Deal News Online

undefined

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19 δεν λένε την αλήθεια

Η εξάπλωση του Covid-19 μετριέται συχνά με το πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πόσοι έχουν πεθάνει. Το πρώτο μέτρο όμως είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Ορισμένοι φορείς δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα και οι περισσότερες χώρες δεν κάνουν τεστ σε ανθρώπους που φαίνονται υγιείς.

 

Επειδή τα δεδομένα για τις μολύνσεις είναι αναξιόπιστα, οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στους θανάτους. Ωστόσο, νέα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν πως τα τρέχοντα νούμερα θνησιμότητας μπορεί επίσης να υποβαθμίζουν τη ζημιά, σύμφωνα με τον Economist.

 

Όπως αναφέρει, ο επίσημος αριθμός των θανάτων για τον Covid-19 μπορεί να εξαιρεί τους ανθρώπους που πέθαναν πριν ελεγχθούν. Αγνοούν επίσης τους ανθρώπους που υπέκυψαν από άλλες αιτίες, ίσως επειδή τα νοσοκομεία δεν είχαν χώρο να τους νοσηλεύσουν. Η τελευταία αυτή ομάδα ήταν μεγάλη σε άλλες περιπτώσεις καταστροφών. Για παράδειγμα, όταν ο Τυφώνας Μαρία έπληξε το Πουέρτο Ρίκο το 2017, η Αμερική κατέγραψε μόνο 64 θανάτους. Μελέτη αργότερα βρήκε πως ο αριθμός των θανάτων ήταν κοντά στους 3.000, πολλοί από τους οποίους προέκυψαν στα νοσοκομεία που δεν είχαν ρεύμα.

 

Μια τέτοια ανάλυση δεν είναι ακόμα εφικτή για τα κράτη που μάχονται κατά του Covid-19. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ο συνολικός ρυθμός της θνησιμότητας (όπως αυτή υπολογίζεται από την ερευνητική ομάδα Euromomo) είχε εκτιναχθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου, είναι η Ιταλία. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε μια ομάδα πόλεων. Δυστυχώς, η Ιταλία δεν αναλύει τους θανάτους ανά πόλη, αποκλείοντας έτσι μια σύγκριση μεταξύ των θανάτων λόγω Covid-19 και των συνολικών θανάτων στην ίδια περιοχή.

 

Ωστόσο, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί έχουν καταλήξει σε δικούς τους αριθμούς. Η εφημερίδα L' Eco di Bergamo, βρήκε δεδομένα από 82 σημεία στην επαρχεία Bergamo της Ιταλίας. Τον Μάρτιο στις τοποθεσίες αυτές είχαν σημειωθεί 2.420 περισσότεροι θάνατοι απ' ότι τον Μάρτιο του 2019. Μόλις 1.140, λιγότερο από το ήμισυ της αύξησης, αποδίδονται στον Covid-19. «Τα δεδομένα είναι η κορυφή του παγόβουνου», σχολίασε στην L' Eco ο δήμαρχο της πρωτεύουσας του Bergamo, Giorgio Gori. «Πολλά θύματα δεν περιλαμβάνονται στις εκθέσεις διότι πεθαίνουν στα σπίτια τους.»

 

Συγκρίσιμα στοιχεία μπορούν να βρεθούν σε όλη την Ευρώπη. Στην Ισπανία, η εφημερίδα El País έχει δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα μελέτης του κρατικού κέντρου έρευνας υγείας, που δείχνει ότι οι «επιπλέον» θάνατοι στην περιοχή Castile-La Mancha ήταν διπλάσιοι από τον αριθμό που αποδίδεται στον Covid-19. Ο Γάλλος δημοσιογράφος Jean-Marc Manach βρήκε παρόμοια διαφορά στην περιοχή Haut-Rhin.

 

Αυτές οι διαφορές μπορεί να συρρικνωθούν με την πάροδο του χρόνου. Η επίσημη καταμέτρηση των θανάτων από Covid-19 μπορεί να επικαιροποιηθεί και να περιλαμβάνει ανθρώπους από έχουν ήδη πεθάνει, διότι η επιβεβαίωση της αιτίας καμιά φορά χρειάζεται αρκετές ημέρες για να γίνει. Ο αριθμός των θανάτων από άλλες αιτίες μπορεί να μειωθεί σύντομα: τα lockdown μπορεί να μειώσουν τα ατυχήματα και τη βία, και πολλά ευάλωτα θύματα του Covic-19 ήταν ήδη πιθανό να πεθάνουν από άλλες αιτίες. Και τα δεδομένα για τη θνησιμότητα είναι πιο ηχηρά σε μικρότερες περιοχές, ιδιαίτερα αυτές που έχουν πληγεί σκληρά και μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά ολόκληρων χωρών.

 

Ωστόσο, η επίσημη καταμέτρηση του Covin-19 πάντα θα φαίνεται υπερβολικά χαμηλή σε περιοχές όπως η Nembro, μια πόλη 11.000 κατοίκων του Bergamo. Τον Μάρτιο πέθαναν 152 άνθρωποι και μόνο οι 39 από τους θανάτους αυτούς έχουν μέχρι στιγμής αποδοθεί στον ιό.

 

«Σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι έχουν κολλήσει», λέει ο ερευνητής Luca Foresti. «Και ως εκ τούτου πέθαναν, πολλοί.»


Media

ΕΡΤ: Αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης σε HD

ΕΡΤ: Αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης σε HD

Σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας (HD) θα εκπέμψει το πρόγραμμα των τηλεοπτικών της καναλιών ΕΡΤ1, ΕΡΤ2...

Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Αθλητικά

«Έφυγε» στα 60 του ο θρύλος, Ντιέγκο Μαραντόνα

«Έφυγε» στα 60 του ο θρύλος, Ντιέγκο Μαραντόνα

O Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, για ορισμένους ο...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.