Deal News Online

undefined

Σχοινάς: Βασικό ζητούμενο η επανεκκίνηση της οικονομίας

Κατά την τοποθέτησή τους στη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, με θέμα το ερώτημα «Αν η Ευρώπη αντέξει κι αυτή την κρίση», ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι «το βασικό ζητούμενο τώρα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας».

 

Τα τρία τεστ που πρέπει να περνάει το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα «υπερόπλο» το οποίο θα ανακουφίσει άμεσα και αποτελεσματικά από την οικονομική κρίση και αυτό αναμένεται ότι θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που εντός των προσεχών ημερών θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε.

 

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι το Ταμείο που θα συνδεθεί με τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πρέπει να περνάει τρία τεστ:

 

• να περιλαμβάνει πολύ μεγάλα ποσά, «συζητάμε για 1,5 ως 2 τρισ. ευρώ».

 

• Δεύτερον να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στις χώρες που έχουν ανάγκη και στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο - και εδώ σημείωσε ότι η πρόβλεψη για ύφεση 9,7% στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί «ευλογία» - και

 

• τρίτον να βρεθεί η σωστή δοσολογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων.

 

Εκεί που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις πρέπει να δοθούν επιχορηγήσεις, είπε και υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση ο Νότος δεν πρέπει να χρεωθεί παραπάνω γιατί θα ήταν λάθος μήνυμα και λάθος εργαλείο».

 

Βοήθησε η συζήτηση για το ευρωομόλογο

 

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία υπέρ της έκδοσης ευρωομόλογου στην οποία συμμετείχαν εννιά κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και η ελληνική, είπε ότι «ήταν μια συζήτηση που βοήθησε και έκανε πιο επιτακτική την ανάγκη για επαρκή κοινοτική απάντηση» και πρόσθεσε ότι η θέση της Επιτροπής είναι ότι χρειαζόμαστε ένα όπλο άμεσο και αποτελεσματικό και δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο τύπος του και το όνομά του.

 

«Χρειαζόμαστε δράση και αποτελεσματικότητα και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει την οικονομική και νομική λογική που χρειαζόμαστε και πριν δέκα μέρες οι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα κινηθούν σ' αυτή τη λογική», είπε χαρακτηριστικά.

 

Το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερέχει του εθνικού

 

Ιδιαίτερη μνεία έκαναν και οι δύο ομιλητές στην απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της ως προς την απόφασή της για ποσοτική χαλάρωση.

 

Ο Αντιπρόεδρος αφού τάχθηκε σαφώς υπέρ της υπεροχής του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου έναντι των εθνικών νομοθεσιών, συμπλήρωσε ότι η απόφαση αυτή «αναγκάζει τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής, τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην αφήσουν την ευθύνη στα χέρια δικαστών και τραπεζιτών αλλά να την αναλάβουν οι πολιτικοί όπως είχαν προτείνει οι πέντε πρόεδροι της ΕΕ στην αρχή της Επιτροπής Γιούνκερ με σκοπό την αναδιάρθρωση της ΟΝΕ και την αγκύστρωσή της στην ευρωπαϊκή κοινοτική νομιμότητα».

 

«Βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», χαρακτήρισε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

 

Μάλιστα υπενθύμισε ότι «η Γερμανία ήταν αυτή που πίεζε για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ». Ζήτησε πάντως, δεδομένης της δυσκολίας να αλλάξουν οι συνθήκες «τουλάχιστον οι υπουργοί Οικονομικών και οι πρωθυπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο θέμα της δημοσιονομικής πολιτικής και να μην αφήνουν την ΕΚΤ να λειτουργεί ως ο διασώστης της τελευταίας ανάγκης».

 

Για το θέμα της χαλάρωσης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων που μπορεί να στρεβλώσουν τους όρους του ανταγωνισμού, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι είναι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης και προσωρινό και μια τέτοια στρέβλωση δεν θα γίνει ανεκτή.


protoselida

World Business

Wizz Air: Ξεκινά πτήσεις Άμπου Ντάμι-Αθήνα

Wizz Air: Ξεκινά πτήσεις Άμπου Ντάμι-Αθήνα

Δρομολόγιο από το Άμπου Ντάμπι προς την Αθήνα, με ημερομηνία έναρξης τις 2 Οκτωβρίου 2020 ανακοίνωσε...

Media

FAZ: Διθυραμβικός απολογισμός για τον έναν χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

FAZ: Διθυραμβικός απολογισμός για τον έναν χρόνο της…

Για διθυραμβικό απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine...

Secret Money

 Tο X.A.,  το «θολό»  τοπίο και  οι καταγγελίες

Tο X.A., το «θολό» τοπίο…

Tην ώρα που η αγορά ψάχνει τον... βηματισμο της και οι επενδυτές ...

Αθλητικά

Μνημόνιο συνεργασίας της Γ.Γ.Α. με την Περιφέρεια Κρήτης

Μνημόνιο συνεργασίας της Γ.Γ.Α. με την Περιφέρεια Κρήτης

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γ.Γ.Α. και της Περιφέρειας Κρήτης υπέγραψαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο...

Τουρισμός

Θεοχάρης: Μέχρι στιγμής ο τουρισμός πάει καλά

Θεοχάρης: Μέχρι στιγμής ο τουρισμός πάει καλά

Δύσκολη χαρακτήρισε τη φετινή τουριστική σεζόν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ωστόσο ελπίζει, διότι η...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.