Deal News Online

undefined

Κορκίδης: «Γενναίες» οι οικονομικές ενισχύσεις της κυβέρνησης

Η θέση του ΕΒΕΠ για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

 

«Δυναμικές και γενναίες» είναι οι οικονομικές ενισχύσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, γεγονός που θα δώσει μία «ανάσα» στις επιχιερήσεις.

 

Ο Πρόεδρος, Βασίλης Κορκίδης, εκ μέρους του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π., δήλωσε συγκεκριμένα: «Οι δυναμικές και γενναίες οικονομικές ενισχύσεις και ανάσες που ανακοινώθηκαν, εκτός από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητικές αποφάσεις, συμπεριλαμβάνουν και αυτές που συνεχίζουν να λειτουργούν με ζημία, καθώς και το προσωπικό τους, που συνεχίζει να εργάζεται με κίνδυνο της υγείας του.

 

Ζούμε εκ του σύνεγγυς τις πρωτόγνωρες εξελίξεις μιας δραματικής πανδημίας, αλλά τουλάχιστον υποστηρικτικά δεν νοιώθουμε πως είμαστε μόνοι μας. Δηλώνουμε μάχιμοι, ώστε, όπου χρειαστεί, να ενισχύσουμε την πρώτη γραμμή, τόσο στη δίκαια εφαρμογή των μέτρων, όσο και για τις επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν μαζί με τους εργαζόμενους αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διδαχθούμε από το πρόσφατο παρελθόν, ότι στην κρίση η λύση δεν είναι η απόλυση, ούτε το λουκέτο».

 

Σε συνέχεια των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που διαγράφεται "εν τη γενέσει του", χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα απαιτηθούν στη πορεία νέα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας μας, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το ΕΒΕΠ.

 

Θετικά τα μέτρα ύψους 1,5 τρις ευρώ που αποφάσισε το Eurogroup

 

Επίσης σημειώνει ότι «τα πρώτα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup, συνολικά κρίνονται θετικά για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της ΕΕ, αφού ανέρχονται σε περίπου 1,5 τρις ευρώ, περιλαμβάνοντας μέτρα στήριξης της απασχόλησης και παροχές ρευστότητας, μέσω χρηματοδοτικών πόρων σε επιχειρήσεις».

 

15 δις ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «αναμένεται, κατά προτεραιότητα, από το Ταμείο "Corona Response" η διάθεση κεφαλαίων κίνησης 15 δις ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω συρρίκνωσης της δραστηριότητάς τους».

 

«Δημοσιονομική ελευθερία» δίνεται στην Ελλάδα

 

«Επιτρέπεται, επίσης, στις χώρες της Ευρωζώνης μία δημοσιονομική ευελιξία και στην περίπτωση της χώρας μας, "δημοσιονομική ελευθερία", αφού ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος δεν υφίσταται για το 2020» αναφέρει ο ΕΒΕΠ.

 

Δεν εμποδίζει τη διακίνηση εμπορευμάτων το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων

 

«Η ΕΕ όρισε διατάξεις για τη διενέργεια αυστηρών υγειονομικών ελέγχων και αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων της για 30 ημέρες, αλλά επιτρέπει την απρόσκοπτη διακίνηση εμπορευμάτων, αφού το 64% των εμπορικών συναλλαγών στην Ευρώπη πραγματοποιείται μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Επίσης, δίνει κατευθυντήριες γραμμές στις χώρες-μέλη να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν τη μεταξύ τους διακίνηση τροφίμων και ιατρικών προμηθειών».

 

Στηρίζουν επιχειρήσεις και απασχόληση οι "ευέλικτοι" χειρισμοί της κυβέρνησης

 

Στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς και τα οποία αποσκοπούν να στηρίξουν επιχειρήσεις και απασχόληση με "ευέλικτους" χειρισμούς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, με την επιτυχή υλοποίησή τους, να καταστείλουν την ασύμμετρη απειλή για την οικονομία. Πρέπει να σημειωθεί ότι, βασική ρήτρα για ένταξη όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται στο τριπλό πακέτο στήριξης, είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας με την απαγόρευση απολύσεων.

 

Τι άλλο περιλαμβάνουν τα μέτρα της κυβέρνησης

 

Σημειώνεται, επιπροσθέτως, ότι «τα μέτρα που προβλέπουν αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων στους κλάδους που πλήττονται δραστικά, όπως και η επιδότηση επιτοκίου δανείων για 3 μήνες, αλλά και η "επιστρεπτέα προκαταβολή", σε συνδυασμό με την αναστολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δημιουργούν ένα "μαξιλάρι ρευστότητας".

 

Συγκεκριμένα, αναστέλλονται για 4 μήνες η καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων και ρυθμίσεων. Επίσης, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται η αναστολή των πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων για 4 μήνες.

 

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο υφιστάμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές θα εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά. Ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει το γεγονός ότι, με συντονισμένες πρωτοβουλίες, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός 3 δις ευρώ για κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων. Από το πακέτο μέτρων 2 δις ευρώ, το ένα θα πάει στις επιχειρήσεις που κλείνουν, στους αυτοαπασχολούμενους και στους ελεύθερους επαγγελματίες και το άλλο ένα δις σε 600.000 εργαζόμενους. Εκτός από τα 2 δις ευρώ, διατίθενται επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Ταμείο που δημιουργήθηκε και θα δοθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και του εισοδήματος των εργαζομένων».

 

Δεδομένη η στήριξη του ΕΒΕΠ στα μέτρα της κυβέρνησης

 

Η υποστήριξη του Ε.Β.Ε.Π. στα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί, λαμβάνονται και πρόκειται να ληφθούν στο μέλλον, είναι δεδομένη. Το Επιμελητήριο βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να συνδράμει συμβουλευτικά στην ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων και την εκταμίευση για την ανακούφιση των δικαιούχων. Οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν τον τελευταίο μήνα θεωρητικές απώλειες 2,5 δις ευρώ στην ελληνική αγορά, που με τη πάροδο του χρόνου θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

 

Με αφορμή τις αλλεπάλληλες, αλλά απολύτως απαραίτητες ανακοινώσεις μέτρων για την αγορά, το Ε.Β.Ε.Π. διευκρινίζει πως οι επιχειρήσεις-μέλη του, στους τομείς της βιομηχανίας, της ναυπηγοεπισκευής, των ναυτιλιακών υπηρεσιών, του χονδρικού εμπορίου, των εισαγωγών και εξαγωγών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά κυρίως της τροφοδοσίας πλοίων, νοσοκομείων και των σωμάτων ασφαλείας, λαμβάνοντας πάντα όλα τα μέτρα προστασίας ασφάλειας και υγιεινής, συνεχίζουν να λειτουργούν και να προσφέρουν, ως οφείλουν, τις υπηρεσίες τους.


protoselida

World Business

Χρεοκοπεί  η Αργεντινή;

Χρεοκοπεί η Αργεντινή;

Όταν, το 2001, η Αργεντινή βυθιζόταν σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, οι δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονταν σε...

Media

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Γιουρούσι ανήμερα της Αλωσης "   ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: " 10 αλλαγές στις άδειες Δημοσίων υπαλλήλων...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.