Αγορές

Citigroup: Βλέπει θετικά τις ελληνικές μετοχές Προτεινόμενο

Αρκετά αισιόδοξη δείχνει οι Citigroup για τις ελληνικές μετοχές, προβλέποντας κέρδη για την ελληνική αφορά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της για παγκόσμια πτώση.

 

Η Citi εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές θα κινηθούν θετικά καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3,7% ενώ για το 2021 θα ανακάμψουν περαιτέρω κατά 34,1%, επιδόσεις που δε συνάδουν με ύφεση της τάξεως του 10% για την ευρύτερη οικονομία.

 

Ο δείκτης αποτίμησης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) για φέτος εκτιμάται σε 10,9 φορές και στις 9,1 φορές για το 2021 που είναι πλέον και το έτος βάσης για τους αναλυτές παγκοσμίως.

 

Ακόμα πιο θετικές είναι οι εκτιμήσεις της Citigroup αναφορικά με τις προβλεπόμενες μερισματικές αποδόσεις των εγχώριων μετοχών του δείκτη MSCI η οποία προβλέπεται σε 5,3%. Ο κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/E που δείχνει πόσο ακριβή είναι αγορά των μετοχών διαχρονικά (CAPE) διαμορφώνεται σε 4,6 φόρες μόλις έναντι 10,2 φορές για τις μετοχές της περιοχή μας.

 

Το bear market είναι εδώ

 

Παράλληλα η Citi είναι κάθετα αρνητική στο ότι η εποχή του bear market έχει περάσει στην ιστορία, παρά το γύρισμα των αγορών σε θετικό πρόσημο.

 

Επισημαίνει ότι ένας απλός κανόνας από προηγούμενες περιόδους παγκόσμιας ύφεσης είναι ότι οι τιμές των μετοχών πέφτουν όσο και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), αν και με ένα προβάδισμα.

 

Για παράδειγμα, κατά την κατάρρευση του 2008-09, ο δείκτης MSCI World υποχώρησε κατά περίπου 60%, ενώ 6-9 μήνες αργότερα, τα παγκόσμια EPS κατέγραψαν μία παρόμοια πτώση της τάξης του 60% από την πρόσφατη κορυφή τους.

 

Αυτός ο κανόνας υποδηλώνει ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα πρέπει να πέσουν περίπου 50% αυτή τη φορά, καθώς σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Citi, η βουτιά στα EPS φέτος θα κινηθεί στο 50%. Ωστόσο, στα πρόσφατα χαμηλά είχαν υποχωρήσει κατά 34% και μετά το πρόσφατο ράλι, βρίσκονται μόνο 18% χαμηλότερα από την κορυφή του Φεβρουαρίου.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή