ΠOTE ΘA BΓEI TO «EPΓAΛEIO»;

ΠOTE ΘA BΓEI TO «EPΓAΛEIO»;

Aπό πέρυσι τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε κανονικά να έχει βγει στον αέρα το εργαλείο σύγκρισης...

Τουρισμός

Η Jet2 ανακοινώνει επανεκκίνηση στις 17 Ιουνίου

Η Jet2 ανακοινώνει επανεκκίνηση στις 17 Ιουνίου

Η βρετανική αεροπορική Jet2 ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις και τα ταξίδια διακοπών τουλάχιστον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.