Deal News Online

undefined

Ανάκληση άδειας του Δελφιναρίου στο Αττικό Πάρκο

Οι χρόνιες διαμαρτυρίες των φιλοζωικών οργανώσεων έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς εισακούστηκαν από την Περιφέρεια Αττικής η οποία προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Δελφιναρίου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα.

 

Η απόφαση ελήφθη στις 13 Μαρτίου, κι αναφέρει ότι η Περιφέρεια Αττικής ανακαλεί "την άδεια λειτουργίας του Τμήματος του Ζωολογικού Κήπου της εταιρίας ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Α.Ε., στην θέση Γιαλού του Δήμου Σπάτων, που αφορά τις εγκαταστάσεις των θαλάσσιων θηλαστικών για τα δελφίνια, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 10 του ΠΔ 98/2004 'περί ίδρυσης και λειτουργίας των ζωολογικών κήπων".

 

Επιπλέον, αιρετοί της Περιφέρειας Αττικής, επικαλούμενοι το νόμο, αναφέρουν ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής για το δελφινάριο του ζωολογικού πάρκου:

 

• να οριστεί ένα πρόσωπο ως εγγυητής για την φροντίδα των ζώων

 

• να φύγουν από την επιχείρηση όποιες υποδομές παραπέμπουν σε παραστάσεις (π.χ. κερκίδες)

 

• να σφραγιστεί η επιχείρηση

 

Η συγκεκριμένη απόφαση προήλθε μετά από πολυετή προσπάθεια οργανώσεων, επιστημόνων, ακτιβιστών και πλήθους πολιτών. Το θέμα της παράνομης λειτουργίας του Δελφιναρίου είχε τεθεί και σε συνεδρίαση της Περιφέρειας τον περασμένο Φεβρουάριο, με την «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής» να ζητά από την Περιφερειακή Διοίκηση τηv άμεση εφαρμογή του νόμου και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, για τις διαπιστωμένες παραβάσεις της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.».

 

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 είχε βεβαιωθεί με κοινή υπουργική απόφαση στην «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» το διοικητικό πρόστιμο ύψους 44.350 ευρώ, για τις παράνομες παραστάσεις με δελφίνια που πραγματοποιεί επί σειρά ετών. Η διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής διενήργησε αυτοψία τον Ιούλιο του 2019 και διαπίστωσε πως τα «εκπαιδευτικά προγράμματα» του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου «παραπέμπουν σε παραστάσεις». Τότε ζητήθηκε η διακοπή τους, ωστόσο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συνέχισε κανονικά τις παραστάσεις δελφινιών.

 

Τέλος, στις 12 Μαρτίου, οι φορείς DFE και Πέλαγος επανήλθαν με νέα επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Αττικής ζητώντας τη διακοπή των παράνομων παραστάσεων. Την επομένη, 13 Μαρτίου, εκδόθηκε απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του τμήματος θαλάσσιων θηλαστικών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

 

Σε ανακοίνωση της η η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) αναφέρει ότι "όλα αυτά τα χρόνια ασκεί ασφυκτική πίεση για την εφαρμογή της νομιμότητας προς πάσα κατεύθυνση πέρα από την συμμετοχή της στις διαμαρτυρίες αλλά και τις επιστολές της στην εκπαιδευτική κοινότητα να μην πηγαίνουν τους μαθητές σε χώρους εγκλεισμού και βασανισμού άγριων ζώων, ενώ το 2017 κατορθώνει να εκδοθεί επιστολή παραίνεσης από το Υπουργείο Παιδειας προς τις Εκπαιδευτικές Διευθύνσεις της χώρας για μη επισκέψεις των σχολίων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο".

 

"Πλέον ήλθε η στιγμή όλοι μαζί να δώσουμε την τελική μάχη και να κερδίσουμε τον πόλεμο , το οριστικό κλείσιμο πλέον του δελφιναρίου αλλά και του ζωολογικού κήπου εν γένει της επιχείρησης Τσίρκο και δελφινάριο τέλος για την χώρα μας .Κανένα ζώο ήμερο , άγριο, φάρμας κοκ σε κλουβιά", καταλήγει η ανακοίνωση της φιλοζωικής οργάνωσης.


protoselida

World Business

Booking.com: Θα απολύσει έως το 25% του προσωπικού της

Booking.com: Θα απολύσει έως το 25% του προσωπικού…

Έως και το 25% του προσωπικού της θα απολύσει η πλατφόρμα διαδικτυακής κράτησης καταλυμάτων Booking.com...

Media

ΕΚΟΜΕ: «Ανακαλύψτε ξανά το Studio Greece!»

ΕΚΟΜΕ: «Ανακαλύψτε ξανά το Studio Greece!»

Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας-ΕΚΟΜΕ προωθεί διεθνή καμπάνια με τίτλο «Ανακαλύψτε ξανά το...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

 Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Φέτος είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τη MAZDA αφού συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Τεχνολογία

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.