Στο «κόκκινο» οι επιχειρήσεις- Τι δείχνει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ Προτεινόμενο

Κινδυνεύουν και εναπομείναντες επιχειρήσεις καθώς τα πράγματα δεν φαίνεται να παίρνουν στροφή προς την ανιούσα.

 

Δύο στις 10 επιχειρήσεις (21,8%) θεωρείται πολύ πιθανόν να βάλουν «λουκέτο» το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα εξαμηνιαίας αποτύπωσης του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

 

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι 183.000 επιχειρήσεις είναι στο «κόκκινο» και 190.000 δηλώνουν φόβο για ενδεχόμενο κλείσιμο και αυτό υπολογίζεται ότι θα επιφέρει και απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης.

 

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους ξεπερνούν τις 100.000 αυτές που δηλώνουν ότι ενδέχεται να βάλουν «λουκέτο» και το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνονται με μπλοκάκι ενώ σημειώνεται ότι μέσα σε αυτό τον αριθμό των 100.000 είναι και οι τουριστικές επιχειρήσεις.

 

Η μείωση του τζίρου συνεχίζεται (εμπόριο 28,7% μεταποίηση 29% και υπηρεσίες 29,5%) αν και ήταν αρκετές οι επιχειρήσεις μεταποίησης που δήλωσαν μείωση τζίρου άνω του 50% και αυτό σαφώς τις καθιστά στις ευάλωτες για λουκέτο.

 

Η κρίση - με βάση τις απαντήσεις των επιχειρήσεων που μετείχαν στην έρευνα - θα βαθύνει περαιτέρω τους επόμενους μήνες και η εκτίμησή τους είναι ότι η μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο θα είναι στα σημερινά επίπεδα δηλαδή γύρω στο 29% με μεγαλύτερη συμμετοχή στο ποσοστό αυτό να κατέχουν η εστίαση και το εμπόριο.

 

Τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, οδηγούν σε επιδείνωση των στοιχείων για το επόμενο τετράμηνο ενώ ο γραμματέας της συνομοσπονδίας κ. Σκορίνς σημείωσε ότι σαφώς υπάρχουν και επιχειρήσεις που ανοίγουν σε αυτή την δύσκολη περίοδο, μετατοπίζονται εμπορικές πιάτσες και αλλάζει η εικόνα εμπορικών δρόμων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων καθώς η μείωση της ζήτησης θα συνεχιστεί.

Τονίστηκε ότι το 80% κατέγραψε μείωση της ζήτησης στην τελευταία έρευνα.


protoselida

World Business

Volkswagen για Τουρκία: Δεν θα κάνουμε εργοστάσιο σε πεδίο μάχης

Volkswagen για Τουρκία: Δεν θα κάνουμε εργοστάσιο σε…

Ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen υπερασπίστηκε σήμερα την απόφαση της εταιρείας να αναβάλλει την κατασκευή...

Secret Money

TA «AΠONEPA»

TA «AΠONEPA»

Aκόμη η PAE «πληρώνει» τα «απόνερα» από την υπόθεση της πολυήμερης κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων...

Τεχνολογία

Ενίσχυση του mobile internet στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης

Ενίσχυση του mobile internet στην Ελλάδα εν μέσω…

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας δεν έκαμψε καθόλου το τεχνολογικό φρόνημα των Ελλήνων on...

Υγεία & Διατροφή

Δοκιμή πρώτη φορά «χειμερίας νάρκης» σε ανθρώπους

Δοκιμή πρώτη φορά «χειμερίας νάρκης» σε ανθρώπους

Άνθρωποι τέθηκαν από γιατρούς σε αναστολής ζωτικών λειτουργιών (suspended animation- κατάσταση «χειμερίας νάρκης») για πρώτη...

Περιβάλλον

Ναύπακτος: Συνέδριο της ΠΑΝΔΟΙΚΟ για θαλάσσιο χωροταξικό

Ναύπακτος: Συνέδριο της ΠΑΝΔΟΙΚΟ για θαλάσσιο χωροταξικό

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που εκπροσωπεί περισσότερες από 40 οικολογικές οργανώσεις από όλη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.