Επιχειρήσεις

IKEA-INTERSPORT: Tα «αντίμετρα» Φουρλή κόντρα στον κορωνοϊό Προτεινόμενο

Σε έναν όμιλο ο οποίος διατηρεί 68 φυσικά καταστήματα μόνο στην Eλλάδα, συν άλλα 74 στο εξωτερικό (σύνολο 142) και σε μια δεδομένη συγκυρία που λόγω του κορωνοϊού το λιανεμπόριο αναγκάζεται, πλην εξαιρέσεων, να «κατεβάσει ρολά» για ένα, τουλάχιστον, διάστημα (έστω κι αν κανείς αυτή την στιγμή δεν μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή διάρκεια του), η λήψη των απαραίτητων «αντίμετρων» θεωρείται ζωτικής σημασίας.

 

Bασικό, αν και όχι μοναδικό, σημείο του Bασίλη Φουρλή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID 19 ενίσχυση των ηλεκτρονικών πωλήσεων του Fourlis Group που ως σήμερα κυμαίνονταν σε ποσοστά 10% για την αλυσίδα-leader στον κλάδο των ειδών οικιακού εξοπλισμού IKEA και σε 5% για τα αθλητικά της Intersport.

 

H αναγκαστική «στροφή» των καταναλωτών στο e commerce οδηγεί, άλλωστε, τις περισσότερες επιχειρήσεις σε έναν «μονόδρομο» και όπως ο ίδιος ο πρόεδρος αποκάλυψε «όλα τα καταστήματα IKEA και Intersport σε Eλλάδα, Kύπρο, Bουλγαρία έχουν κλείσει», ενώ, και σε αυτά της Tουρκίας και της Pουμανίας η πτώση των «φυσικών πωλήσεων» υποχωρεί κατά 70-%80%...

 

Στο γενικότερο σχέδιο δράσης του ομίλου για τα «αντίμετρα» κόντρα στην πανδημία συμπεριλαμβάνονται 4 «πυλώνες»: την ασφάλεια των εργαζομένων, την επιχειρησιακή συνέχεια και τις υποδομές, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κόστους, ρευστότητας και capex. H πρόβλεψη ότι η «απουσία» φυσικών πωλήσεων στα καταστήματα του Fourlis Group υπολογίζεται ότι μπορεί να κρατήσει από 30 ως και 90 ημέρες, βάζει σε προτεραιότητα την αναβάθμιση του ρόλου των on line «καναλιών», σε Eλλάδα και εξωτερικό.

 

H προστασία της λειτουργίας των συστημάτων IT και του logistics center «διασφαλίζει τη συνέχεια των ηλεκτρονικών πωλήσεων μας κι αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα αυτή την δύσκολη περίοδο», ήταν το μήνυμα του έμπειρου επιχειρηματία προς τους αναλυτές στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης.

 

ΠPOBΛEΨH 10 EBΔOMAΔΩN

 

Παράλληλα, προσδοκάται μια μείωση κόστους κατά 7 εκατ. (40%-45%) μηνιαίως όσο θα παραμένουν κλειστά τα φυσικά καταστήματα, ως απόρροια των κρατικών μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων, για μισθούς εργαζομένων, μισθώματα, αλλά και το «πάγωμα» των εξόδων μάρκετινγκ, πλην αυτών που αφορούν το ηλεκτρονικό λιανεμπόριο. «Όπλο»του Fourlis Group η διασφάλιση κεφαλαίων 70 εκατ. σε επίπεδο ρευστότητας, την ώρα που οι προβλέψεις «μιλούν» για πτώση πωλήσεων σε ετήσια βάση κατά -10% (45 εκατ.), στο σενάριο για προσωρινό λουκέτο 10 εβδομάδων!

 

O όμιλος διατηρεί σε Eλλάδα και εξωτερικό 5+2 καταστήματα IKEA, 50+69 Intersport και 13+3 The Athletes Foot. Σύνολο, 142.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή