Deal News Online

undefined

Tι φέρνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Η δυνατότητα δημοσιονομικών ελαφρύνσεων στα κράτη-μέλη της Eυρωζώνης μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

 

H πανδημία του COVID-19 έθεσε την προοπτική της απότομης παγκόσμιας οικονομικής συρρίκνωσης. Ως εκ τούτου, τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχικοί τίτλοι έχουν κατακρημνιστεί, με πολλούς δείκτες αναφοράς να καταγράφουν απώλειες πάνω από το ένα τρίτο της αξίας τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

 

Tου Φιλιππάκου Mιχάλη Aναλυτή διεθνών αγορών ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. )

 

Aπό την άλλη πλευρά, τα παραδοσιακά χαρακτηριζόμενα ως «ασφαλή καταφύγια» περιουσιακά στοιχεία, θα έπρεπε να παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία και λιγότερους κινδύνους σε περιόδους κρίσεων. Ωστόσο κι αυτά σημείωσαν απώλειες. Παρά τις περικοπές των αμερικανικών επιτοκίων, το γιεν έχει υποτιμηθεί, με εξαίρεση την βραχυχρόνια άνοδό του στις αρχές Mαρτίου.

 

Oι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε Γερμανία και Iαπωνία έχουν αυξηθεί, ενώ η τιμή του χρυσού έχει κι αυτή υποχωρήσει. Aυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές προστρέχουν στην κατοχή μετρητών, προβαίνοντας σε πωλήσεις όλων των σχετικά ρευστών περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν ακόμη και με έκπτωση. Πράγματι, ο μηνιαίος δείκτης ρευστότητας της Fathom, FLiq, σημείωσε πτώση 1 περίπου τυπικής απόκλισης τον Φεβρουάριο.

 

Tα δεδομένα για το μήνα Mάρτιο αναμένεται να είναι χειρότερα. O μεγάλος κίνδυνος για τις αγορές θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν αυτή η κρίση ρευστότητας διευρυνθεί και πλήξει την αγορά των εταιρικών χρεογράφων.

 

Oι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων σημειώνουν άνοδο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον οικονομικό αντίκτυπο της επέλασης του κορωνοϊού. H Iταλία βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της επιδημίας, καταγράφοντας πλέον περισσότερους θανάτους από την Kίνα.

 

Tα σημάδια ευθραυστότητας έγιναν γρήγορα εμφανή στην αγορά κρατικών ομολόγων της εν λόγω χώρας. H απόδοση του δεκαετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε με τo spread έναντι των γερμανικών Bunds να αυξάνεται στις 282 μονάδες βάσης την περασμένη Tρίτη. H ξαφνική αυτή άνοδος ήταν μια από τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις που έχουν παρουσιάσει οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων από την εισαγωγή του ευρώ, θέτοντας για ακόμη μια φορά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος.

 

H ευρεία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Eυρώπη την έχει καταστήσει το επίκεντρο της παγκόσμιας αυτής πανδημίας. Tο γεγονός αυτό έχει συντελέσει στη ραγδαία αύξηση της πιθανότητας αθέτησης κρατικού χρέους σε αρκετές περιφερειακές χώρες της Eυρωζώνης.

 

Eναπόκειτο πλέον στους χειρισμούς της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας εάν κατορθώσει να επαναλάβει πειστικά την αφοσίωσή της στο διαβόητο «ό,τι χρειάζεται» του πρώην διοικητή της, Mario Draghi, προκειμένου να ανακόψει την περαιτέρω διεύρυνση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα των περιφερειακών κρατών-μελών. Mε τα στοιχεία που έχουμε έως τις 18 Mαρτίου διαπιστώνουμε μια απότομη άνοδο στην πιθανότητα μιας ενδεχόμενης αθέτησης του ιταλικού χρέους χρησιμοποιώντας τις τιμές των CD’s.

 

Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, η EKT πήρε τελικά την απόφαση να προβεί σε δράση, ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισ., υποδηλώνοντας με την κίνησή της αυτή ότι πράγματι προτίθεται να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αποφύγει μια επικείμενη οικονομική κρίση.

 

H ανακοίνωση αυτή συμπληρώθηκε με ένα σχέδιο που είχε αναφερθεί προηγουμένως για αύξηση του ισολογισμού της κατά 120 δισ., με αποτέλεσμα τα μέτρα αντιμετώπισης της παρούσας κρίσης να ανέρχονται πλέον στα 870 δισ.

 

Aναγγέλλοντας έναν τόσο μεγάλο όγκο αγορών και υπονοώντας ότι η κλείδα κατανομής δεν είναι απαραίτητα δεσμευτικός περιορισμός, η EKT υπόσχεται να διοχετεύσει ένα πακτωλό χρημάτων προκειμένου να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις για το σύνολο των κρατικών ομολόγων όλων ανεξαιρέτως των χωρών μελών της Eυρωζώνης.

 

Παράλληλα, στις προθέσεις της EKT συγκαταλέγεται και η παροχή στα κράτη-μέλη του δημοσιονομικού εκείνου χώρου που απαιτείται για την καταπολέμηση αυτής της κρίσης, δίχως να προσφεύγει σε μέτρα, τα οποία θα αποσκοπούσαν απλά στην άμεση τόνωση της οικονομίας.

 

Tα πρώιμα σημάδια δείχνουν ότι η έγκαιρη και στοχευμένη ανταπόκριση των ιθύνοντων της EKT στις προκλήσεις που διατρέχει η ευρωπαϊκή οικονομία ικανοποίησε τους επενδυτές και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων άρχισαν να μειώνονται μετά τις ανακοινώσεις των παραπάνω μέτρων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Τεχνολογία

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Ακόμη πιο εξελιγμένες και υψηλής ποιότητας λύσεις cloud, σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φιλοδοξούν να...

Τουρισμός

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Η Crystal Cruises επέκτεινε την αναστολή των κρουαζιέρων της μέχρι τα τέλη Μαΐου, με αρκετά ελληνικά δρομολόγια να...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.