Deal News Online

Ευρωομόλογα: Κατηγορηματικό «όχι» Κουρτς - Επιφυλάξεις Σολτς

Φουντώνει η συζήτηση γύρω από τα ευρωομόλογα λίγες ώρες πριν τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Γερμανό υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, από τη μία να δηλώνει ότι η κουβέντα δεν πρέπει να επικεντρώνεται στα εργαλεία και τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτς, από την άλλη να επαναλαμβάνει την κάθετη αντίθεσή του στα ευρωομόλογα και την κοινοτικοποίηση χρεών.

 

Σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, υποστήριξε την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά στην έκδοση ευρωομολόγων καθώς όπως λέει οι συζητήσεις δεν θα πρέπει να αφορούν τα εργαλεία πριν αποσαφηνιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης.

 

Περαιτέρω ολοκλήρωση στην ΕΕ

 

Συγκεκριμένα ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή πύλη ειδήσεων T-Online. δήλωσε πως «Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μαζί με αλληλεγγύη απαιτούνται και περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση στην ΕΕ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή πύλη ειδήσεων T-Online.

 

Ο ΕΜΣ πρέπει να αναπτυχθεί κι άλλο

 

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός ζήτησε επίσης «να συνεχίσει η Ευρώπη να εργάζεται για την δημιουργία της δημοσιονομικής ένωσης» και πρόσθεσε: «O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Χρειάζεται επίσης η «Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση» και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην Ένωση Κεφαλαιαγορών».

 

Τόνισε επίσης ότι «η ΕΕ χρειάζεται κοινά έσοδα. Γι 'αυτό θα είναι χρήσιμο να συμμετάσχουν στη φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πολλές χώρες – ίσως μάλιστα και όλες».

 

Επιφυλακτικός για τα ευρωομόλογα

 

Ο Σολτς διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με τα ευρωομόλογα, τα οποία ζητούν για παράδειγμα η Ιταλία και η Ισπανία: «Οι συζητήσεις δεν πρέπει να αφορούν στα εργαλεία, αλλά στην επίλυση ενός προβλήματος. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να δούμε πόσα χρήματα χρειάζονται συγκεκριμένα και γιατί θα χρησιμοποιηθούν. Στη συνέχεια πρέπει να αποσαφηνιστεί η χρηματοδότηση. Αυτό θα είναι πιο σκόπιμο να συμβεί κατά την συζήτηση για το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον προϋπολογισμό της ΕΕ», τόνισε ο Σολτς.

 

Κατηγορηματικά αντίθετος ο Κουρτς

 

Την κατηγορηματική αντίθεση του στην έκδοση των αποκαλούμενων «κορονοομολόγων» , δηλαδή ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, όπως επίσης και την αντίθεσή του στην κοινοτικοποίηση χρεών στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπαστιάν Κουρτς λίγες ώρες πριν από την αποψινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Αλληλεγγύη προς Ιταλία - Ισπανία

 

Ταυτόχρονα, ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι η Αυστρία θα συνεχίσει να βοηθά και να δείχνει αλληλεγγύη απέναντι στις χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

 

Οι επαφές πριν την τηλεδιάσκεψη

 

Ανέφερε επίσης πως, ενόψει της αποψινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, έχει ανταλλάξει απόψεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και της Σουηδίας (σ.σ. οι οποίες, μαζί με την Αυστρία, ζητούσαν έως τώρα έναν περιορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού περίπου στο 1% του ΑΕΠ).

 

Όπως αναφερόταν από την Αυστριακή Καγκελαρία, ο καγκελάριος Κουρτς βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Γερμανίδα ομόλογό του Άγκελα Μέρκελ, όσο και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν.

 

Ζέλμαϊερ: Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις στη Σύνοδο

 

Στη Σύνοδο Κορυφής δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις, ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βιέννη ο διευθυντής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αυστρία Μάρτιν Ζέλμαϊερ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μία συμφωνία για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το καλοκαίρι.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προτείνει να χρησιμοποιηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ ως «αξιόπιστη υπόσχεση» για να δοθούν δάνεια στις χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ευνοϊκά μέσω ομολόγων.

 

Κατά την άποψή του, πρότυπα γι' αυτή τη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων υπάρχουν από τη δημοσιονομική κρίση, όταν, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πάρει το 2020 χρήματα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν νομικά εφικτό στη βάση του Άρθρου 112 (2) της Συνθήκης της ΕΕ.


protoselida

World Business

American Airlines: Αύξηση 183% στα καθαρά έσοδα γ' τριμήνου

American Airlines: Αύξηση 183% στα καθαρά έσοδα γ'…

Καθαρά κέρδη 169 εκατ. δολαρίων κατέγραψε στο γ' τρίμηνο του έτους η αεροπορική εταιρεία American Airlines, καθώς...

Τουρισμός

Celebrity Cruises: Πρόγραμμα κρουαζιέρων 2023 με μπόλικη Ελλάδα

Celebrity Cruises: Πρόγραμμα κρουαζιέρων 2023 με μπόλικη Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κρουαζιέρων της για το 2023 ανακοίνωσε η Celebrity Cruises, το οποίο περιλαμβάνει στάσεις σε διάφορα ελληνικά...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.