Deal News Online

undefined

Έφυγε ο ηγέτης…της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος Προτεινόμενο

Η αριστερά αλλά και σύσσωμη η Ελλάδα θρηνεί από τις πρωινές ώρες την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου. Το στέλεχος της Αριστεράς αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Τετάρτης από το Α' Νεκροταφείο.

 

Ο Λεωνίδας Κύρκος, «Νέστορας» της Ανανεωτικής Αριστεράς, πάλεψε σε όλη του τη ζωή για τον κοινωνικό και δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, και την επούλωση των τραυμάτων του εμφυλίου. Πίστευε και πάλευε για την επίτευξη συναινετικών συνθέσεων για την προκοπή του τόπου. Προς τούτο δεν δίσταζε να παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα και να εκφράζει με παρρησία τις απόψεις του ακόμη και όταν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Με την απώλειά του κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτικής ιστορίας του τόπου.

 

«Ήταν πάνω απ' όλα άνθρωπος»


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του εκθείασε την προσωπικότητα, το ήθος και την προσφορά του Λεωνίδα Κύρκου.

 

«Συλλυπητήρια σε όλη την Ελλάδα. Χάσαμε το Λεωνίδα, από τους τελευταίους μεγάλους της Αριστεράς, μεγάλος πολιτικής και αγωνιστής αλλά και ένας μεγάλος άνθρωπος, κάτι που σπανίζει τις ημέρες και εκπέμπει με αυτόν τον τρόπο μεγάλα μηνύματα ο Λεωνίδας. Τέρας εντιμότητας και ηθικών αξιών.»

 

«Θα του ευχηθώ καλό ταξίδι πάντα θα τον θυμόμαστε με τη φωνή του με το λόγο του, ήταν δεινός αλλά και ουσιαστικός ρήτορας. Ήταν πάνω απ' όλα άνθρωπος και αυτό τα λέει όλα. Ήταν ανήσυχο και καινοτόμο πνεύμα.»

 

«Ο Λεωνίδας ήθελε να ενώνει τον κόσμο»


Το Μέλος της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς και πρώην βουλευτής Άννα Φιλίνη δήλωσε ότι «ο Λεωνίδας μπόρεσε να συνδυάσει τον πολιτικό με τον άνθρωπο, τον Αριστερό με τον δημοκράτη. Ήθελε να ενώσει, είχε μεγάλες ιδέες τις οποίες μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή, ήθελε να αλλάξει τον κόσμο».

 

«Ήταν ένας άνθρωπος βαθιά σκεφτόμενος, που ήταν δοσμένος ολόκληρος στους άλλους, στις σκέψεις, στους στόχους στην ιδεολογία τους. Ήθελε να ενώνει τον κόσμο, ήταν ένας βαθιά πολιτικός άνθρωπος ήθελε να ενώνει πολιτικά με στόχους δημοκρατικούς για να πηγαίνει παραπέρα η κοινωνία».

 

Η πορεία του

Ο Λεωνίδας Κύρκος γεννήθηκε το 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν γιος του Μιχαήλ Κύρκου που μαζί με τον Ι. Πασαλίδη και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς ίδρυσαν την ΕΔΑ. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή την οποία δεν τελείωσε ποτέ λόγω των πολιτικών διώξεων που υφίστατο.

 

Φυλακίστηκε κατ' επανάληψη την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Το 1946 έμεινε στη φυλακή για οκτώ μήνες ενώ δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε ξανά στη φυλακή και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1949.

 

Λόγω της διεθνούς αντίδρασης η απόφαση του Στρατοδικείου δεν εκτελέστηκε, καθώς μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν και ο γνωστός για τον αγώνα του κατά των Γερμανών, Μανώλης Γλέζος. Αποφυλακίστηκε το 1953.

 

Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην "Αυγή" αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα (1958-1961) ως διευθυντής.

 

Εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ στις εκλογές του 1961, του 1963 και του 1964. Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ πήρε το μέρος των ανανεωτικών δυνάμεων και τάχθηκε με το ΚΚΕ Εσωτερικού.

 

Με τη δικτατορία συνελήφθη και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια.

 

Με τη Μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής το 1974 και το 1977. Εκλεχτηκε ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985. Υπήρξε πρόεδρος του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι τον Απρίλιο του 1987, οπότε εντάχθηκε στην ΕΑΡ, στην οποία εκλέχτηκε πρόεδρος.

 

Ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου με τον Χαρίλαο Φλωράκη.

 

Από το 1989 ως το 1993 υπήρξε βουλευτής του Συνασπισμού. Επικρίθηκε για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ.

 

Το 2000 προτάθηκε από τον Συνασπισμό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο εξελέγη ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

 

Το 2010, με επιστολή του δήλωσε στήριξή στο νέο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

 

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την ενεργή πολιτική εξέφραζε όμως πάντα με διορατικότητα και παρρησία τις θέσεις του. Ήταν χήρος και είχε δύο γιους.


protoselida

Media

FAZ: Διθυραμβικός απολογισμός για τον έναν χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

FAZ: Διθυραμβικός απολογισμός για τον έναν χρόνο της…

Για διθυραμβικό απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine...

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Τουρισμός

Austrian Airlines: Διπλασιασμός θερινών πτήσεων

Austrian Airlines: Διπλασιασμός θερινών πτήσεων

"Ολική επαναφορά" επιδιώκει η αεροπορική εταιρεία Austrian Airlines, καθώς δημοσίευσε το εναπομένον πρόγραμμα θερινών πτήσεων,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.