Deal News Online

undefined

Στο «τραπέζι» μείωση ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου

Σήμερα η τηλεδιάσκεψη ΟΠΕΚ+

 

Σε μειώσεις ρεκόρ της παραγωγής πετρελαίου σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις τιμές που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να προχωρήσουν ύστερα από τη σημερινή συζήτηση μεταξύ ΟΠΕΚ - Ρωσίας.

 

Οι συνομιλίες ενδέχεται να περιπλεχθούν από εσωτερικές διαφωνίες και την απροθυμία των ΗΠΑ να συνυπογράψουν τη συμφωνία.

 

Βουτιά έως 30% στη ζήτηση καυσίμων

 

Η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα έχει σημειώσει βουτιά έως 30%, καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού κρατούν καθηλωμένα στο έδαφος αεροσκάφη, έχουν μειώσει τη χρήση οχημάτων και έχουν πλήξει την οικονομική δραστηριότητα.

 

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε σε χαμηλό 18 ετών τον περασμένο μήνα και τώρα κινείται κάτω από 34 δολάρια το βαρέλι, το ήμισυ της τιμής του στα τέλη του 2019, γεγονός που πλήττει σοβαρά τους προϋπολογισμούς των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών και την υψηλού κόστους αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου.

 

Αναμένεται μείωση 10-15 εκατ. βαρέλια την ημέρα

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφωνία την οποία προώθησε για τη Σαουδική Αραβία –τον ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ— και τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις έως 10-15 εκατ. βαρέλια την μέρα ή 10-15% της παγκόσμιας παραγωγής –μια άνευ προηγουμένου μείωση.

 

Το Ριάντ και η Μόσχα, που ήρθαν σε ρήξη όταν κατέρρευσε τον Μάρτιο η προηγούμενη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η συναίνεσή τους σε νέες, μεγαλύτερες μειώσεις θα εξαρτηθεί από το εάν θα συμμετέχουν στην ενέργεια αυτή οι ΗΠΑ και άλλοι παραγωγοί εκτός της συμμαχίας που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+.

 

Στις 17.00 ώρα Ελλάδας η τηλεδιάσκεψη ΟΠΕΚ+

 

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ομάδας ΟΠΕΚ+ -που περιλαμβάνει τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς- καθώς και άλλων συμμετεχόντων αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.00 ώρα Ελλάδας. Στη διαδικτυακή συνεδρίαση έχουν προσκληθεί και οι ΗΠΑ.

 

Ο Τραμπ εμφανίζεται απρόθυμος να ζητήσει μειώσεις στην εγχώρια παραγωγή της χώρας του έως τώρα, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως αυτή μειώνεται με φυσικό τρόπο λόγω των χαμηλών τιμών. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι τέτοιου είδους μειώσεις δεν μετρούν ως κανονική μείωση.

 

Σε μια εξέλιξη που περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα, η Μόσχα και το Ριάντ πασχίζουν να συμφωνήσουν στα επίπεδα στα οποία θα πρέπει να γίνει η μείωση, με τη Σαουδική Αραβία να επιμένει να ληφθεί υπόψιν ο μήνας Απρίλιος - ο πρώτος μήνας μιας μεγάλης αύξησης στην παραγωγή της- και τη Ρωσία να επιμένει για το πρώτο τρίμηνο.

 

«Δεν είμαι σίγουρος πώς θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σήμερα η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, μπορεί όλο αυτό να παραταθεί», δήλωσε στο Reuters ρωσική πηγή σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ. Δύο πηγές του ΟΠΕΚ συμφώνησαν ότι οι διαφορές συνεχίζουν να είναι μεγάλες.

 

Δύο ρωσικές πηγές είπαν ότι η μέγιστη μείωση από την πλευρά της Ρωσίας θα είναι 2 εκατ. βαρέλια ή περίπου 17% της παραγωγής της. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμα δώσει κάποια ένδειξη μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φθάσει.

 

«Σοκ» η μείωση στη ζήτηση

 

Η Goldman Sachs και η UBS ανέφεραν σήμερα ότι οι προτεινόμενες μειώσεις, όσο μεγάλες και αν είναι, δεν επαρκούν ως απάντηση στην τεράστια μείωση της παγκόσμιας ζήτησης και προέβλεψαν ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσουν έως τα 20 δολάρια το βαρέλι ή ακόμα χαμηλότερα.

 

«Στην ουσία, το μέγεθος του σοκ στη ζήτηση είναι απλά πολύ μεγάλο για μια συντονισμένη μείωση στην παραγωγή», ανέφερε η Goldman σε έκθεσή της.

 

Αύριο η συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας G20

 

Μετά τις σημερινές συνομιλίες της ομάδας ΟΠΕΚ+ θα υπάρξει αύριο συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ομάδας των 20 (G20).

 

Για να αποφασιστεί πώς θα κατανεμηθεί η μείωση μεταξύ των χωρών, η Μόσχα, το Ριάντ και άλλοι παραγωγοί θα πρέπει να συμφωνήσουν ποια επίπεδα παραγωγής θα χρησιμοποιήσουν ως βάση τους για τον υπολογισμό των μειώσεων. Το ζήτημα αυτό 'κόλλησε' λόγω της διαμάχης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για να εξασφαλίσουν μερίδιο στην αγορά, η οποία ξέσπασε στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ τον Μάρτιο στη Βιέννη.

 

Σε εκείνη τη συνεδρίαση, η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις μειώσεις που πρότεινε η Σαουδική Αραβία ως απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού. Το Ριάντ από την πλευρά του ανταπάντησε ανακοινώνοντας ότι θα εξορύσσει πετρέλαιο με τη μέγιστη δυναμικότητα και θα πλημμυρίσει με επιπλέον ποσότητες αργού μια ήδη κορεσμένη αγορά.


Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Περιβάλλον

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Ίχνη μικροπλαστικών βρέθηκαν κοντά στην κορυφή του Όρους Έβερεστ, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη μελέτηπου δημοσιοποιήθηκε την...

Τουρισμός

AHLA: 71% των ξενοδοχείων θα χρειαστεί ενίσχυση

AHLA: 71% των ξενοδοχείων θα χρειαστεί ενίσχυση

Με τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19 που τέθηκαν σε...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.