Deal News Online

undefined

Έως 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση από κρατική ενίσχυση

Τι προβλέπει το προσχέδιο των αποφάσεων των Βρυξελλών – Ποια τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη στήριξη των οικονομιών

 

Στα 500.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ, αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης ανά πληττόμενη επιχείρηση, όπως περιλαμβάνει το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» τα εν λόγω μέτρα είναι σε διαβούλευση και αναμένεται να εγκριθούν άμεσα, ενώ είναι υπό τη μορφή άμεσων κρατικών επιχορηγήσεων ή παροχών φόρου ή διευκολύνσεων πληρωμών. Παράλληλα προβλέπονται και χορηγήσεις δανείων με εγγυήσεις του Δημοσίου εξασφαλίζοντας μειωμένο ασφάλιστρο έως 50%.

 

Με σχεδόν το 30% των εργαζομένων σε καραντίνα και την πλειονότητα των επιχειρήσεων στον πάγο, η ελληνική οικονομία απειλείται με στραγγαλισμό ρευστότητας. Το οικονομικό επιτελείο έχει φουλάρει τις μηχανές για την κατάρτιση των νέων μέτρων στήριξης, μετά και την απόφαση του Eurogroup να αποδεσμευτεί η Ελλάδα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ οποιαδήποτε δαπάνη συνδέεται με την αντιμετώπιση της κρίσης θα εξαιρείται από τον υπολογισμό του νέου δημοσιονομικού στόχου. 

 

Η ανάσα που άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα 1% του ΑΕΠ και οι διευκολύνσεις ρευστότητας τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ λύνουν τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση εφαρμογή μέτρων που αφορούν τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στήριξη θέσεων απασχόλησης, την παροχή εγγυήσεων σε τράπεζες και επιχειρήσεις, αλλά και την προσωρινή παύση πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για όσο χρειαστεί.

 

Παράλληλα, η ενίσχυση μπορεί να χορηγηθεί σε επιχειρήσεις που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα στις 31-12-2019, αλλά στη συνέχεια έχουν δυσκολίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Προβλέπεται ότι η ενίσχυση, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα χορηγείται το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

 

Επίσης δάνεια 109,1 δισ. ευρώ στις τράπεζες ξεκινά η ΕΚΤ στο πλαίσιο των πρώτων μέτρων κατά της πανδημίας. Η χρηματοδοτική διευκόλυνση αφορά τις επιχειρήσεις και θα δοθούν δάνεια στα ιδρύματα, τα οποία θα λήξουν στις 24 Ιουνίου, με επιτόκιο 0,5%.

 

Για τους τομείς της γεωργίας, αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας ισχύουν ειδικοί όροι, όπως, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση να μην υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ ανά επιχείρηση (από 25.000 ευρώ πριν) ή 62.500 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων. Αναφορικά με τις ενισχύσεις υπό τη μορφή εγγυήσεων δανείων, οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια περιορισμένης διάρκειας μπορούν να αποτελέσουν την κατάλληλη, αναγκαία και στοχοθετημένη λύση.

 

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να χορηγήσουν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου με μείωση κατά 50% του ετήσιου ασφαλίστρου, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα κράτη - μέλη μπορούν να χορηγήσουν μείωση έως και 15%.

 

Το ποσό του κεφαλαίου του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους του δικαιούχου (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιβαρύνσεων) για το έτος 2019 ή για το τελευταίο έτος.


World Business

 O Banksy μας δείχνει  τον... Monet

O Banksy μας δείχνει τον... Monet…

Δημοπρατείται, μετά από παγκόσμιο τουρ η ερμηνεία του street artist επί του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.