Deal News Online

undefined

Στουρνάρας: Αξιοποίηση ολόκληρης της «δύναμης πυρός» Προτεινόμενο

Υπέρ της έκδοσης ευρωομομολόγων

 

Υπέρ της κοινής έκδοσης χρεογράφων στην ευρωζώνη τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ παράλληλα υποστήριξε την αξιοποίηση ολόκληρης της «δύναμης πυρός» των τριών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

 

Δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

 

Να μην αφεθούν στην τύχη τους οι χώρες του Νότου

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστήριξε ότι οι αδύναμες χώρες του Νότου με υψηλό Δημόσιο Χρέος -όπως η Ελλάδα- οι οποίες δεν διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν την πανδημία δεν θα πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους.

 

Προειδοποίησε δε ότι εάν η δημοσιονομική επιβάρυνση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού των οικονομιών των κρατών-μελών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και μετά από την άρση των μέτρων είναι εμπροσθοβαρής χωρίς κοινή δράση και κάποια αμοιβαιοποίηση του κόστους, τότε είναι δυνατόν να προκληθεί μια νέα κρίση δημόσιου χρέους, με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

"Αυτό που χρειάζεται είναι κοινή δράση και ευελιξία χωρίς την επιβολή όρων (conditionality), παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιες οι χώρες" ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Θα συνεχιστεί το success story της αγοράς ομολόγων του 2019

 

Για την Ελλάδα προέβλεψε ότι το success story της αγοράς ομολόγων του 2019 θα συνεχιστεί, καθώς όπως εκτίμησε "η αποφασιστική και πειθαρχημένη κυβέρνηση που ακολουθεί τις συμβουλές των ειδικών μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες και να δημιουργήσει αισιοδοξία. Η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην οικονομική πολιτική μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων".

 

Κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν πλήρως τη μεγάλη ευελιξία και τη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ ώστε να προσφέρουν χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις και με αυτό τον τρόπο να συμβάλουν στη διαφύλαξη του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας.

 

Τέλος, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι oι αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ από την αρχή της πανδημίας έχουν βοηθήσει πολύ στην αποτροπή του κατακερματισμού στη ζώνη του ευρώ, αλλά αυτό δεν αρκεί, καθώς απαιτούνται προσπάθειες και από την πλευρά των κυβερνήσεων.

 

Όπως επισημαίνει «η Ελλάδα είναι μια μικρή ανοικτή οικονομία. Επομένως, τόσο οι εξωτερικοί όσο και οι εξωγενείς κίνδυνοι έχουν σημασία γι' αυτήν. Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι η τυχόν αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης. Ένας άλλος κίνδυνος αφορά έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο της πανδημίας. Και γι' αυτό το λόγο ο συντονισμός, η κοινή δράση και η αλληλεγγύη πρέπει να γίνουν μόνιμα χαρακτηριστικά της ζώνης του ευρώ.

 

Τι έπαιξε ρόλο στην κρίση του 2010

 

Όσον αφορά την προηγούμενη κρίση, του 2010, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξαν σφάλματα από την πλευρά της εγχώριας πολιτικής όσο και από την πλευρά των δανειστών της Ελλάδας. Σήμερα όμως η περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική: αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό παγκόσμιο εξωτερικό κλονισμό, μια πανδημία, που επηρεάζει τη συνολική ζήτηση, τη συνολική προσφορά, τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και τις διεθνείς αλυσίδες προσφοράς και αξίας. Η αντίδραση πολιτικής πρέπει τώρα να είναι διαφορετική από ό,τι στην κρίση του 2010. Αυτό που χρειάζεται είναι κοινή δράση και ευελιξία χωρίς την επιβολή όρων (conditionality), παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιες οι χώρες».

 

Χρήσιμη η εμπειρία της Ελλάδας

 

Η εμπειρία της Ελλάδας από την κρίση δημόσιου χρέους του 2010 θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη, υποστηρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως εξηγεί:

 

- Πρώτον, η δράση πρέπει να είναι έγκαιρη και γρήγορη. Καθυστερημένη και άτολμη παρέμβαση συνεπάγεται κόστος. Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση, συντονισμό και αλληλεγγύη.

 

- Δεύτερον η πανδημία δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε πρόβλημα δημόσιου χρέους. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, στο βαθμό που θα περιλαμβάνει ένα βέλτιστο συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων.

 

- Τρίτον, η διαφορά μεταξύ του ονομαστικού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ και του επιτοκίου του δημόσιου χρέους πρέπει να παραμένει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη για όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, και οπωσδήποτε θετική.

 

- Τέταρτον, η συνολική ζήτηση πρέπει να διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

 

- Πέμπτον, οι ισολογισμοί των τραπεζών θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να απαλλαγούν από τα ΜΕΔ που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας.

 

- Έκτον, θα πρέπει να αποφευχθεί ο κατακερματισμός, έτσι ώστε να υπάρχουν απρόσκοπτες ροές ρευστότητας και χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

 

- Έβδομον, θα πρέπει να αποφευχθούν οι προκυκλικές επιδράσεις που προκαλούνται από τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας.


Περιβάλλον

Οικονομική ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του ΔΙΚΕΠΑΖ

Οικονομική ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του ΔΙΚΕΠΑΖ

Το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) ενισχύεται σημαντικά ως προς την υλικοτεχνική υποδομή του...

Τουρισμός

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Τη στρατηγική συνεργασία της με τη Versonix, μια κορυφαία εταιρεία λογισμικού, αφιερωμένη στην παροχή ολοκληρωμένων...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.