Γρίφος η συμμετοχή ιδιωτών στο rollover

Γρίφος τείνει να εξελιχθεί η συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (rollover) καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι την προσδιορίζουν στο 50% του συνόλου και το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο μεταξύ 60% και 70%.

 

Τη σύγχυση αυτή την έχουν προκαλέσει οι διαρροές που δεν είχαν κοινό παρανομαστή.

 

Ειδικότερα, κυβερνητικός αξιωματούχους δήλωσε χθες στο Reuters ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ανέρχεται περίπου στο 50%. Εκτίμησε δε πως η συμμετοχή μπορεί να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες, εάν ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες του σχεδίου.

 

Ωστόσο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που ηγείται του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) στο πλαίσιο του δεύτερου δανείου για την Ελλάδα, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί από την Ουάσιγκτον πως περίπου τα δύο τρίτα των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης.

 

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου δήλωσε πως περίπου το 60% - 70% των επενδυτών έχουν εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πριν καν γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας. «Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις», προσέθεσε.

 

Η επιστολή και οι όροι της κυβέρνησης

 

Η κυβέρνηση απέστειλε επίσημη πρόσκληση στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός κλάδος και να προετοιμάσει την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας.

 

Σύμφωνα με την επιστολή που αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η κυβέρνηση θέτει ως όρο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που κατέχει ομόλογα λήξης μέχρι το 2014 ή το 2020 να φτάσει στο 90%.

 

Στην επιστολή τονίζεται ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην προχωρήσει στην ανταλλαγή αν δεν συγκεντρώσει το ποσοστό συμμετοχής που επιθυμεί (90%) από τον ιδιωτικό τομέα.

 

«Αν αυτοί οι όροι (ή κανένας εκ των δύο) δεν εκπληρωθούν, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε κανένα μέρος της συναλλαγής που περιγράφεται σε αυτή την επιστολή, αν διαπιστώσει, σε συνεννόηση με τον δημόσιο τομέα, ότι η συνολική συμμετοχή των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αυτά προκύπτουν από αυτή την συναλλαγή, δεν επαρκεί ώστε να επιτρέψει στον δημόσιο τομέα να στηρίξει το νέο πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούλιο», αναφέρεται η επιστολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Πρώτη καταχώρηση: 26/08/2011, 08:00


protoselida

World Business

Procter & Gamble:  Άνοδο στις πωλήσεις το  γ΄ τρίμηνο

Procter & Gamble: Άνοδο στις πωλήσεις το…

Aύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 7% το γ΄ τρίμηνο, ανακοίνωσε η Procter & Gamble, συνεχίζοντας...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τεχνολογία

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το 2025

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το…

Η Κίνα αναμένεται να βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανάπτυξης εμπορικών υπηρεσιών 5G με τις εκτιμήσεις...

Περιβάλλον

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Οι παγκόσμιες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.