Deal News Online

undefined

Το κυβερνητικό σχέδιο για την οικονομία τον Απρίλιο Προτεινόμενο

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί αύριο Δευτέρα, στις 10:00 πμ, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

 

Οπως μετέδωσε από το πρωϊ το Euro2day.gr είναι έντονος ο προβληματισμός που επικρατεί στην κυβέρνηση όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τα δεδομένα ανατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, μαζί τους και ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου το οποίο θα πρέπει να βρει λύση στα αδιέξοδα που δημιουργούνται, τόσο για την παρούσα φάση όσο και για την επόμενη μέρα.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός της δύσκολης προσπάθειας που καταβάλλεται σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα για να μην ξεφύγει από τον έλεγχο ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών και των νέων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, επανασχεδιάζοντας την πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί. Επιδίωξή τους, να καλυφθούν μεν οι ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν τα περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά χωρίς να προκληθεί ανεπανόρθωτος δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν η κρίση κρατήσει μερικούς μήνες, θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις αφού θα υπάρχει μεγάλη απώλεια του ΑΕΠ, όμως στη συνέχεια, όπως υποστηρίζουν, «με τους κατάλληλους χειρισμούς, σε συνάρτηση και με τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να γίνει δυναμική επανεκκίνηση».

 

Αυτός είναι άλλωστε και ο διπλός «πονοκέφαλος» - πρόκληση για τον πρωθυπουργό όσον αφορά την οικονομία: αφενός το δίχτυ προστασίας που θα πρέπει να απλωθεί για όσους πλήττονται αυτή τη στιγμή και αφετέρου η νέα συμφωνία η οποία θα πρέπει να συναφθεί στη συνέχεια.

 

Ο στόχος που τίθεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι «να επανακτηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το χαμένο έδαφος όταν τελειώσει η περιπέτεια, με επαρκή χρηματοδότηση της οικονομίας, ώστε να ξαναπάρει δυναμικά μπροστά, να υπάρχει δικαιοσύνη στη λήψη των μέτρων στήριξης και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».

 

Ήδη έχουν ανακοινωθεί τρεις δέσμες μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Ποσοστό, όπως λένε στην κυβέρνηση, μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 2% του ΑΕΠ.

 

Ο φόβος για μαζικά λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας εκ των πραγμάτων είναι ορατός και πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να στηριχθούν το δημόσιο σύστημα υγείας, η απασχόληση, τα εισοδήματα και η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

 

Σε έναν μέχρι τώρα απολογισμό που κάνουν στην κυβέρνηση, έχει αναπτυχθεί μια ασπίδα προστασίας σε 600.000 επιχειρήσεις και 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς, καθώς και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Ωστόσο γνωρίζουν καλά ότι θα χρειαστεί να ξανανοίξει η «στρόφιγγα», δεδομένης της άγνωστης διάρκειας της κρίσης και πολύ πιθανό να επαληθευθεί το σενάριο ότι τα χειρότερα, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός, έρχονται.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ίσως και εντός της εβδομάδας, να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων των μέτρων στήριξης, ενώ δεν αποκλείεται τελικά, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, η κατηγορία των επιστημόνων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κ.α.), αντί των 600 ευρώ με κατάρτιση, να λάβουν τελικά και αυτοί τη γενική ενίσχυση των 800 ευρώ. Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, εξάλλου, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης στην προστασία της πρώτης κατοικίας.


protoselida

World Business

Χρεοκοπεί  η Αργεντινή;

Χρεοκοπεί η Αργεντινή;

Όταν, το 2001, η Αργεντινή βυθιζόταν σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, οι δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονταν σε...

Media

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Γιουρούσι ανήμερα της Αλωσης "   ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: " 10 αλλαγές στις άδειες Δημοσίων υπαλλήλων...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.