Deal News Online

undefined

Κορωνοϊός Ελλάδα: 3,8 δισ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Επίδομα 800 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους των οποίων κλείνουν οι επιχειρήσεις – Ποια μέτρα εξειδίκευσαν οι Σταϊκούρας, Βρούτσης, Γεωργιάδης

 

Την εξειδίκευση των μέτρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός έκαναν οι τρεις υπουργοί, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Νίκος Βρούτσης.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών συνολικά το ποσό στήριξης θα φτάνει τα 3,8 δισ. ευρώ, καθώς στο πακέτο της κυβέρνησης των 2 δισ. ευρώ  θα προστεθούν και 1,8 από το ειδικό ταμείο της ΕΕ.

 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός για το πακέτο των 2 δισ. ευρώ , θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ σε εργαζόμενους, σε αυτοαπασχολούμενους, σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους έχουν δικές τους δουλειές και εργαζόμενους.

 

«Καλούμε όλους τους πολίτες να επιδείξουμε συλλογική ευθύνη, ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο με το λιγότερο δυνατό κόστος»,  σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας κατά την συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

 

Αναφερόμενος στα μέτρα της ΕΕ ο υπουργός ανέφερε την πλήρη ευελιξία που θα έχει η χώρα μας, και την εξαίρεση από την αξιολόγηση των όποιων δαπανών της χώρας για την προστασία από τον κορωνοϊό, ενώ ανέφερε την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στα συνολικά μέτρα από την Ευρώπη.

 

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε την αναστολή των φόρων  και εισφορών επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Είτε αυτές μένουν, είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε με δική τους πρωτοβουλία.

 

Αναστέλλονται για 4 μήνες:

καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ

Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών

Καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων

Προϋπόθεση για αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

 

800 Ευρώ το επίδομα

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού κλεισίματος, θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ, τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους.


 

Μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα προστασίας

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κοροναϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων.

 

Ακίνητα-Ενοίκια-ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με την αγορά ακινήτων ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο, Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους.

 

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

 

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε την άμεση πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, ενώ για τις τράπεζες δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

 

Γεωργιάδης: 800 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες

Την ανάγκη να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του παραγωγικού και οικονομικού ιστού της χώρας πριν αυτές προκύψουν και μεγαλώσουν τις συνέπειες της κρίσης, τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την ενίσχυση 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες & επιχειρήσεις που πλήττονται ενίσχυση 800 ευρώ.

 

Προειδοποίηση Βρούτση για απολύσεις

Ο υπουργός Εργασίας για άλλη μια φορά υπογράμμισε πως προϋπόθεση προκειμένου να λάβουν οι επιχειρήσεις τα μέτρα στήριξης είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Σημείωσε ωστόσο ότι δυστυχώς η εικόνα της αγορά εργασίας για τον Μάρτιο είναι από απογοητευτική..

Όπως ξεκαθάρισε, όλα τα μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή για αυτό και ως κυβέρνηση λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, δήλωσε.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους έκανε λόγο για ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους και ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζόμενου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή. Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη, εξήγησε.

Επίδομα ανεργίας

Παράλληλα, ο κ .Βρούτσης ανακοίνωσε την παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου και την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών & εισφορών για επιχειρήσεις.

 

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι κ.κ.Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης  περιλαμβάνουν:

- Κάλυψη του μισθού για πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους. Το κράτος θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος του μισθού, αλλά και τις πλήρεις ασφαλιστικές τους εισφορές.

- Το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους θα καταβληθεί τον Απρίλιο και θα είναι ύψους 800 ευρώ.

-Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που λειτουργούν εν μέρει (π.χ. ταβέρνα δεν πληρώνει μισθούς για σερβιτόρους αλλά πληρώνει μισθούς για delivery).

- Ενισχύσεις και κίνητρα στις επιχειρήσεις για να σταματήσουν να κάνουν απολύσεις. 

- Αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών (για τρεις και τέσσερις μήνες) ή παροχή ρευστότητας, για να κρατήσει ζωντανές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω πτώσης του τζίρου τους.

-Τα μέτρα στήριξης δεν θα καλύπτουν οριζόντια όσες επιχειρήσεις έχουν πτώση του τζίρους τους, αλλά όσες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν για την δημόσια Υγεία.

-Θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%

- «Παγώνουν» οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

- Ρυθμίζεται το ζήτημα της πληρωμής των ενοικίων σε επιχειρήσεις που κλείνουν δια νόμου.protoselida

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αυτοκίνητο

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Το Mazda MX-5, το εικονικό roadster που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης σε αυτούς που το οδηγούν και που το βλέπουν,...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Περιβάλλον

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν έντονα και φέτος φθάνοντας σε επίπεδα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.