Deal News Online

undefined

«Από τις χαμηλότερες οι χρεώσεις ελληνικών τραπεζών»

Διευκρινίσεις από την Ένωση Τραπεζών

 

"Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ουδέποτε εμπλέκεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα των Τραπεζών-Μελών της και πολύ περισσότερο στην τιμολογιακή πολιτική τους", αναφέρει σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση τριών βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, Κώστα Σκανδαλίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με τις χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά την τρέχουσα περίοδο.

 

Όπως, εξάλλου, σημειώνει η ΕΕΤ, οι χρεώσεις των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, και διαβιβάζει, μάλιστα, στη Βουλή τα τιμολόγια τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, για τα οποία τονίζει πως με τη σύγκριση "προκύπτει αβίαστα το γεγονός ότι τα τιμολόγια των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ χαμηλότερα".

 

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διαβιβάζει, εξάλλου, και απαντητικό έγγραφο του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria, σε παλαιότερη ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σύμφωνα με την οποία οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών αποτελούν μόνο το 16% των λειτουργικών εξόδων τους, ενώ για τις ευρωπαϊκες τράπεζες το αντίστοιχο ποσοστό είναι διπλάσιο και ανέρχεται σε 33%.

 

Οι τρεις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής είχαν απευθύνει ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία τους καλούσαν να ενημερώσουν τη Βουλή εάν προτίθενται να ζητήσουν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αναθεωρήσουν το πλαίσιο εφαρμογής χρεώσεων για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία.

 

Η απάντηση της ΕΕΤ


Η απάντηση της ΕΕΤ στους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:


"Οι ερωτώντες βουλευτές θεωρούν ότι πρέπει να ζητηθεί από τις 4 συστημικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τις χρεώσεις τους για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά την τρέχουσα περίοδο. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ουδέποτε εμπλέκεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα των Τραπεζών-Μελών της, και πολύ περισσότερο στην τιμολογιακή πολιτική τους.

 

Θα θέλαμε, ωστόσο, γνωρίζοντας από τις ιστοσελίδες των ελληνικών τραπεζών (που είναι προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο) την τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, να σημειώσουμε ότι δεν συμφωνούμε με την άποψη ότι οι χρεώσεις των τραπεζών είναι υπέρμετρες και αναιτιολόγητες. Μάλιστα οι ερωτώντες βουλευτές κ.κ. Μ. Κατρίνης και Β. Κεγκέρογλου έχουν υποβάλει και στο παρελθόν παρόμοιες ερωτήσεις.

 

Επί του θέματος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι χρεώσεις των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Επισυνάπτουμε πίνακα με τα τιμολόγια 4 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Από τις συγκρίσεις των συγκεκριμένων τιμολογίων με τα αντίστοιχα των ελληνικών τραπεζών προκύπτει αβίαστα το γεγονός ότι τα τιμολόγια των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ χαμηλότερα.

 

Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει και ο κ. Andrea Enria, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην από 26-11-2019 απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Δ. Παπαδημούλη, οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών αποτελούν μόνο το 16% των λειτουργικών τους εξόδων, ενώ για τις ευρωπαϊκες τράπεζες το αντίστοιχο ποσοστό είναι διπλάσιο και ανέρχεται σε 33%. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση".

 

Στους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής διαβιβάζει έγγραφη απάντηση και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, στην οποία επισημαίνει ότι για τις τραπεζικές χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αρμόδια υπηρεσία είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σημειώνει, επίσης, ότι το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς λαμβάνει το τελευταίο διάστημα τα κατάλληλα.


Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Αθλητικά

Αυγενάκης: Αναστέλλεται η χρηματοδότηση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Αυγενάκης: Αναστέλλεται η χρηματοδότηση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Στην απόφαση να αναστείλει τη χρηματοδότηση στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοίας και να προαναγγείλει σαρωτικούς ελέγχους...

Τεχνολογία

Ψηφιακός φόρος: Η Γαλλία χαιρετίζει την αλλαγή θέσης των ΗΠΑ

Ψηφιακός φόρος: Η Γαλλία χαιρετίζει την αλλαγή θέσης…

Το «άνοιγμα» των ΗΠΑ όσον αφορά το σχέδιο φορολόγησης των γιγάντων της ψηφιακής τεχνολογίας χαιρέτισε...

Περιβάλλον

Κίνδυνος μαζικής μετανάστευσης λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Κίνδυνος μαζικής μετανάστευσης λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα και η περιβαλλοντική υποβάθμιση θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση στο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.